Hamas, Gazze'de son kozunu oynuyor... ABD'den rehinelerin kurtarılması için iki aşamalı plan

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Hamas, Gazze'de son kozunu oynuyor... ABD'den rehinelerin kurtarılması için iki aşamalı plan

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısında esir aldığı 200'den fazla rehineyi son koz olarak kullandığı bildirilirken, ABD'nin rehinelerin kurtarılması için iki aşamalı çalışma yürüttüğünü duyurdu.

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el Aksa Tugayları tarafından 7 Ekim’de gerçekleştirilen saldırılar sonrasında İsrail, Gazze Şeridi’ni yoğun bir şekilde bombalıyor. 19 gündür devam eden çatışmalarda her iki taraftan 7 binin üzerinde can kaybı yaşandı. İsrail kara harekâtı için hazırlıklarını sürdürürken, Hamas’ın elindeki rehineler soru işaretlerine neden oluyor.

İsrail ordusu Hamas’ın elinde 200’den fazla rehinenin olduğunu duyururken, tamamının Gazze Şeridi’ne kaçırıldığı ifade ediliyor. Söz konusu rehinelerin İsrail’in kara harekâtını köreltebileceği ifade ediliyor. İsrail’e destek ziyaretinde bulunan ABD ve Fransa’nın devlet başkanları da önceliğin rehinelerin kurtarılması olduğuna vurgu yaptılar.

Günlerdir beklenen kara harekatının başlamasının önündeki en büyük engelin Gazze’deki tünellerin yanında Hamas’ın elindeki rehineler olduğu ifade ediliyor.

Hamas, Gazze'de son kozunu oynuyor... ABD'den rehinelerin kurtarılması için iki aşamalı plan

REHİNELER, HAMAS’IN ELİNDEKİ SON KOZ

İngiliz Telegraph gazetesi de İsrail’in hedef gözetmeden gerçekleştirdiği saldırılar karşısında rehinelerin Hamas’ın son kozu olduğunu yazarak, rehinelerin varlığının devam eden çatışmadaki önemine vurgu yapıldı.

Gazete, Hamas'ın elinde tuttuğu rehinelerden şimdiye kadar bir anne ve kızının ve iki yaşlı kadının serbest bırakıldığına dikkat çeken gazete, serbest bırakılan rehinelerin İsrail'e baskı oluşturmak için özenle seçildiğini iddia ediyor.

Dikkat çeken analizde, Hamas’ın serbest bıraktığı ilk rehinelerin ABD vatandaşı olmasının İsrail’in en büyük destekçilerinden Washington’a verilen bir mesajdı: Kara harekatının durması için Tel-Aviv'e baskı kurarsanız yaklaşık 50 yabancı uyruklu rehine serbest bırakılabilir.

Hamas’ın daha sonra serbest bıraktığı iki yaşlı kadının da İsrail vatandaşı olması ise doğrudan İsrail halkına bir mesaj: Hükümeti işgali durdurmaya ikna ederseniz, rehinleri canlı kurtarabilirsiniz.

Hamas, Gazze'de son kozunu oynuyor... ABD'den rehinelerin kurtarılması için iki aşamalı plan

REHİNELER İÇİN İKİ AŞAMALI PLAN

Rehinelerin tek bir yerde tutulmadığı konusuna İsrail basınında bir fikir birliğine varılırken, Jewish News ise rehinelerle ilgili çok daha çarpıcı bir iddia ortaya attı ve Gazze'deki tüm esirlerin iki aşamalı bir plan kapsamında serbest bırakılacağını yazdı.

Haber sitesine göre, İsrail asıllı ABD'li iş adamı Moti Kahana, Beyaz Saray ile birlikte Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması için 'olağanüstü bir plan' üzerinde çalışıyor.

Hamas, Gazze'de son kozunu oynuyor... ABD'den rehinelerin kurtarılması için iki aşamalı plan

TARAFLAR KATAR’DA GÖRÜŞECEK

Planın Gazze’ye sivillerin için insani yardım malzemelerinin gönderilmesini içerdiğini aktaran Jewis News, 7 Ekim’deki İzzeddin el-Aksa saldırısına karışmayan Hamas liderlerine ve ailelerine serbest geçiş hakkı verileceğini iddia etti.

İki taraf arasındaki anlaşmayla sadece 7 Ekim’de rehin alınan esirlerin değil, 2014 yılından bu yana Hamas tarafından tutulan iki sivil ile İsrailli askerlerin cansız bedenlerinin de iade edilebileceği belirtiliyor.

Gazeteye göre planla ilgili ayrıntılar Katar’da Hamas liderleriyle yapılacak görüşmelerde kararlaştırılacak.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...