Gazze’de ağır kayıplar veren İsrail, acil olarak 7 bin yeni asker arıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Gazze’de ağır kayıplar veren İsrail, acil olarak 7 bin yeni asker arıyor

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarda büyük kayıplar vemesinin ardından yeni asker ihtiyacı ortaya çıktı. İsrail basınında yer alan haberlere göre, ordunun savaş bölgesinde görevlendirilecek en az 7 bin yeni askere ihtiyaç duyduğu bildirildi.

İsrail’in önde gelen gazetelerinden Yedioth Ahranoth’un aktardığına göre, İsrail Genelkurmay Başkanlığı, ordunun en az 7 bin yeni askere ihtiyacı olduğunu ve bunların yarısından fazlasının savaş alanlarında görevlendirileceğini duyurdu.

Haberde, bu sayının, yakın zamanda yapılacak olan rutin asker alımlarının üzerine eklendiği ve önceki alımlara kıyasla çok yüksek olduğu belirtildi.

Bu durum, İsrail ordusunun 7 Ekim 2023’te başlattığı ve yaklaşık 5 ay süren saldırılarda ağır kayıplara uğradığını ve şok yaşadığını gösteriyor.

Ayrıca, ordunun 7 bin 500 yeni subay ve astsubay istediği ancak Maliye Bakanlığının sadece 2 bin 500 kişi için onay verdiği de haberde yer aldı.

Gazze Şeridi’ne saldırıların başladığı günden bu yana 582 İsrail askerinin hayatını kaybettiği, binlerce askerin de yaralandığı veya psikolojik sorunlar nedeniyle ordudan ayrıldığı bildirildi. Çatışmalarda şehit olan çok sayıda komutanın da yerine yeni atamalar yapılması gerekiyor.

Haberde, İsrail ordusunun ek asker ihtiyacının sebeplerinden birinin de “savaşın sonrasında oluşan yeni gerçekliğe uyum sağlamak zorunda olması” olduğu ifade edildi.

İSRAİL'DE HAREDİLERİN ASKERLİK YAPMASI TARTIŞILIYOR

İsrail’de erkekler ve kadınlar için askerlik zorunlu. Ancak, Ultra Ortodoks Yahudiler (Harediler) askerlikten muaf tutuluyor. Bu durum, ülkede tartışmalara neden oluyor. İsrail Yüksek Mahkemesi, Haredilerin askerlikten muafiyetinin devam edip etmeyeceğini karara bağlamak üzere.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Haredilerin de 7 Ekim’den itibaren yaşanan gelişmeler ışığında askere alınması gerektiğini savunuyor.

Harediler ise zorunlu askerliğe karşı çıkıyor ve protesto gösterileri düzenliyor. Bu gösterilerde Harediler ile İsrail polisi arasında zaman zaman çatışmalar çıkıyor.

Dini nedenlerle askere gitmeyi reddeden Harediler, 9 milyonluk İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 12’sini oluşturuyor.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...