Eurofighter Almanya'yı karıştırdı! 'Havacılık sektörünün yüzüne atılmış bir tokat'

Düzenleyen: / Kaynak: Yenişafak
- Güncelleme:
Eurofighter Almanya'yı karıştırdı! 'Havacılık sektörünün yüzüne atılmış bir tokat'

DÜNYA Haberleri  / Yenişafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Eurofighter resti Almanya'yı karıştırdı. Eurofighter fabrikasında çalışan işçiler, yeni sipariş tekliflerinin reddedilmesinden rahatsızlık duyuyor. Almanya'da işçi sendikaları Başbakan Olaf Scholz'e sipariş tekliflerini kabul etmesi yönünde baskı yapıyor.

İngiltere, İtalya, İspanya ve Almanya ortaklığında üretilen Eurofighter uçaklarına Türkiye talip oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Almanya ziyaretinde bir gazeteci, Almanya’nın Türkiye’ye Eurofighter savaş uçaklarını vermeyeceğini ima etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan bunun üzerine, "Biz, NATO’nun önde gelen ilk  beş ülkesinden biriyiz. Almanya verir ya da vermez. Dünyada savaş uçaklarını üreten sadece Almanya mı? Birçok yerden uçak temin ederiz" cevabını verdi. Türkiye, savaş uçağını satın almak için girişimde bulunmaya hazırlanırken, Almanya’nın bu talebe koymayı düşündüğü blokaj Alman işçileri isyan ettirdi.

ALMAN HAVACILIK SANAYİİ ZOR DURUMDA

Alman hükümeti, daha önce Suudi Arabistan'ın talebini geri çevirmişti. İşçiler, bu politikanın devam etmesinin havacılık sanayiisine büyük darbe vurcağını belirtiyor. Eurofighter uçaklarının üretiminde çalışan işçiler, gösteri düzenleyerek, yeni siparişlerin geri çevrilmesi halinde üretimin durabileceğini belirtti.  Alman hükümetine, yeni Eurofighter siparişlerini kabul etmesi için Alman metal işçileri sendikası "IG Metall" ve Airbus şirketinden de baskı olduğu kaydedildi. Başbakan Olaf Scholz, bir yandan ABD’den F-35 ithal ederken, bir yandan da yerli sektörlere destek vermeyerek ülkedeki havacılık sanayiini zor duruma sokmakla suçlanıyor.

Eurofighter Almanya'yı karıştırdı! 'Havacılık sektörünün yüzüne atılmış bir tokat'

ALMAN HAVACILIK SEKTÖRÜNE ATILAN BİR TOKAT

IG Metall’in önde gelen yetkililerinden Jürgen Kerner, ABD şirketlerinden havacılık ithalatını "Almanya’daki havacılık sektörünün yüzüne atılan bir tokat" olarak nitelendirdi. Bu politikanın orta vadede binlerce yüksek nitelikli işin kaybına neden olacağını belirten Kerner, Almanya’nın askeri uçak yapımından vazgeçmesi halinde, bunun sivil uçak yapımını da büyük ölçüde zayıflatacağını bildirdi.

ORTAK PROJELERİN BAŞLATILMASINI ZORLAŞTIRACAK

Airbus yöneticisi Michael Schöllhorn, Almanya’nın şu anda kendini izole etme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtirken, Alman hükümeti ve Avrupalı ortaklarını bu tip tartışmaları ortadan kaldıracak net ihracat kuralları üzerinde anlaşmaya çağırdı. Schöllhorn aksi takdirde Eurofighter gibi yeni Avrupa ortak projelerinin başlatılmasının giderek zorlaşacağı uyarısında bulundu.
Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Yenişafak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
İbrahim 19 Kasım 2023 13:38

Ey alman hükümetinizin kime hizmet ettiğini görün ve uyanın. Abd uşağı olmayın

Sonraki Haber Yükleniyor...