İsrail ile Hamas arasındaki üçüncü esir takası tamamlandı: 13 İsrailliye karşı 39 Filistinli serbest bırakıldı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi, İhlas Haber Ajansı

İsrail ile Hamas arasındaki geçici ateşkesin üçüncü gününde rehine takası sürüyor. Katar'ın girişimiyle ikinci aşama takas gerçekleşti. 39 Filistinliyi Batı Şeria'da yüzlerce kişi sevinçle karşıladı. Hamas tarafından rehin tutulan 12 Taylandlı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimiyle serbest bırakıldı. İsrailli rehinelerin Gazze'de yaşadıkları karşısında İsrail basınından Hamas için itiraf gibi sözler geldi. Aynı zamanda üçüncü rehine takası için kritik saat belli oldu. İsrail, ateşkes sürerken Cenin ve Megazi kamplarına baskın düzenledi. Saldırıda 1 Filistinli ölürken, keskin nişancıların hedef aldığı 7 Filistinli yaralandı. Kassam Tugayları, İsrail ile çatışmalarda 4 komutanının öldüğünü açıkladı. İsrail ile Hamas arasındaki üçüncü esir takası başladı. 13 İsrailliye karşı 39 Filistinli serbest bırakıldı.

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik başlattığı 'Aksa Tufanı Operasyonu' sonrasında Orta Doğu'da fitili ateşlenen savaş dünyayı derinden sarstı. İsrail'in 50 günü aşkın bir süre boyunca gerçekleştiridiği kanlı saldırıları sonucunda çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere en az 15 bin kişi hayatını kaybetti. Savaşta beklenen 4 günlük ateşkes ve rehine takasının iki günü ise geride kaldı. İki günde 39 Filistinli ve 13 İsrailli rehine serbest kalırken, 12 Taylandlı rehine için Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın devreye girdiği ortaya çıktı. 

ERDOĞAN TAKAS İÇİN DEVREYE GİRDİ

Gazze’de Hamas tarafından rehin tutulan 12 Taylandlının, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleriyle serbest bırakıldığı öğrenildi. Edinilen bilgilere göre, Gazze’de Hamas tarafından rehin tutulan 12 Taylandlının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı üzerine MİT’in girişimiyle serbest bırakıldı.

İşte dakika dakika Gazze-İsrail hattında yaşanan gelişmeler...

"İNSANİ YARDIM YÜKLÜ 50 TIR GAZZE ŞERİDİ'NİN KUZEYİNE GÖNDERİLDİ"

İsrail ile Hamas arasında varılan "insani ara"nın üçüncü gününde yardım taşıyan 50 tırın Gazze Şeridi'nin kuzeyine gönderildiği bildirildi.

Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı'ndan bugün 50 tır dolusu insani yardımın teslim alındığı kaydedildi.

Tırlarda yüklü gıda, içme suyu, tıbbi malzeme ve ilaçların Gazze Şeridi'nin kuzeyi ve Gazze kentinde Kızılay gönüllüleri tarafından teslim alınıp, Filistinlilere dağıtımının yapılacağı aktarıldı.

GAZZE ŞERİDİ'NİN KUZEYİNDE 700 BİN KİŞİ TEMEL HİZMETLERE ERİŞEMİYOR

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Gazze kentine bir litre dahi yakıt girmediği ve bölgedeki 700 bin Filistinlinin temel hizmetlere erişemediği belirtildi.

Gazze Belediye Başkanı Yahya e-Serrac, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazze'de yıkımın çok büyük boyutta olduğunu ve sıkıntıların devam ettiğini ifade etti.

Gazze Şeridi'nin kuzeyinde yaklaşık 700 bin kişinin temel hizmetlere ihtiyaç duyduğunu vurgulayan Serrac, ilk yardım ve arama kurtarma ekiplerinin hareket edebilmesi için yolların açılması, kuyuların ve istasyonların çalıştırılması, çöplerin toplanıp kentin doğusundaki Cuhr ed-Dik bölgesindeki çöp toplama alanına nakledilmesi gerektiğini söyledi.

