Erdoğan'ın çağrısı yankı buldu! ABD, BM Güvenlik Konseyi’nde reform adımı

Düzenleyen: / Kaynak: The Telegraph
- Güncelleme:
Erdoğan'ın çağrısı yankı buldu! ABD, BM Güvenlik Konseyi’nde reform adımı

DÜNYA Haberleri  / The Telegraph

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın BM Güvenlik Konseyi'nin daha adil bir yapıya dönüştürülmesi için yürüttüğü çalışmalara ABD de katıldı. ABD Başkanı Biden'ın BMGK'ya 5 ya da 6 yeni üye ülkenin dahil edilmesi için reform çağrısında bulunacağı bildirildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yıllardır “Dünya 5’ten büyüktür” diyerek dile getirdiği ve “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” isimli bir kitap yazarak öncülük ettiği Birleşmiş Milletler’de (BM) reform çağrısı ABD’de en üst düzeyde karşılık buldu. ABD Başkanı Joe Biden’in Rusya ve Çin etkisini kırmak amacıyla BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) daimî üye sayısının artırılması teklifinde bulunacağı ifade edildi.

İngiliz The Telegraph gazetesine konuşan Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Direktörü John Kirby, Biden’ın 78. BM Genel Kurulu’nda söz konusu tarihi reformu gündeme getireceğini duyurdu. Kirby yaptığı açıklamada, Biden’ın 193 üyeye “BMGK’nın yapısıyla ilgili tekrar düşünme” teklifi yapacağını söyledi.

"5 YA DA 6 YENİ ÜYE"

Biden’in BMGK’ye 5 ya da 6 yeni üyeyi dahil etmek istediğini belirten Kirby, söz konusu ülkelerin adını vermezken The Telegraph, söz konusu ülkelerin Hindistan, Brezilya, Almanya, Güney Afrika ve Japonya olduğunu ifade etti. ABD Başkanı’nın önerisiyle BMGK’ye dahil olacak ülkelerin daimî ülkeler gibi veto hakkına sahip olup olmayacağı ise henüz kesinleşmedi.

BMGK’nın “daha kapsayıcı ve adil olması” gerektiğini vurgulayan Kirby, “Güvenlik Konseyi’nin mimarisine bir göz atmanın zamanının geldiğine inanıyoruz. Başkan Biden’nın önümüzdeki hafta bu konu hakkında daha fazla konuştuğunu duyacaksınız” diye konuştu.

BMGK’da şu anda 5’i daimî olmak üzere 15 üyesi bulunuyor. Daimî üyeler ABD, Çin, Rusya, İngiltere ve Fransa’dan oluşuyorken geri kalan üyeler oylama sonucunda belirleniyor ve iki yıl boyunca görev yapıyor.  

Erdoğan'ın çağrısı yankı buldu! ABD, BM Güvenlik Konseyi’nde reform adımı

BM’DE ‘ADİL TEMSİL’ İÇİN ÜLKELER NE İSTİYOR?

BM’ye üye 193 ülkenin büyük çoğunluğunda reform konusunda fikir birliği bulunurken, BMGK’daki veto hakkı ve üye sayısı gibi noktalarda ayrılıklar da var.

Türkiye: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yazdığı “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” kitabında ifade edilen görüşlere göre, Türkiye, BM’nin dünya barışı için işlerlik kazanması adına eşitsizliğin önüne geçilmesini istiyor. Türkiye’ye göre BM’nin daha demokratik ve hesap verebilir hale gelmesi de Genel Kurulun güçlendirilmesinden geçiyor. Öneride Genel Kurulun güçlendirilmesi, daimî üyelik ve veto yetkisinin kaldırılması yer alıyor. BMGK’nin ise yürütme organı gibi hareket ederek yasama görevini yürüten Genel Kurulun aldığı kararları uygulaması isteniyor.

Afrika Grubu: Dünyanın en fakir ülkelerinin bulunduğu Afrika kıtasının yöneticiler, kıtanın BMGK’da 2 daimî, 2 geçici üyeyle temsil edilmesini istiyor.

Arap Grubu: Arap ülkeleri, genişleme durumunda BMGK’da kendilerine de daimî üyelik verilmesini talep ederken, mevcut üyelerin veto hakları bulunmasına da karşı çıkıyor.

Çin ve Rusya: BMGK’da veto hakkında sahip daimî ülkelerden Çin ve Rusya, Batılı ülkelerin ağırlığından rahatsız olduğu için BMGK’ya etkilerinin olduğu Asya ve Afrika ülkelerinin de alınmasını istiyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: The Telegraph
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...