Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

Gazze'de 'insani ateşkes'e Rusya ve Çin'den 'ABD' vetosu

Gazze'de 'insani ateşkes'e Rusya ve Çin'den 'ABD' vetosu
Fotoğraf Başlığı Gazze'de 'insani ateskes'e Rusya ve Çin'den 'ABD' vetosu

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nde Gazze’de 'insani ateşkes' öneren karar tasarısı Rusya ve Çin tarafından veto edildi. İki ülke, ABD'nin belgeyi 'siyasallaştırılması' ve sivil katliamına tepki göstermemesi nedeniyle veto kararı aldıklarını belirtti.

Kaydet
a- | +A

İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalarda 20. güne girilirken, abluka altındaki Gazze'de kanlı saldırılar ve insani yardımların engellesi sivil kayıplarının her dakika artmasına neden oluyor.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında 2 bin 704'ü çocuk ve 1584'ü kadın, 364'ü yaşlı olmak üzere 6 bin 546 kişinin öldüğünü, 17 bin 439 kişinin yaralandığını duyururken BM Güvenlik Konseyi de bugün İsrail ve Filistin gündemiyle toplandı.

RUSYA VE ÇİN ABD'YE KIZDI KARARI VETO ETTİ

Rusya ve Çin, ABD tarafından hazırlanan Gazze Şeridi’nde “insani ateşkes” ve insani yardımların güvenli geçişi çağrısında bulunan karar tasarısını veto etti.

Arnavutluk, Fransa, Ekvador, Gabon, Gana, Japonya, Malta, İsviçre, İngiltere ve ABD karar tasarısı lehte, Rusya, Çin ve Birleşil Arap Emirlikleri (BAE) aleyhte oy kullandı. Brezilya ve Mozambik ise çekimser kaldı.

ABD’NİN KARAR TASARISINA RUSYA'DAN TEPKİ

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia yaptığı açıklamada, ABD’nin karar tasarısında ateşkes çağrısı yapmadığını ve Gazze Şeridi’nde sivillere yönelik saldırıları kınamadığı için sert bir şekilde eleştirdi. Nebenzya, "Bu son derece siyasallaştırılmış belgenin açıkça tek bir amacı var. Sivilleri kurtarmak değil, ABD'nin bölgedeki siyasi durumuna destek olmak" dedi.

ABD, “İNSANİ ATEŞKES” TASARISINI VETO ETMİŞTİ

BM Güvenlik Konseyi’ne Brezilya tarafından 18 Ekim’de sunulan karar tasarısı, ABD tarafından veto edilmişti. Karar tasarısında, Gazze Şeridi’nde “insani ateşkes”, İsrail'e Gazze'deki sivillerin ve BM personelinin güneye taşınması yönündeki emrini iptal etmesi tüm rehinelerin derhal ve koşulsuz serbest bırakılması çağrısında bulunulmuş, Hamas'ın saldırıları ve sivillere yönelik her türlü şiddet ve düşmanlık ile her türlü terör eylemi kınanmıştı.

BAKMADAN GEÇME
Son dakika: ABD, BMGK
HABER

Son dakika: ABD, BMGK'da Gazze için geçici ateşkes teklifini veto etti

İsrail
HABER

İsrail'den Guterres'in açıklamaları sonrası BM personellerine vize vetosu

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.