39 FİLİSTİNLİ MAHKUMU DAHA ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞTU

Gazze Şeridi’nde verilen 4 günlük insani aranın 3’ncü gününde İsrail ve Filistin arasındaki 3’üncü esir takası tamamlandı. İsrail, Hamas’ın 14 İsrailli ve 3 yabancı uyruklu esiri bırakmasının ardından 39 Filistinli mahkumu serbest bıraktı.

HAMAS 1 RUS VATANDAŞINI SERBEST BIRAKTI

Hamas, insani ara kapsamında 13 İsrailli, 3 Taylandlı ve 1 Rus esirin serbest bırakılarak Kızılhaç’a teslim edildiğini aktarmıştı. Rus esirin Rusya-İsrail vatandaşı olduğu ifade edilmişti.

İsrail ile Hamas arasında 24 Kasım günü saat 07.00’de başlayan insani arada şu ana kadar Hamas tarafından 40 İsrailli ile 18 yabancı uyruklu ve çifte vatandaş, İsrail tarafından ise 117 Filistinli tutuklu serbest bırakıldı.

23.02 ABD Başkanı Joe Biden, Hamas ile İsrail arasında varılan esir takası mutabakatı kapsamında 4 yaşındaki İsrailli bir ABD vatandaşının serbest bırakıldığını belirtti.

22.55 İsrail ve Filistin arasındaki insani ara çerçevesinde Refah Sınır Kapısı'ndan geçen 100 yardım tırı Gazze Şeridi'nin kuzeyine ulaştı.

22.53 Filistinli gençler, İsrail ordusunun baskınına uğrayan ve bir kısmı tahrip edilen Şifa Hastanesi'ni temizleme ve yeniden çalışır duruma getirmek için gönüllü girişim başlattı.

22.48 İsminin açıklanmaması koşuluyla basına konuşan Hamas’a yakın bir kaynak, Hamas’ın Gazze Şeridi’nde yarın sona erecek olan insani arayı 2 ila 4 gün uzatmaya hazır olduğunu iddia etti.

21.57 Hamas ve İsrail arasında varılan mutabakat kapsamında, İsrail hapishanelerinde tutuklu 39 Filistinli çocuk serbest bırakıldı.

21.07 Hamas'ın İsrail ile varılan insani aranın 3’üncü gününde ABD-İsrail vatandaşı 4 yaşındaki kız çocuğunu serbest bırakması sonrası açıklamada bulunan ABD Başkanı Joe Biden, "Amacımız bu arayı yarından sonra da devam ettirmek" dedi.

20.23  İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın Ramallah kenti yakınlarında Filistinli bir gazeteciyi elinden yaraladı.

19.50 AFAD Başkanı Okay Memiş ve Türk Kızılay Genel Başkanı Fatma Meriç Yılmaz, Filistinli yetkililer ile İsrail ordusunun 7 Ekim'de saldırılara başladığı Gazze Şeridi'ne yönelik yardımları görüştü.

18.38 Mısır medyası: Kızılhaç 13 İsrailli ve 5 yabancıyı teslim aldı.

18.00 İsrail ve Filistin arasındaki 4 günlük geçici ateşkesin üçüncü gününde bir sıcak gelişme daha yaşandı. Hamas yaptığı yazılı açıklama ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çabalarına cevap olarak bir Rus esiri serbest bıraktığını duyurdu.

16.30 Katar Uluslararası İşbirliğinden Sorumlu Devlet Bakanı Lulva binti Raşid el-Hatır, Hamas ile İsrail arasında varılan insani aranın uzatılması için siyasi düzeyde müzakereler yürütüldüğünü belirtti.

