Azerbaycan'dan Ermenistan'a ültimatom: Sözde rejimi feshet

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Azerbaycan'dan Ermenistan'a ültimatom: Sözde rejimi feshet

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Azerbaycan,Ermenistan'dan, silahlı kuvvetlerini Azerbaycan topraklarından derhal çıkarmasını istedi. Ermenistan'a bağlı sözde rejimin askeri ve idari yapısının da feshedilmesi talep edildi. Bu şartlar yerine getirilirse Karabağ'da sözde rejimin temsilcilerine af uygulanacağı bildirildi.

Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki gerilim bir süre önce yeniden arttı. Ermenistan ordusu sınıra yığınak yapmaya başlarken Azerbaycan cephesi önemli bir toplantı gerçekleştirdi.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığında, Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, Azerbaycan Cumhurbaşkanının Özel Görevler Temsilcisi Elçin Emirbeyov ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Fariz Rzayev'in katılımıyla ülkede, akredite diplomatik temsilcilere brifing verildi. Karabağ'daki mevcut durum ve Azerbaycan'ın Ermenistan'dan taleplerine ilişkin bilgiler aktarılan brifinge şu açıklamalar yapıldı:

"ERMENİSTAN SAVAŞI KÖRÜKLÜYOR"

Azerbaycan'ın uluslararası ortaklar aracılığıyla gösterdiği bütün çabalara rağmen Ermenistan savaşı körüklüyor. Ermenilerin, Azerbaycan'ın egemen topraklarında kurduğu sözde rejim normalleşme sürecine zarar veriyor. Gerilimin azaltılmasına yönelik bütün öneriler reddediliyor. Karşı taraf provokatif adımlar atılıyor. Karabağ bölgesinde yapılan sözde 'cumhurbaşkanlığı seçimi' de bu provokasyonlardan biri.

"KARABAĞ'DA 10 BİNDEN FAZLA ERMENİ SİLAHLI GÜCÜ VAR"

Karabağ'da sözde rejime bağlı sayısı 10 bini aşkın Ermeni silahlı gücü var. Bu güçlerin yüzden fazla tank ve diğer zırhlı araçlara, yaylım ateşli roket sistemleri de dahil olmak üzere iki yüzden fazla ağır topçu silahı, iki yüzden fazla da havan sistemi bulunuyor.  Ermenistan yükümlülüklerinin aksine bu güçlere teknik, askeri, lojistik ve mali destek sağlıyor.

"ERİVAN, ÜÇLÜ BİLDİRİYİ İHLAL EDİYOR"

Erivan yönetimi, 10 Kasım 2020 tarihli üçlü bildiriyi açıkça ihlal ediyor. Rus barış gücünün konuşlandırılmasına paralel olarak Ermeni silahlı kuvvetlerinin çıkarılması talebi 4. paragrafta açıkça belirtiliyor.

"ASKERİ PROVAKASYONLAR ARTTI"

Son günlerde hem Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki belirlenmemiş sınır boyunca hem de Karabağ bölgesinde istihkam çalışmaları ve diğer askeri faaliyetlerde artışla birlikte askeri provokasyonlar yoğunlaştı. Ermenistan yeni askeri saldırı için hazırlık içerisinde. Azerbaycan'ın egemenliği ve toprak bütünlüğü her ülkeninki kadar önemli. Azerbaycan dünyadaki her ülke gibi, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü uluslararası hukuka yansıyan her türlü yöntemle savunma hakkına sahip.

"TERÖRİZMİ DESTEKLEMEYİ BIRAKIN"

Ermenistan'ı tehlikeli yoldan dönmeye zorlamak her zamankinden daha önemli ve gerekli. Ermenistan ve bu ülkenin Azerbaycan'ın egemen topraklarında kurduğu ve desteklediği cuntanın eski taktikleri olan zaman kazanma yöntemine artık güvenilmemeli. Ermenistan askeri faaliyetlerini bir an önce durdursun, intikamcı planlarından vazgeçsin, Azerbaycan'ın egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal etmeyi sona erdirsin. Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde bölücülük ve terörizmi desteklemeyi bıraksın.

"SÖZDE REJİM FESHEDİLSİN"

Ermenistan Silahlı Kuvvetleri Azerbaycan topraklarından derhal çıkarılsın. Ermenistan'a bağlı sözde rejimin askeri ve idari yapısı feshedilsin, silahlı güçler silahsızlandırılsın. Talepler yerine getirilirse Karabağ'da sözde rejimin temsilcilerine af uygulayacağız.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...