İsrail BM ile görüşmesini iptal etti: Guterres'e istifa çağrısı!

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsrail BM ile görüşmesini iptal etti: Guterres'e istifa çağrısı!

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüşmesini iptal etti. “Dengeli yaklaşım diye bir şey yok” diyen Cohen, “Hamas yeryüzünden silinmeli." diye konuştu. Öte yandan İsrail'in BM Daimi Temsilcisi ise Guterres'i istifaya çağırdı.

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, "BM Genel Sekreteri ile görüşmeyeceğim. 7 Ekim'den sonra dengeli yaklaşım diye bir şey yok. Hamas yeryüzünden silinmeli." ifadelerini kullandı.

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES’TEN TEPKİ

BM Genel Sekreteri Guterres, BM Güvenlik Konseyinde düzenlenen üst düzey İsrail-Filistin oturumundaki konuşmasında Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'de gerçekleştirdiği saldırıları kınayarak, sözlerini şu şekilde sürdürmüştü:

"Ancak Hamas saldırılarının durduk yere ortaya çıkmadığının da bilincinde olmalıyız. Filistin halkı 56 yıldır boğucu bir işgale maruz tutuluyor. Topraklarının adım adım yerleşim yerleri tarafından ele geçirilmesine ve şiddete şahit oluyor. Ekonomileri yıkılmış, insanlar yerlerinden edilmiş ve evleri yerle bir edilmiş durumda. Siyasi çözüme olan inançları yok olmaya başladı."

Guterres, Hamas'ın İsraillilere yönelik saldırılarının "Filistin halkını toplu cezalandırmayı meşru kılamayacağını" vurgulayarak, "Savaşların bile kuralları vardır." demişti.

BM SÖZCÜSÜ: RESMİ BİLGİLENDİRME YAPILMADI

BM Sözcülüğü ofisi de konuya ilişkin açıklama yaptı. Cohen'in, sosyal medya platformundaki paylaşımının görüldüğü aktarılan açıklamada, "İptale ilişkin henüz bize resmi bir bilgilendirme yapılmadı." ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, BM Güvenlik Konseyinde söylenenlere ilişkin yorum yapılmayacağı kaydedildi.

İSRAİL'DEN GUTERRES'E İSTİFA ÇAĞRISI

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Gilad Erdan ise Guterres'in BM'ye başkanlık etmeye uygun olmadığını savundu. Guterres'in acilen istifa etmesi gerektiğini belirten Erdan, Genel Sekreter'in açıklamalarının "terör ve cinayete" anlayış gösterme niteliğinde olduğunu iddia etti.

Gilad Erdan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Guterres'in sözlerini "şok edici", "korkunç" ve "bölgenin gerçekliğinden tamamen kopuk" olarak nitelendirerek, "Onun yorumları teröre ve cinayete gerekçe teşkil ediyor. Bu tür görüşlere sahip bir kişinin Holokost'tan sonra ortaya çıkan bir örgütün başkanı olması üzücü” dedi.

"TERÖR SAVUNUCULARI DÜNYA ADINA KONUŞAMAZLAR"

İsrail muhalefet liderlerinden eski Savunma Bakanı Benny Gantz ise, "Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin teröre göz yumduğu günler karanlıktır. Kesinlikle hiçbir şey masum sivillerin katledilmesini haklı gösteremez. Şimdi tarihin doğru tarafında durmanın veya ona göre yargılanmanın zamanıdır. Terör savunucuları dünya adına konuşamazlar" dedi.

6 BİN SİVİLİN ÖLDÜRÜLMESİNE "İNSANLARI HEDEF ALMIYORUZ" SAVUNMASI

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, AA muhabirinin "ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Gazze'de sivilleri korumak için çatışmaya 'insani ara' verilmesi gerektiğini söyledi. Siz bu teklif hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusunu cevapladı.

İsrail'in bölgeye insani yardım, su, gıda ve ilaç sağladığını iddia eden Cohen, "Biz hiçbir zaman insanları hedef almadık." dedi.

Erkek, kadın ve çocukların hedef alınmadığını savunan Cohen, "Sadece Hamas teröristlerini hedef alıyoruz." diye konuştu. Cohen, İsrail'in uluslararası hukuka göre hareket ettiğini ileri sürdü.

HASTANE SALDIRISI

Kassam Tugayları'nın, 7 Ekim'de başlattığı "Aksa Tufanı" saldırısına İsrail ordusu "Demir Kılıçlar" operasyonu ile karşılık verdi. Peş peşe havalanan savaş uçakları Gazze Şeridi'ni bombardımana tuttu. Çatışmaların 11’inci gününde en kanlı saldırılardan biri yaşandı. İsrail, yaralıların ve savaştan kaçan sivillerin sığındığı  Gazze'deki El-Ehli Baptist Hastanesi'ni hedef aldı. Saldırıda çoğu kadın ve çocuk onlarca sivil feci şekilde can verdi. 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...