16.00 İsrail Genelkurmay Başkanı, insani aranın ardından Gazze'ye saldırıların süreceği mesajını yineledi. İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi,  "Çerçeve tamamlandığında rehinelerin serbest bırakılmasına devam edilmesi ve Hamas'ın tamamen tasfiyesi için operasyonlarımıza kararlılıkla döneceğiz." ifadelerini kullandı.

15.45 Hamas-İsrail müzakerelerinde arabulucu Katar'dan bir heyet abluka altındaki Gazze'ye geçti

FİLİSTİNLİLER YASAK DİNLEMEDİ, SAHİLLERE AKIN ETTİ

15.30 24 Kasım Cuma günü başlayan ateşkes sürerken İsrail ordusu yaptığı açıklamayla Gazze'nin kuzeyindeki sınıra bir kilometreden fazla yaklaşılmasını ve denize girilmesini yasakladığını duyurmuştu. İsrail ordusunun bu uyarısına aldırış etmeyen onlarca Filistinli soluğu denizde alırken, çocukların suya girerek oyunlar oynadıkları, balıkçıların ise avlanmaya çalıştıkları görüldü.

HAMAS'IN KRİTİK KOMUTANI ÖLDÜRÜLDÜ

15.00 Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırıları sırasında 4 komutanının hayatını kaybettiğini duyurdu.

Kassam Tugayları tarafından yapılan açıklamada, biri Askeri Konsey üyesi Ahmed el-Gandur (Ebu Enes) olmak üzere, Vail Receb, Rafet Selman, Eymen Sıyam'ın çatışmalarda yaşamını yitirdiği kaydedildi.

İSRAİL MAHKUMLARA YENİSİNİ EKLİYOR

14.45 Filistin Esirler Cemiyeti, İsrail güçlerinin Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te Filistinlilere yönelik gözaltılarına ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, İsrail güçlerinin Batı Şeria'daki çeşitli kentlerde ve Doğu Kudüs'te gece ve sabah düzenlediği baskınlarda 20 Filistinliyi gözaltına aldığı aktarıldı.

KESKİN NİŞANCILAR FİLİSTİNLİLERİ HEDEF ALDI

14.40  Filistin resmi ajansı WAFA'nın haberine göre İsrail keskin nişancıları, insani araya rağmen Gazze'deki Endonezya hastanesi ve Kudüs Hastanesi civarındaki 7 Filistinliyi hedef alarak yaraladı.

14.30 İsrail ordusunun, Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin Mülteci Kampı'na baskın ve silahlı insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırı düzenledi. Baskın ve saldırı sonucu kentteki bazı ev, cadde ve sokaklarda ağır hasar meydana geldi. 

14.00 İsrail askerlerinin, Gazze'nin orta kesimlerindeki Megazi Mülteci Kampı'nda açtığı ateş sonucu bir Filistinli öldü, bir kişi yaralandı. Filistin Kızılayından yapılan yazılı açıklamada, insani araya rağmen İsrail askerlerinin, Gazze'nin orta kesimlerindeki Megazi Mülteci Kampı'nda 2 kişiyi hedef aldığı belirtildi. Açıklamada, askerlerin açtığı ateş sonucu bir Filistinli çiftçinin hayatını kaybettiği, birinin de yaralandığı kaydedildi.

13.30 İsrail güçlerinin işgal altındaki Batı Şeria'nın Cenin kentine düzenlediği saldırı ve baskında öldürülen Filistinliler için çok sayıda kişinin katılımıyla cenaze töreni yapıldı.

İsrail ile Hamas arasındaki üçüncü esir takası tamamlandı: 13 İsrailliye karşı 39 Filistinli serbest bırakıldı

39 FİLİSTİNLİ DAHA ÖZGÜRLÜĞÜNE KAVUŞACAK

13.00  İsrail yönetiminin serbest bırakılacak 13 İsrailli esire karşılık, hapishanelerindeki 39 Filistinliyi serbest bırakacağı belirtildi. Kanal 13 televizyonunda da yer alan haberde, bugün serbest bırakılması beklenen 39 Filistinli esirin listesinin İsrail Cezaevi Servisi'ne gönderildiği aktarıldı.

