BM'den İsrail kararı: İnsan hakları ihlallerini soruşturmak üzere komisyon kurulacak

BM'den İsrail kararı: İnsan hakları ihlallerini soruşturmak üzere komisyon kurulacak

DÜNYA Haberleri

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Pakistan ve Filistin'in başvurusu üzerine, Kudüs'te işgal altındaki Filistin topraklarında insan haklarının durumuna ilişkin sunulan karar tasarını görüştü. Konsey, İsrail'in insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere acilen bağımsız uluslararası soruşturma komisyonu kurulmasına karar verdi.

Terör devleti İsrail, Filistin'de işgal politikasını sürdürürken, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Koordinatörü Pakistan ile Filistin'i başvurusu üzerine Kudüs de dahil işgal altındaki Filistin topraklarındaki insan haklarının durumuna ilişkin sunulan karar tasarısı görüşmesi tamamlandı.

14 ÜLKE ÇEKİMSER KALDI
Konseyde Almanya, Avusturya ve İngiltere temsilcilerinin karar tasarısı aleyhinde konuşma yapması ve tasarıya hayır oyu istemesi dikkat çekerken Venezuela temsilcisi ise İsrail'in "soykırıma varan insanlık suçlarını" şiddetle kınadıklarını vurguladı. Venezuela'nın yanı sıra Rusya da karar tasarısı için lehte oy kullanılmasını istedi.

47 üyeli konseyde İsrail aleyhindeki karar tasarısı, 14 çekimser, 9 aleyhte, 24 lehte oyla kabul edildi.

9 ÜLKE ALEYHTE OY KULLANDI
Avusturya, Bulgaristan, Kamerun, Çekya, Almanya, Malawi, Marshall Adaları, İngiltere ve Uruguay tasarı aleyhinde oy kullanan ülkeler oldu.

BM'den İsrail kararı: İnsan hakları ihlallerini soruşturmak üzere komisyon kurulacak

İHK BAŞKANINA BAĞLI SORUŞTURMA KOMİSYONU KURULACAK
Kabul edilen tasarıya göre, Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarında ve İsrail'deki insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere acilen uluslararası bağımsız soruşturma komisyonu kurulacak. Bu komisyon, İHK Başkanı Fijili Nazhat Shameem Han tarafından atanacak ve 13 Nisan 2021'e kadar ve bu tarihten bu yana iddia edilen tüm uluslararası insan hakları hukuku ihlalleri ve suistimalleri soruşturacak.
Ayrıca, ulusal, etnik, ırksal veya dini kimliğe dayalı sistematik ayrımcılık ve baskı da dahil olmak üzere süre gelen gerilimlerin, istikrarsızlığın ve çatışmaların altındaki nedenler de mercek altına alınacak.

'HAREKETE GEÇİN' ÇAĞRISI
Uluslararası topluma ve diğer bağışçılara da, Doğu Kudüs dahil işgal altındaki Filistin topraklarındaki Filistin halkına insani desteği acilen harekete geçirme çağrısı yapıldı. Ayrıca işgalci güç İsrail'e, Filistin halkına insani yardımların ulaştırılabilmesi için engel çıkarmaması çağrısında bulunuldu.

NETANYAHU'DAN KARARA TEPKİ
Yüzlerce Filistinlinin kanı elinde olan İsrail Başbakanı Netanyahu, Twitter hesabından yaptığı açıklama ileBM İnsan Hakları Konseyinin İsrail’in insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere komisyon kurulmasını öngören kararı onaylamasına tepki gösterdi. Netanyahu, kararın 'utanç verici' olduğunu belirterek, BM İnsan Hakları Konseyinin "İsrail karşıtı takıntısının bir başka örneği" olduğunu söyledi. BM İnsan Hakları Konseyi'ni hedef alan konuşmada, konseyin bu kararla abluka altındaki Gazze'de faaliyen gösteren direniş gruplarının aklandığı vurgulandı.

60'TAN FAZLASI ÇOCUK 283 KİŞİYİ ŞEHİT ETMİŞTİ
İşgal devleti İsrail, Ramazan'da Mescid-i Aksa'ya düzenlediği baskınlarla ve 10 Mayıs'ta Gazze'ye başlattığı saldırılarda 60'tan fazlası çocuk olmak üzere 283 kişiyi şehit etmiş daha sonra kabul edilen ateşkesle saldırılarını durdurmuştu.

 

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...