ATAK-2 ABD basınının radarında: Etkileyici bir hızda üretildi

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla geliştirdiği Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri, yani kamuoyunda bilinen adıyla 'ATAK-2' ilk defa motor çalıştırdı. ATAK-2'de yeni bir aşamaya geçilmesi Türkiye'nin son günlerdeki en büyük gurur kaynaklarından biri oldu. Öte yandan, bu gelişme yurtdışında da ilgi çekti. ABD merkezli askeri teknolojileri inceleyen bir internet sitesi, ATAK-2'yi analiz etti. Haberde Türkiye'nin yerli helikopterine ilişkin önemli bilgiler okurlara aktarılırken, özellikle çok kısa bir sürede motor çalıştırma testlerine ulaşmasına vurgu yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) arasında imzalanan Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri Projesi kapsamında geliştirilen T-929 ATAK-2 helikopteri ilk defa motor çalıştırdı. Türk savunma sanayisi tarafından geliştirilen son teknoloji askeri araçlar ve silahlar Türkiye'yi gururlandırırken, dünyanın dört bir yanında da dikkat çekiyor.

Amerika Birleşik Devletleri merkezli askeri teknolojileri inceleyen The Warzone isimli internet sitesi, ATAK-2 helikopterini analiz etti. İlgili haberde, T-929 saldırı helikopterinin geliştirilme sürecine özellikle vurgu yapılarak, "ATAK-2 projesinde çalışmalar resmi olarak 2019 yılında başladı ve prototip üzerindeki üretim çalışmaları ancak Ağustos 2022'de onaylandı. Sonuç olarak, Türkiye'nin askeri havacılık faaliyetlerindeki etkileyici hızının bir başka örneği." ifadesi kullanıldı.

ATAK-2 ABD basınının radarında: Etkileyici bir hızda üretildi

The Warzone internet sitesindeki ATAK-2 analizi 

Haberde ayrıca Türkiye'nin ilk yerli askeri jeti olan süpersonik yetenekli HÜRJET'in ilk uçuşunu yaptığı da belirtildi. 26 Nisan günü T-929 taarruz helikopterinin motor testlerini gösteren bir videonun yayınlandığı da aktarıldı:

"Video, uçağın motorlarını ve rotorlarını (pervane) Ankara'daki özel bir test tesisinde çalıştırdığını gösteriyor ancak bu testlerin tam olarak ne zaman yapıldığı belli değil. Daha önce, T929'un bir maketini ve üretimin ilk aşamasındaki prototipini görmüştük." 

ATAK-2 İÇİN İLK UÇUŞ ÇOK UZAK DEĞİL

Ardından, ATAK-2 helikopterine ilişkin bazı bilgilerden bahsedildi: 

"Motorun devreye alınması, T929'un üreticisi Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TAI) CEO'su Prof. Dr. Temel Kotil tarafından duyuruldu. Kotil, yeni helikopterin ilk üç örneğinin 2025 yılında Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edileceğini de söyledi."

"T929, ATAK-2 programı kapsamında, TAI'nin T129 taarruz helikopteri ile sonuçlanan önceki ATAK'ının devamı olarak geliştiriliyor. T129'lar şu anda Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığının yanı sıra Türk Jandarmasında ve Türk Polis Teşkilatında görev yapıyor. T129'un tasarımı İtalyan Ordusu tarafından kullanılan İtalyan yapımı Leonardo A129 Mangusta'dan alınırken, T929 boyut ve kapsam olarak çok daha iddialı ve çok daha yüksek oranda Türk yapımı bileşen ve alt sisteme sahip."

ATAK-2 ABD basınının radarında: Etkileyici bir hızda üretildi

Haberin ilerleyen kısmında, ATAK-2'nin Baş Ürün Mühendisi Mehmet Yılmaz'ın Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamaya yer verildi: "Çok hızlı bir geliştirme ve tasarım süreci geçirdik. Yaklaşık iki yıl önce ilk uçuşa karar verildi. Biz de ilk uçuş kararı için çalışmalarımızı başlattık ve hızlandırdık. Yaklaşık bir yıldır parça üretimi ve ekipman temini yapmaktayız. Helikopterimizin gövde montajını ve son montajını son 3-4 ayda gerçekleştirdik."

"İlk uçuş için kesin bir tarih verilmese de Yılmaz, prototip T929'un 'çok da uzak olmayan bir tarihte' uçacağını söyledi."

T-929 DAHA BÜYÜK VE YETENEKLİ

T-929, T-129'dan daha büyük ve daha yetenekli bir 'makine' ve 'ağır sınıf' saldırı helikopteri olarak gösterildi. Ayrıca şu bilgilere yer verildi:

"Genel olarak ABD AH-64 Apache ve Rus Ka-52 ile aynı sınıfta. Yeni helikopterin toplam ağırlığı yaklaşık 11 bin 340 kilogram. Buna 1500 kilogramlık silah ve depolamalar dahil.

Aviyonikler, Türk savunma havacılığı çabalarının ortak bir özelliği olan yerli olarak tedarik edilip, entegre edilecek.

T929 prototipinin kokpitinden gelen fotoğraf, yine yeni TAI HÜRJET gelişmiş jet eğitim/hafif savaş uçağının bir özelliği olan dijital geniş alan görüntüsüne (WAD) sahip olduğunu ortaya koyuyor.

ATAK-2 ABD basınının radarında: Etkileyici bir hızda üretildi

Silahlar açısından ise hepsinin olmasa da çoğunun Türk üreticilerden karşılanması bekleniyor. Buna UMTAS ve L-UMTAS uzun menzilli tanksavar füzeleri ve Cirit 70 mm güdümlü roket dahil. T129'un burnunda ABD tarafından geliştirilen 20 mm M197 Zincirli Tabanca bulunurken, T929 Aselsan şirketinin geliştirdiği T-30H topunu kullanır. 

Türkiye ayrıca MİLDAR adlı milimetrik dalga boyunda atış kontrol radarı geliştirdi. Bunun bir versiyonunun T929'da yerini bulması bekleniyor.”

(Haber Merkezi) 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...