BM Genel Sekreteri Guterres'ten geri adım: İsrail bizi yanlış anladı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
BM Genel Sekreteri Guterres'ten geri adım: İsrail bizi yanlış anladı

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada "Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırıları durup dururken başlamadı. Silahlı çatışmanın hiçbir tarafı uluslararası insani hukukun üstünde değil" dedi. Onun bu sözlerine İsrail'den tepki geldi. Bunun üzerine geri adım atan Guterres, yanlış anlaşıldığını söyledi.

İsrail - Hamas arasındaki savaşın 19'uncu gününde gerilim giderek arttı. İsrail ordusunun sivil gözetmeksizin Gazze'ye yönelik saldırıları herkesin tepkisini topladı. Okul, kilise, cami, ev, hastane demeden hedeflerini yerle bir eden ve binlerce sivilin ölümüne sebep olan İsrail'e tepki gösteren isimlerden biri de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres oldu. 

"HAMAS'IN SALDIRILARI DURUP DURURKEN BAŞLAMADI"

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün BM Güvenlik Konseyi’nde yaptığı konuşmada, Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarının durup dururken başlamadığının altını çizerek, "Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz kalıyor. Topraklarının sürekli olarak yerleşim yerleri tarafından yutulduğunu, ekonomilerinin tıkandığını, insanlarının yerinden edildiğini ve evlerinin yıkıldığını gördüler. İçinde bulundukları zor duruma siyasi bir çözüm bulma umutları yok oluyor” ifadelerini kullandı. 

İSTİFA ÇAĞRISI YAPAN İSRAİL VİZE İLE TEHDİT ETTİ

Tel Aviv yönetiminden tepkiler peş peşe geldi. İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, BM Genel Sekreteri Guterres'le görüşmesini iptal etti. İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise Guterres'in "BM'ye başkanlık etmeye uygun olmadığını" savunarak acilen istifa etmesini istedi. Erdan, bugün de Guterres’in ifadeleri nedeniyle İsrail’in BM yetkililerine vize vermeyeceğini belirtip, "BM Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths'in vizesini reddettik. Onlara bir ders vermenin zamanı geldi” ifadelerini kullandı.

GUTERRES'TEN GERİ ADIM: YANLIŞ ANLADINIZ

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dün BM Güvenlik Konseyi’ndeki açıklamalarına İsrail’in tepki göstermesini ardından “yanlış anlaşıldığını” belirtti. Guterres, "Dün Güvenlik Konseyi'ndeki bazı açıklamalarımın sanki Hamas'ın terör eylemlerini meşrulaştırıyormuş gibi yanlış yorumlanması karşısında şok oldum” dedi. Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e karşı başlattığı saldırıları açık bir şekilde kınadığını vurgulayan Guterres, “Hiçbir şey sivillerin kasıtlı olarak öldürülmesini, yaralanmasını, kaçırılmasını ya da sivil hedeflere roket fırlatılmasını haklı gösteremez” dedi.

"MAĞDURLAR VE AİLELERİNE SAYGIDAN DOLAYI YANLIŞ ANLAŞILMAYI DÜZELTTİM"

Dünkü konuşmasında aslında Filistin halkının sıkıntılarına değindiğini ifade eden Guterres, dün yaptığı konuşmadan alıntı yaparak, “Fakat Filistin halkının şikayetleri, Hamas'ın korkunç saldırılarını haklı gösteremez” ifadelerini kullandığını hatırlattı.
Konuşmasının devamında Orta Doğu’daki krizi tüm yönleriyle ele alarak konuşmasını sürdürdüğünü belirten Guterres, “Özellikle mağdurlara ve ailelerine saygıdan dolayı, yanlış anlaşılmayı düzeltmenin gerekli olduğuna inanıyorum” dedi.

İSTİFA ÇAĞRISINI YİNELEDİ: BİR ÖZÜR BİLE DİLEMEDİ

İsrail’in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan, Guterres'e bir kez daha istifa çağrısında bulundu. Erdan, "Genel Sekreterin dün söylediklerinden dolayı sözlerinden geri dönmemesi, özür bile dileyememesi BM'nin ayıbıdır. İstifa etmesi gerekir" dedi.

İSPANYA VE ALMANYA'DAN GUTERRES'E DESTEK

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Brüksel'de basına yaptığı açıklamada, Guterres'in İsrail'i eleştiren sözlerinin, "dünyadaki toplumların büyük çoğunluğunun sesini duyurmak" olduğunu ifade etti. Sanchez, "BM Genel Sekreteri'ne, İspanya hükümeti ve İspanyol toplumunun çoğunluğu adına destek ve saygılarımızı iletmek istiyorum. Yaptığı şey, dünyadaki toplumların büyük çoğunluğunun sesini duyurmak, yardımın Gazze Şeridi'ne girebilmesi için insani bir ateşkes istemek, bu insani felaketi, insanların gelişigüzel öldürülmesini ve insanların çektiği acıları durdurmaktır." dedi.

"ALMAN HÜKÜMETİNİN GÜVENİNE SAHİP"

Almanya hükümeti sözcüsü Steffen Hebestreit de bugün Berlin’de düzenlenen brifingde, "İsrail, Guteres’ten görevinden istifa etmesini istedi. Alman hükümeti Guterres’e güven duyuyor mu?" şeklindeki soruya, şu anda durumun çok gergin olduğunu ve bu tür istifa taleplerinin uygun olmadığı belirtti.

Bundan dolayı bu konuyla meşgul olmak istemediğini ifade eden Hebestreit, “Sizin somut sorunuza ilişkin de elbette BM Genel Sekreteri Alman hükümetinin güvenine sahiptir.” dedi.

Hebestreit, BM Genel Sekreteri Guterres’in sözlerini ise prensip olarak değerlendirmediğini kaydederek, “Biz yakın ve sarsılmaz bir şekilde İsrail’in yanındayız.” diye konuştu.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...