Dünyanın en zengin kişisi mi? Putin'in mal varlığı yeniden dillerde

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Dünyanın en zengin kişisi mi? Putin'in mal varlığı yeniden dillerde

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Uçaklar, yatlar, saraylar. Bir yandan da Kiev’e gönderilen tanklar, sivil bölgeleri hedef alan füzeler…Tüm bunların ciddi bir maliyeti olmalı değil mi? Rusya-Ukrayna savaşı 1 yılı geçti. Sadece bir ülke onlarca ülkenin desteğini alan başka bir ülke ile savaşıyor.

Muhabir: Gülcan AYBOĞAN

Savaşın süresi ne kadar uzarsa maliyeti de o kadar artıyor ancak tüm bunlar ile tek başına mücadele etmeyi başarabiliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in bankada ne kadar parası var hangi mal varlıklarına sahip olduğu tam olarak bilinmese de bazı tahminlere göre serveti 250 milyar euro civarı…
Peki Putin eski bir casusken bu olağanüstü serveti nasıl kazandı? Bunu başarılı şekilde nasıl gizliyor?

Daha önce Vladimir Putin’in portresini anlattığımızda bahsetmiştik. O videomuza da buradan ulaşabilirsiniz. Putin’in yükseliğişini anlamak için Sovyetler Birliği’nin çöküş dönemine gidelim…

Yeltsin yönetiminde Kremlin küçük bir devlet sözleşmeleri vererek oligarşi grubu oluşturdu. Zaten Putin’de bu dönemde Kremlin’de görevliydi. Putin görevini Boris Yeltsin’den aldıktan sonra ilk işi Oligarşi ile mücadele oldu. Rusya ekonomik olarak güçlüydü ancak ancak Rus ekonomisi birkaç kişinin elindeydi. Çeteleşmeyi bitirmek ve ülke ekonomisi için oligarklara el attı.

Sovyetler Birliği’nin yıkılmasından sonra devletin özelleştirmelerine çöken ve yarı mafya olan iş adamları Putin ikdarında o meşhur toplantı ile taleplerini net olarak söyleyerek mücadeleye başladı. Taleplerini yerine getirmeyenler ile mücadelesini de sürdürdü tıpkı Rusya-Ukrayna savaşında da kendisine karşı olan oligarkların ölümü gibi o dönemde esrarengiz kayıplar zehirlenmeler ve gözaltılar yaşandı.

Rusya’nın oligarkları petrol doğalgaz, madencilik telekominasyon gibi ekonominin en kazançlı kilit sektörlerinde hakimdi. Ancak servelerinin gücü elinde tutan Putin’e borçlu olduklarını biliyorlardı. Putin istediği şeyi hangi oligarktan alıp kullanmakta özgür ve kişisel servetini de onlar üzerinden gizleyebiliyordu.
Putin’in akıl almaz zenginliğine baktığımızda saraylar göze çarpıyor. Aslında Rus liderin dünya çapınca onlarca konutu olduğu düşünüyor ama en önemli iki saray zenginliğini adeta sergiliyor.

Rusya’nın kuzeyinde Valdai gölü kıyındaki devasa sağlıklı yaşam tesisni standartında Valdai sarayı bir kısmı Kremlin’e bir kısmı da sözde Putin’in yakın arkadaşı Yuri’ye ait. Bunun içinde spa, çamur banyosu, 25 metrelik yüzme havuzu, buhar odası, masaj, sauna, masaj banyoları hatta Türk hamamı bile var.
Ayrıca konutun yanına ormanın derinliklerine sarı ve mavi, büyük bir çocuk oyun alanı yapıldı.

Bir diğer sarayda yine orman içierisinde Karadeniz’de, Buckingham Sarayı’nı gölgede bırakacak kadar zevkli olan bu saray gözlerden uzak uçuş ve tekneye yasak bölgeleri var.

MÜLKLERİNİ KENDİ ÜZERİNE KAYDETMİYOR

‘Gelendzhik’sarayında buz piski eğlence odaları bulunuyor. Burada da Putin’e ulaşım kolaylığı sunan yat limanı helikopter pisti. Spor salonu ve spa olmak üzere çeşitli olanakları var.

Sarayla ilgili tartışmalarda Rus oligark Arkady Rotenberg sarayın Putin’e ait olduğunu inkar etti ve mülkün kendisine ait olduğunu söyledi. Rotenberg ile Putin’in çocukluk döneminden beri en yakın arkadaş olduklarını söyleyelim. Elbetteki her iki saray da Putin adına kayıtlı değil.

Ve gelelim uçaklar, yatlar otomobillere, Bu kadar ultra lüks malikanelere elbette lüks şekilde seyahet etmek yakışır. Putin’in yıllık maaşının 107.000 bin sterlin olduğu söylense de o da otombil tutuklnlarından. Ayrıca havada da denizde de rahat hissedeceği başka ulaşım araçları da var.

Putin’in Binbir gece masallarından adını aldığı 700 milyon dolarlık ‘Şerazat’ yatı Putin’e yakın oligarklar tarafından sözde kendisine hediye edildi. Daha önce birçok kez Bodrum'a da gelen mega yat, motor yatların uzunluk sıralamasına göre dünyada 14'üncü sırada yer alıyor.

Rusya lider Vladimir Putin’e ait olduğu iddia edilen ve Ukrayna’ya açtığı savaş nedeniyle yaptırımlar kapsamında lüks yata İtalya hükümetinin mayısta el koydu. Dokuz lüks kamarası, iki helikopter pisti ve 40 kişilik mürettebat odası bulunuyor . Putin'in karadaki saraylarına çok benzeyen Şehrazat, bir yüzme havuzu ve spa kompleksi ile donatılmıştır ve içi altın rengi, gösterişli ahşap ve kaliteli kumaşlarla kaplıdır.

LAVABOLARI ALTIN KAPLI

Rus liderin aynı zamanda özel jetleri var. Ayrıca Putin’in emrinde Rus ILyushin-96-PU uçağı bulunuyor. Yine jetlerinde de ultra lüks cömertçe kullanılmış. Hatta altın kaplama tuvalet kapakları ve lavaboları bile var.

Putin’in ne giydiği de çok konuşuluyor Rus lider dünyaca ünlü tasarımcıların elinden giyiniyor. Lüks kıyafetleri bir dönem çokça konuşulmuştu. Ayrıca saatler ayakkabılar da özel tasarım tercih ediyor Hatta lüks saatlere karşı özel bir ilgisi olduğu biliniyor. Yani net değeri tam olarak hesaplanamasa da Rusya devlet başkanı Vladimir Putin iktidarı sürene kadar dünyanın en zengin insanları arasında…
 
 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...