Fidan-Blinken görüşmesi olumlu geçti: Ankara mesafeyi korudu

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Fidan-Blinken görüşmesi olumlu geçti: Ankara mesafeyi korudu

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

Hakan Fidan’ın ABD’li mevkidaşı Blinken ile ‘Gazze’ temasları yaklaşık iki buçuk saat sürdü. Diplomatik kaynaklar ‘Türkiye-ABD iki devletli çözümde mutabık’ açıklamasında bulundu. Görüşme öncesi Fidan’ın Blinken’ın sarılma hamlesine karşılık vermeyerek mesafeli durması dikkat çekti.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ  - İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları devam ederken, başkent kritik bir ismi ağırladı. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, önceki gece saat 23.58’de Esenboğa Havalimanı’na indi. Blinken’i, karşılamaya Türkiye’den üst düzey yetkilinin gitmemesi ve apronun ışıklarının kapalı olması dikkat çekti. Blinken’ı, Esenboğa Havalimanı’nda, ABD’nin Ankara Büyükelçisi Jeffry Flake, Dışişleri Bakanlığı Amerika’dan Sorumlu İkili Siyasi İşler Genel Müdürü Büyükelçi Yaprak Balkan, Ankara Vali Yardımcısı Namık Kemal Nazlı karşıladı.

SARILMAYI BOŞA ÇIKARDI

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile ABD’li mevkidaşı Blinken görüşmesi dün Dışişleri Bakanlığında gerçekleşti. Fidan’ın, karşılama sırasında, Blinken’ın sarılma hamlesini boşa çıkarıp sadece elini sıkması dikkatlerden kaçmadı. Kapıda tokalaşarak görüntü veren iki bakan, daha sonra baş başa görüşmeye geçti. Toplamda 2,5 saat süren temaslar sonrasında Blinken, Dışişleri Bakanlığından ayrıldı.

BAKANLIKTA AÇIKLAMA YOK

Her iki tarafın da basın toplantısı düzenlememe konusunda mutabık kaldığı öğrenildi. Blinken, Ankara öncesi gerçekleştirdiği Irak ziyaretinde de ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğinde basın toplantısı düzenlemiş, İsrail’de de görüşmelerini tamamladıktan sonra tek başına açıklama yapmıştı. Fidan ile Blinken arasında gerçekleşen görüşmede başta Gazze olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili ilişkiler ele alındı. Fidan, görüşmede ABD’li mevkidaşına, İsrail’in Gazze’de sivilleri hedef almasının ve insanları yerlerinden etmesinin önlenmesi, acilen tam ateşkes ilan edilmesi gerektiğini vurguladı.

YARDIMDA MUTABAKAT

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Gazze konusunda görüş teatisinde bulunulan bakanlar, sivillerin zarar görmemesi, insani yardımların sürekli ve kesintisiz biçimde ulaştırılmasının temin edilmesi konusunda mutabık kaldı. Görüşme hakkında bilgi veren diplomatik kaynaklar “Türkiye ve ABD, Gazze’de sivillerin zarar görmemesi, insani yardım ulaştırılmasının gerekliliği ve iki devletli çözüm konusunda mutabık. Bugünkü görüşmede iki devletli çözüm için birlikte çalışmanın gereği de vurgulandı” dedi.

CAN GÜVENLİĞİ VURGUSU

Görüşmede, Dışişleri Bakanı Fidan, Gazze’de sivil hedeflerin bombalanmasının ve ayrıca alt yapının tahrip edilmesin kabul edilemez olduğuna da dikkati çekti. Dışişleri Bakanlığındaki görüşmede İsveç’in üyeliği çerçevesinde NATO’nun genişleme sürecinin, ikili ve bölgesel konuların da ele alındığı öğrenildi.
Bu arada Blinken, Türkiye’ye gelmeden önce Orta Doğu turu çerçevesinde önce İsrail’in başkenti Tel Aviv’i ziyaret etmişti. Blinken ardından Ürdün’ün başkenti Amman’da, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emîrlikleri’nin (BAE) dışişleri bakanlarıyla İsrail’in Gazze’ye saldırıları konusunda görüşmüştü. Blinken, daha sonra Batı Şeria’da Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile bir araya gelmişti. Batı Şeria’nın ardından Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne (GKRY) geçerek GKRY lideri Nikos Hristodulidis ile görüşen Blinken, buradan Irak’ın başkenti Bağdat’a gitmiş, Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Gazze’deki gelişmeleri ele almıştı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...