Enerji krizi AB’yi böldü

Enerji krizi AB’yi böldü

DÜNYA Haberleri

2021 içerisinde Rusya’nın, gaz ihtiyacının yüzde 40’ını karşıladığı Avrupa Birliği (AB) üyesi 27 ülke doğalgaz kullanımını azaltmayı hedefliyor.

Enerji bakanları, AB’nin yürütme organı Avrupa Komisyonu tarafından alınan 1 Ağustos 2022’den 31 Mart 2023’e kadar gaz talebini yüzde 15 azaltmayı öngören kararı uygulamak için Brüksel’de bir araya geldi. AB ‘zorunlu tasarruf hedefi’ konusunda bazı birlik ülkelerine istisna sağladı. Çekya Sanayi ve Ticaret Bakanı Josef Sikela “Baltık ülkeleri için, ada devletleri için muafiyetler var. Gerisi bu istisnaları kullanamayacak” dedi.  Portekiz, İspanya, Güney Kıbrıs, İtalya, Malta ve Yunanistan ise bunun adil olmadığını savundu. Macaristan Dışişleri ve Dış Ekonomik İlişkiler Bakanı Peter Szijjarto “Herhangi bir gazın sınırlarımızdan çıkmasına izin vermeyiz” derken İspanya’nın Ekolojik Geçiş Bakanı Teresa Ribera “Ülkelere dayatılan bir konuda haksızca fedakârlık yapmayı reddediyoruz” ifadelerini kullandı. Portekiz Enerji Bakanı Joao Galamba “Portekiz’den tasarruf edilen gaz, başka ülkelerin açıklarını kapatmak için kullanılamaz” diye tepki gösterirken Yunanistan Enerji Bakanı Kostas Skrekas “Biz de istisna talep edeceğiz” dedi. Yüzde 15’lik kesintiyi kabul etmeyen İtalya’ya yüzde 8’lik ‘ikna’ indirimi yapılacak.


Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...