Bulgaristan’dan Ukrayna’ya “defolu” silah desteği: Rus yapımı S-300’ler Ruslara karşı!

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Bulgaristan’dan Ukrayna’ya “defolu” silah desteği: Rus yapımı S-300’ler Ruslara karşı!

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Rusya ile savaş devam ederken Ukrayna’ya silah ve mühimmat desteği sürüyor. İkinci kez Ukrayna’ya silah yardımında bulunacağını açıklayan Bulgaristan, “defolu” eski Rus S-300 füzelerinin gönderimini onayladı.

Ukrayna-Rusya arasındaki savaş bir buçuk yılı geride bırakırken, kayıplar artmaya devam ediyor. Son olarak Ukrayna’nın en sadık müttefiklerinden Polonya, Kiev’e silah yardımını kesmişti. Batı ve ABD ise Kiev’e silah desteğini sürdürüyor. Zelenskiy, konuşmasında, "Bazı ülkeler Ukrayna ile dayanışma içindeymiş gibi davrandılar" demişti. Bulgaristan, “defolu” S-300’lerin Ukrayna’ya verilmesine karar verdi. Karar oy çoğunluğuyla parlamentodan geçti. Eski Rus yapımı S-300 füzeler Kiev’e gönderilecek. Bulgaristan, Kiev’e daha önce de “eski” zırhlı araç ve mühimmat göndermişti.

DEFOLU S-300 FÜZELERİ KİEV YOLUNDA

Bulgaristan ulusal radyosu BNR'nin haberine göre Parlamento, eski Rus yapımı S-300 füzelerinin Ukrayna’ya verilmesini öngören tasarıyı kabul etti. İktidar koalisyonunu oluşturan, NATO ve AB yanlısı Bulgaristan’ın Avrupalı Gelişimi İçin Yurttaşlar Partisi (GERB), Değişime Devam (PP) ve Demokratik Bulgaristan (DB) partileri ile koalisyona katılmayan, üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisi, tasarıya destek verdi.

‘UKRAYNA’ KARARI PARLAMENTOYU KARIŞTIRDI

Rusya yanlısı, eski Komünist Partinin çizgisinde siyaset yürüten muhalif Bulgaristan Sosyalist Partisi (BSP), tasarıya tepki göstererek oylama öncesi oturumu terk etti. Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaşta Moskova’yı destekleyen popülist Yeniden Doğuş Partisi de karara karşı çıktı. Muhalefet partileri, oturumun açık olan ilk bölümünde Savunma Bakanı Todor Tagarev’in istifasını istedi.

BULGARİSTAN’DAN KİEV’E MÜHİMMAT DESTEĞİ

BSP milletvekilleri Atanas Zafirov, “Şimdi sözde ‘defolu’ oldukları gerekçesiyle S-300 füzelerimizi veriyoruz. Sonra ‘roketlerimiz kalmadı’ diye tüm S-300 sistemlerimizi de vereceğiz.” dedi. Genelkurmay Başkanı General Eftim Eftimov, açıklamasında, “Elimizdeki imkanlar ile onarımı olanaksız olan füzeler, S-300 mevcudumuzun yüzde 3-5’ini oluşturuyor." diye konuştu. Eftimov, "Bu füzeleri sadece Rusya onarabilirdi. Savaştan dolayı bu artık imkansız. Defolu füzelerin saklanması askeri personelimize tehdit oluşturabilir.” ifadesini kullandı.

Bulgaristan daha önce de Kiev’e eski ancak hiç kullanılmamış 100 zırhlı araç ve mühimmat vermişti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...