Filistin-İsrail çatışması savaşa dönüştü: Orta Doğu kan gölü

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Filistin-İsrail çatışması savaşa dönüştü: Orta Doğu kan gölü

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

Hamas’in silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayı, İsrail’e baskın yaptı. 300 İsrail askerini öldürdü, 100’ünü rehin aldı. İsrail savaş ilan etti. Gazze’ye hedef gözetmeden bomba yağdırdı.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayı, İsrail’e karşı “Aksa Tufanı” isimli bir saldırı başlattı. Gazze’den yola çıkan direnişçiler, sabah saatlerinde deniz, hava ve karadan İsrail içlerine sızdı. Saat 04’te startı verilen sızma, 6.00’da fırlatılmaya başlayan 5 bin füze ile saldırıya dönüştü. Üç saat içinde 14 yerleşim biriminde kontrol sağlayan Filistinli savaşçılar 300 İsrail askerini öldürüp 100 kadarını da  rehin aldı.

Gazetemize konuşan bir Hamas yetkilisi, bu saldırı için iki yıla yakın süredir hazırlandıklarını ve bu çalışmalardan birkaç isim dışında Hamas yönetiminin de bilgisi olmadığını söyledi. Hamas, İsrail’in Mescid-i Aksa provokasyonlarına son vermesi, Filistinli esirlerin serbest bırakılması ve Gazze ablukasının kaldırılmasının bundan sonraki süreçte ön şartları olacağını vurguladı.  Yedekleri orduya çağıran Netanyahu yönetimi “Demir Kılıçlar Operasyonu”nu başlattı. Gazze’ye yoğun bombardıman başlatan İsrail Ordusu sivilleri hedef aldı. 232 kişi şehit olurken 1.610 Filistinli de yaralandı.

Filistin-İsrail çatışması savaşa dönüştü: Orta Doğu kan gölü
İşgalci İsrail, Gazze’de birçok sivil yerleşim alanı hedef aldı. Şehir karanlığa gömüldü.

ÜST DÜZEY KOMUTANLAR REHİN ALINDI

Hamas kanadı, gazetemize yaptığı özel açıklamada, MOSSAD tarafından tuzağa çekildikleri yönündeki açıklamaları “komplo teorisi” olarak yorumladı. Artık tüm seçeneklerin masada olduğunu kaydeden Hamas yöneticisi “Saldırı planı ve hazırlıklar büyük bir gizlilik içerisinde yapıldı. İsrail tarihin en ağır darbesini aldı. İhtiyaç hâlinde 2 milyon nüfuslu Gazze topyekûn bir biçimde savaşa dâhil olabilir. MOSSAD ajanları, general ve albay rütbeli çok sayıda asker rehin alındı. MOSSAD farklı taktiklerle uyutuldu” dedi.

Filistinli araştırmacı Muin Naim, İsrail’e tarihin en büyük hezimetini yaşattıklarını belirterek, İsrail yönetiminin kibrine yenildiği tespitinde bulundu ve yaşananları şöyle özetledi:

Netanyahu daha birkaç ay önce ‘Yapay zekâ ve Pegasus casus ağı ile Filistinli grupların her hareketini izliyoruz ve yapabileceklerini biliyoruz’ demişti. Saat 6.00’da başlayan füze sağanağında başta Tel Aviv olmak üzere bütün işgal şehirleri hedef aldı. Bu füzelere karşı bir defa daha Demir Kubbe etkisiz kaldı. Yine Gazze çevresindeki duvara ek bir de elektrik duvar ördüler. Bu İsrail kalkanları ilk anda iflas etti ve sızma başarılı oldu.

Filistin-İsrail çatışması savaşa dönüştü: Orta Doğu kan gölü

"TEHDİTLERDEN KORKMUYORUZ"

Filistinli aktivist Muhammed Mişniş, İsrail’in yaptığı tehditlerden korkmadıklarını söyledi. Baskının, 50 yıl önceki Yom Kippur savaşının başlangıç günü gerçekleştiğine dikkat çeken Mişniş “İsrail’in bundan önceki yaptıklarından daha büyük katliamlara girişme ihtimali yüksek. Ancak Netanyahu hâlen tartışılan ve halkı tarafından protesto edilen biri. Ayrıca orduda isyan durulmadı. Şu an 200 bin yedeği silah altına alma girişimi başlattı. Direniş cephesi, aylarca sürecek bir savaşa bile hazır. Çünkü kaybedecek hiçbir şeyimiz yok’ dedi. Filistinli gazeteci Muhammed Ebu Tagiya da “Dünyayı ve özellikle Netanyahu’yu tahriklere son vermesi konusunda uyardık.  Bu baskınla Filistin tarihi değişti. İsrail ne yaparsa yapsın bu utancı taşıyacak. Gazze’yi yerle bir etseler de sonuç değişmeyecek” ifadelerini kullandı.

DÜNYADAN TEPKİLER

> ALMANYA: Başbakan Olaf Scholz “İsrail’den dehşet verici haberler geliyor. Almanya, İsrail’in yanında” dedi. 

> FRANSA: Cumhurbaşkanı Emmanul Macron, İsrail ile dayanışma mesajları vererek, İsrail’in güvenliğine olan bağlılığını dile getirdi. 

> İNGİLTERE: Başbakan Rishi Sunak, İsrailli sivillere yönelik saldırıların kendisini şoke ettiğini belirterek “İsrail’in kendisini savunma hakkı mutlaktır” ifadesine yer verdi. 

