Ersin Tatar BM'nin 'Pile' riyakarlığını anlattı: Yolu tamamlamakta kararlıyız

Düzenleyen:
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri

KKTC’de 1 saatlik yolu 10 dakikaya indirecek 'Pile-Yiğitler Yolu Projesi'ne, Rumların baskısı ile müdahale eden BM Barış Gücü’ne KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’dan sert tepki geldi. BM’nin tarafsız davranmadığını, Rum tarafına kendilerini affettirmeye çalıştıklarını söyleyen Tatar, Türkiye ile istişare içinde olduklarını belirterek yolu tamamlayacaklarını söyledi.

KKTC’de "Pile-Yiğitler Yolu Projesi"ne başlanması ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile yeni bir krizin perdesi aralandı.

Bölgedeki BM Barış Gücü askerleri askerleri, projeyi engellemek için sabah saatlerinde çalışma sahasına beton bloklar yerleştirirken, Türk askeri ve KKTC güvenlik güçleri de BM güçlerinin araç ve barikatlarını iş makineleri ile alandan kaldırdı. 

KKTC topraklarında, GKRY güdümüyle hareket eden BM güçlerine Ersin Tatar'dan sert tepki geldi. Tatar, geri adım atmayacaklarını söyleyerek, projenin devam edeceğini duyurdu.

"BİR SAATLİK YOL 15 DAKİKAYA DÜŞECEK"

Habertürk TV ekranlarında açıklamalarda bulunan Tatar, "60 yıldır bu ülkede haksızlıklarla karşı karşıyayız. Hastaların 10-15 dakikada hastaneye gidebilmesi, çocukların okula rahat gitmesi için bu yolu yapacağız" dedi.

"BM GÜÇLERİ TARAFSIZ DAVRANMIYOR"

BM güçlerinin Rum tarafına şirin gözükmek için böyle skandallara başvurduğunu belirten Tatar, "Maalesef bir tarafsızlık söz konusu değil. Rum tarafına kendilerini affettirmeye çalışıyorlar. Tepkiyi azaltmak için bunları yapıyorlar" diye konuştu.

"TÜRKİYE İLE İSTİŞARE HALİNDEYİZ, YOLU TAMAMLAYACAĞIZ"

Sözlerinin devamında Türkiye ile de istişare içinde olduklarını ve yolu tamamlayacaklarını vurgulayan Tatar, "Bundan sonra bu yolu tamamlamakta kararlıyız. İnsani bir adımdır, durdurulamaz." ifadelerini kullandı.

KKTC MUHALEFETİNE SERT TEPKİ

KKTC'deki muhalefetin de kendilerine karşı çıktığını söyleyen Tatar, "Malum çevre var burada da... Muhaliflerimiz, böyle görüntülerin Kıbrıs Türklerine yakışmadığını söylüyordu? Ne yapacaktık? Buyurunuz biz vazgeçtik deyip teslim mi edecektik?" tepkisini dile getirdi.

Tatar'ın açıklamaları şöyle:

"İngiliz üsleri de taraflı, onlar da yardımcı olmadı. 10 dakikalık yolu 1 saatte gidiyor halkımız. Yıllardır Pile köylüleri yönetimimize büyük tepki gösteriyorlar. Bizi göç etmeye zorluyorsunuz diyorlar.

Yıllar itibarıyla çare ararken bizim güney bölgemizde Yiğitler köyü ile Piri arasındaki yol 10 kilometre. Bizim makamlarımızın bize verdikleri bilgi bu bölgedeki yolun güzergahı KKTC içerisinde. Pile'ye gelmeden birkaç kilometrelik bölüm ortak alan olabilir.

Bu bugüne kadar bize yaptırılmadı. Bizi durdurmaya çalıştılar.

KKTC otoriteleri, Türkiye ile istişare ederek bu yolu tamamlayacağımızı söyledik. Çalışmalarımıza devam ediyoruz.

60 YILDIR EZİLEREK YOK EDİLEREK MÜCADELE VERİYORUZ

60 yıldır bu ülkede haksızlıklarla karşı karşıyayız. Rum tarafı Ada'daki tek yönetim gibi görülüyor.

Müslüman Türk toplum da ezilerek yok edilerek devam etmeye çalışıyor.

Hala 1960-70'lerin zihniyetiyle karşı karşıyayız.

Yüzyıllardır bu topraklarda büyük mücadele ve direniş içinde varlığımızı sürdürdük, sürdüreceğiz.

Bizim askeri harekat niyetimiz yok. Tarafsız olmaları gerek. Rum tarafına göz yumdukları benzer hadiselerde seyirci kalmaları, bize karşı hareket içine girmeleri kabul edilemez.

Futbol sahamız var ara bölgede, sahaya çim ektik yeşilledik ve Rum tarafı BM'yi suçladı. Türklerin futbol oynamalarına seyirci kalınıyor dediler.

Rum tarafına kendilerini affettirmeye çalışıyorlar. Tepkiyi azaltmak için bunları yapıyor.

Maalesef bir tarafsızlık söz konusu değil. 63-64'lerde de böyle oldu. Cengiz Topel canlıydı, pilotumuzu alıp şehit ettiler. Hiçbir zaman müdahale etmediler. Sadece rapor tutup bir yere bildirdiler.

İNSANİ BİR ADIMDIR, DURDURULAMAZ

Bundan sonra bu yolu tamamlamakta kararlıyız. İnsani bir adımdır, durdurulamaz. En doğal hakları o insanların köylerinde yaşamlarını sürdürmeleri. Her sabah kuyruklarda 1 saat yolda kaybetmeleri kabul edilemez. Bu yol hepsine çare olacak. Karşı taraftan bekleyin Rumlarla istişare edelim diyorlar. Haziran ayında başlayacaktık ama bekledik ilgili temsilci adaya geri dönünce istişarelerini yapmışsındır dedim yapmadığını söyleyince başladık.

KKTC'de bizim cenah ulusalcı milliyetçi cephe bizi çok haklı buldu. Ama malum çevre var burada da muhaliflerimiz böyle görüntülerin Kıbrıs Türküne yakışmadığını söylüyordu? Ne yapacaktık? Buyurunuz biz vazgeçtik deyip teslim mi edecektik? Bu devletin polisi askeri var. Burada düzenli bir ordumuz var."

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...