Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

G20 Zirvesi'nde Çin krizi büyüyor

G20 Zirvesi'nde Çin krizi büyüyor

Çin, Hindistan’ın ev sahipliğinde tartışmalı Cemmu ve Keşmir bölgesinde düzenlenecek G20 toplantısına katılmayacak. Bu düzenlenecek olan G20'de Çin olmadan toplanacak. Pakistan da Hindistan'ın kararını 'sorumsuzca bir adım' olarak nitelendirdi.

Kaydet
a- | +A

G20 dönem başkanlığını üstlenen Hindistan, turizm alanındaki bir çalışma grubu toplantısının tartışmalı Cemmu ve Keşmir bölgesinin Srinagar kentinde 22-24 Mayıs günlerinde düzenleneceğini açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı, Hindistan’ın kararına tepki gösterdi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Çin’in herhangi bir tartışmalı bölgede G20 toplantısı düzenlenmesine karşı olduğu, bu nedenle söz konusu toplantıya da katılmayacağı belirtildi.

Hindistan makamları ise G20 toplantısı için Cemmu ve Keşmir’in seçilmesinin bölgenin turizm potansiyelini göstermeyi hedeflediğini ifade etti. Pakistan da yaptığı bir açıklamada Hindistan’ın kararını “sorumsuzca bir adım” olarak nitelendirmişti. ABD, Rusya, Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere, Japonya, Güney Kore ve Avrupa Birliği’nin 3 günlük etkinliğe katılım için kayıt yaptırdığı belirtildi.

EGEMENLİK TARTIŞMASI

Hindistan ile Pakistan, 1947 yılından bu yana Keşmir bölgesinin egemenliği üzerinde anlaşmazlık yaşıyor. Hindistan, Ağustos 2019'da Ladakh bölgesini Keşmir bölgesinden ayırarak tek taraflı olarak federal bölge ilan etmişti. Çin ile Hindistan arasında fiili sınır oluşturan Ladakh bölgesinde her iki ülke de hak iddia ediyor. Bölgede 2020'de yaşanan çatışmalarda, 20 Hindistan askeri ile 4 Çin askerinin hayatını kaybettiği açıklanmıştı. İki ülke, 1962 yılında da bir ay boyunca sınır çatışması yaşamıştı. (Kaynak: İhlas Haber Ajansı)

BAKMADAN GEÇME
ABD istihbaratı: Çin
HABER

ABD istihbaratı: Çin'in gizemli uzay aracı Dünya yörüngesine bir 'cisim' bıraktı

Borç krizi dalga dalga büyüyor! ABD
HABER

Borç krizi dalga dalga büyüyor! ABD'den sonra ikinci büyük ekonomi sallantıda

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.