Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Beyaz Saray zirvesi öncesi tansiyon yükseldi: "Grönland satılık değil!"

Beyaz Saray zirvesi öncesi tansiyon yükseldi:

Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen, ABD Başkanı Trump’ın 'adayı' haline gelen Grönland tartışmaları öncesinde net bir rest çekti, “Grönland ABD’ye ait olmayacak, ABD idaresinde de olmayacak" dedi. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile ortak açıklamada, ada için diyalog çağrısı yapılırken “satılık değil” vurgusu yapıldı.

Özetle
Kaydet
a- | +A

ABD'nin Venezuela operasyonu sonrası Trump gözünü Grönland'a da çevirmişti. Yarın Beyaz Saray'da gerçekleştirilecek Grönland toplantısı öncesi Grönland Başbakanı Jens-Frederik Nielsen ve Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Danimarka’nın başkenti Kopenhag'daki başbakanlık binasında ortak basın toplantısı düzenledi.

"GRÖNLAND SATILIK DEĞİL"

ABD’nin son dönemdeki gayri-diplomatik üslubuna değinen Danimarka Başbakanı Frederiksen, "Biz diyalog ve işbirliği arayışı içindeyiz. Çatışma istemiyoruz. Fakat mesajımız net, Grönland satılık değil. Bunu daha en başından açıkça ifade ettik" dedi.

"BURASI ABD'NİN PARÇASI OLMAYACAK"

Grönland Başbakanı Nielsen ise Grönland’ın Avrupa ve transatlantik çevreye güçlü bir aidiyeti olduğunu fakat bunun ancak Danimarka’ya bağlı özerk bir yapı çerçevesinde mümkün olduğunu söyledi.

ÖNERİLEN HABERLER
Grönland için pazarlık başlıyor
DÜNYA

Grönland için pazarlık başlıyor

Nielsen, "Anlamaları gereken bir şey var; Grönland, ABD’ye ait olmayacak. Grönland’ı ABD idare etmeyecek ve ABD’nin bir parçası olmayacak. Eğer ABD ile Danimarka arasında bir tercih yapmak zorunda kalırsak, ABD’yi değil Danimarka’yı seçiyoruz. NATO’yu, Danimarka’yı ve AB’yi seçiyoruz" dedi.

TRUMP DİLİNDEN DÜŞÜRMÜYOR

ABD Başkanı Donald Trump’ın Grönland’a ilişkin açıklamaları, ABD’nin 3 Ocak’ta Venezuela’ya gerçekleştirdiği askeri operasyonla Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun ülkeden kaçırılmasının ardından tekrar sıklaştı.

ÖNERİLEN HABERLER
Altın fiyatlarında yeni rekor! Piyasada İran, Grönland ve FED şoku
EKONOMİ

Altın fiyatlarında yeni rekor! Piyasada İran, Grönland ve FED şoku

Trump, stratejik konumu ve doğal zenginlikleri nedeniyle Grönland’ın ABD için bir ulusal güvenlik ihtiyacı olduğunu söylemiş, Grönland’ın Rusya ve Çin tarafından ele geçirilmesinin önlenmesi için ABD’nin kontrol ve korumasına girmesi gerektiğini savunmuştu.

ABD Başkanı Trump’ın Grönland’a yönelik askeri bir operasyonu da seçenek dışı bırakmadığı açıklamalarının sıklaşması sonrasında, ABD Başkan Yardımcısı James David Vance ve Dışişleri Bakanı Marco Rubio, yarın Beyaz Saray’da Danimarka ve Grönland dışişleri bakanları ile bir araya gelecek.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.