Doğu Türkistan'daki Çin zulmü, Washington'da protesto edildi

/ Kaynak: AA
Doğu Türkistan'daki Çin zulmü, Washington'da protesto edildi

DÜNYA Haberleri  / AA

ABD'nin başkenti Washington'da, Çin'in Doğu Türkistan Bölgesi'ndeki Müslümanlara yönelik ugulamalar protesto edildi.

Uygur Amerikan Derneği öncülüğünde bir araya gelen, aralarında Türk ve Azerilerin de bulunduğu yaklaşık 150 kişilik grup öğle saatlerinde kentin ana meydanlarından Dupont Circle'da toplandı.
Ellerinde, "Çin, insan hakları ihlallerine son ver", "Uygurlara yönelik soykırımı durdurun", "Uygurlara özgürlük" yazılı dövizler taşıyan gruptakiler, "Katil Çin" şeklinde sloganlar attı.
Yapılan açıklamalarda, 1949'da Çin'in "Doğu Türkistan"ı ilhak etmesinin ardından Uygurların bugüne kadar Çin komünist rejimi altında yaşamakta olduğu hatırlatılarak, Çin'in bu azınlığa temel insan haklarını gözetmeksizin adaletsizce bir yönetim uyguladığı dile getirildi. Ayrıca gözaltındaki Uygurları Çin'e iade eden Tayland yönetimi de kınandı.
Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Azeri diasporası temsilcisi Zaur Bayramlı, Uygur Türklerinin inançlarını ve kültürlerini yaşayamadan, büyük bir baskı altında yaşamlarını sürdürmesine sessiz kalınmasını eleştirdi.
Bayramlı, şunları kaydetti:
"Geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin girişimleri sonucu 173 kişi Türkiye'ye getirilebildi, demek ki girişimler bir sonuç verebiliyor. Bizim de beklentimiz, istediğimiz odur. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir, büyük etkiye sahip devlettir. Ortadoğu'daki olaylarda olduğu gibi, Doğu Türkistan meselesinde de aynı inisiyatifi kullanmasını istiyoruz. Çünkü o kardeşlerimiz gerçekten acınacak durumda. İnsan hayata bir kere geliyor, insan hayatı bu kadar ucuz değildir."
Açıklamaların ardından gruptakiler daha sonra sloganlar eşliğinde Tayland Büyükelçiliği'ne yürüdü.

DÜNYA
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...