> RUSYA: Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov “İsrail ile Filistin arasındaki düşmanlık, çatışmanın çok tehlikeli bir tekrarı. Tarafların müzakere masasına dönmesi gerekmekte” dedi.

> MISIR: Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, gerilimin düşürülmesi ve bölgedeki durumun kontrol altına alınması için “diplomatik temasların artırılması” talimatı verdi.

> KATAR: Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Filistin halkı ile devam eden şiddet olaylarında tek sorumlu İsrail” ifadeleri kullanıldı. 

> SUUDİ ARABİSTAN: Sivillerin korunması için her iki tarafa çağrıda bulunan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, barışçıl bir süreç için uluslararası topluma çağrıda bulundu. 

> KUVEYT: Uluslararası topluma ve Birleşmiş Milletlere (BM) “sorumluluk üstlenme” çağrısı yaptı.

> BM:, İsrail’de hızla artan gerginlikten çok ciddi endişe duyduğunu açıkladı. BM Güvenlik Konseyi, İsrail’de yaşananlar sebebiyle bugün acil toplanma kararı aldı.

HAKAN FİDAN'DAN DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail-Filistin savaşını durdurmak için harekete geçti. Bakan Fidan, Katar Dışişleri Bakanı Muhammed bin Abdurrahman Al Sani, Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile art arda telefon görüşmeleri yaptı. Fidan, ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile de konuyu ele aldı.

ABBAS: KENDİMİZİ KORUMA HAKKIMIZ VAR

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, operasyonla ilgili değerlendirmede bulundu. Abbas “İsrail terörüne karşı halkımızın kendini koruma hakkı var. Filistin evlatlarının sebatı ve dirençle ayakta kalmaları için bütün gerekli unsurlar sağlayacağız” dedi.

HERZOG: SALDIRININ ARKASINDA İRAN VAR

İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, Hamas’ın saldırıları İran’dan aldığı emir ve destekle başlattığını iddia etti. Herzog, zor zamandan geçtiklerini belirterek “Kendimizi korumak için her şeyi yapacağız” diye konuştu. İran da Filistin’i desteklediklerini bildirdi.

NETANYAHU: BU BİR ÇATIŞMA DEĞİL, SAVAŞTAYIZ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinde yaşanılanları “Vatandaşlarım, bu bir operasyon veya yoğun çatışma değil, savaştayız” sözleriyle duyurdu. Netanyahu, bütün askerî güçlerini kullanacaklarını aktararak, Gazze sakinlerinin bölgeden çıkmasını istedi.

İSRAİL ORDUSUNDAN FİLİSTİNLİLERE "BOŞALTIN" ÇAĞRISI!

İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nin bazı bölgelerindeki Filistinlileri can güvenlikleri için evlerini terk etmeye çağırıp sığınaklara gitmelerini istedi.

Filistin'i tamamen işgal etme oparasyonu başlatan İsrail, Gazze'deki Filistinlilere bazı bölgeleri boşaltmaları çağrısı yaptı. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Gazze halkına uyarıda bulundu. Paylaşımında "Hamas'ın saldırıları İsrail ordusunu Gazze'de harekete geçmeye zorluyor. Bu nedenle can güvenliğiniz için derhal yaşadığınız yerleri terk edin." ifadelerini kullanan Adraee, boşaltılması gereken bölgeleri de sıraladı.

SIĞINAKLARA GİTMELERİ İSTENDİ

Buna göre, El-Mekusi bölgesi, Beyt Hanun ve Şucaiyye Mahallesi'nin doğu kesimi sakinlerinin Gazze kent merkezine, kuzey bölgesi, El-Bıreyc'in doğusu ve El-Meğazi'nin güney ve doğusundakilerin Gazze kent merkezinde bulunan kamplardaki sığınaklara, Büyük Absan ve Küçük Absan bölgesindekilerin Han Yunus kent merkezine, Refah'takilerin de Refah kent merkezindeki sığınaklara gitmesi istendi. İsrail ordusu, Gazze'deki Filistinlilere bazı bölgeleri boşaltmaları çağrısı yaptı. Adraee ayrıca, yapılan durum değerlendirmesinin ardından, Gazze tümeninin kontrolü altındaki bölgenin kapalı askeri bölge ilan edildiğini ve buraya kesinlikle girilemeyeceğini belirterek, halktan bölgeye girmemelerini istedi.

ÇİN'DEN TARAFLARA İTİDAL ÇAĞRISI

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan bugün yapılan açıklamada, Filistin ve İsrail arasında gerilim ve şiddetin artmasından derin endişe duyulduğu belirtilerek, taraflara itidalli davranma ve sivilleri korumak için düşmanlığa derhal son verme çağrısında bulunuldu.
Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Çin, Filistin ve İsrail arasında gerilimin ve şiddetin artmasından derin endişe duymaktadır. İlgili tarafları sükunetlerini korumaya, itidalli davranmaya, sivilleri korumak için düşmanlığa derhal son vermeye ve durumun daha da kötüleşmesini önlemeye çağırıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Filistin-İsrail çatışması savaşa dönüştü: Orta Doğu kan gölü

Çatışmaların yeniden başlamasının uzun süredir askıya alınmış barış sürecinin sürdürülemeyeceğini gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, çatışmaları önlemenin temel yolunun iki devletli çözümün uygulanması ve bağımsız Filistin Devleti'nin kurulmasından geçtiği aktarıldı.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...