Takasın saat 17.00'da gerçekleşmesi bekleniyor. 

İSRAİL'DEN SİVİLLERE KUZEYE GİTMEYİN UYARISI

12:00 İsrail ordusu, Gazze'nin güneyine göçe zorladığı 1 milyon 750 bin sivilin insani ara süresince evlerinin bulunduğu kuzey tarafına geçişine yasak getirdi. İsrail Ordu Sözcüsü Avichay Adraee İsrail'in işgal ettiği kentin kuzeyindeki sınıra bir kilometreden fazla yaklaşılmaması gerektiği uyarısıyla birlikte denize girmenin de yasak olduğunu kaydetti.

İSRAİL-HAMAS REHİNE TAKASININDA 3. GÜN

11.00 İsrailli yetkililer, Hamas ile varılan mutabakat kapsamında bugün 13 İsrailli rehinein daha serbest bırakılacağını duyurdu. İsrail basınında yer alan habere göre, adı açıklanmayan İsrailli yetkililer bugün Hamas tarafından serbest bırakılacak rehinelerin listesinin Tel Aviv yönetimine ulaştığını kaydetti.

HAMAS İNSANCA MUAMELE YAPTI

10.00 İsrailli haber platformu Walla'nın haberine göre, cuma gecesi Gazze Şeridi'nden büyükanne, anne ve bir erkek çocuğun serbest bırakıldığı Munder ailesinin yakını, aileyi ziyaret ettikten sonra rehinelerin anlattıklarını paylaştı.

Munder ailesinin üyesi, "(İsrailli rehineler) Olumsuz bir durum yaşamadılar. İnsanca muamele gördüler. Düşündüğümüz gibi dehşet hikayeleri yoktu" ifadesini kullandı.

İsrailli rehineerin Gazze Şeridi'ne götürülmek üzere motosiklete bindirildikten sonra şiddet görmediklerini belirten aile üyesi, İsrailli rehinelerin kendilerine verilen radyo ve televizyondan haberleri takip ettiklerini söylediklerini aktardı.

İsrail ile Hamas arasındaki üçüncü esir takası tamamlandı: 13 İsrailliye karşı 39 Filistinli serbest bırakıldı

09.00 Filistin Esirler Cemiyeti Başkanı Kadura Faris, Gazze'de alıkonulan ve "mevcut durumları hakkında bilgi verilmeyen" Filistinlilerin akıbetinden İsrail'in sorumlu olduğunu belirtti. Faris, "İşgalciler, Gazze'de alıkoyduğu, isimlerini, yerlerini ve sağlık durumlarını açıklamayı reddettiği Filistinlilerin akıbetinden sorumludur." dedi.

08:00 İsrailliler, Başbakan Netanyahu'nun Batı Kudüs'teki ikametgahı önünde pankartlar taşıyarak ve ona karşı sloganlar atarak bir gösteri düzenledi. Göstericiler Netanyahu'nun istifasını istedi.

05:00 İsrail ile Hamas arasındaki anlaşma kapsamında 2’nci rehine takası tamamlandı. Hamas 13 İsrailli ve 4 Taylandlı rehineyi, İsrail ise 39 Filistinli mahkumu serbest bıraktı. O anlara ait görüntüler yayınlandı.

İsrail ile Hamas arasındaki üçüncü esir takası tamamlandı: 13 İsrailliye karşı 39 Filistinli serbest bırakıldı

03:22 İsrail ile Hamas arasındaki rehine takası kapsamında İsrail hapishanesinde 33'ü çocuk, 6'sı kadın 39 Filistinli serbest bırakıldı. Filistin Kurtuluş Örgütüne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti'nden yapılan açıklamada, Ofer Hapishanesi'ndeki 39 Filistinlinin Uluslararası Kızılhaç Komitesi'ne ait otobüsle işgal altındaki Batı Şeria'nın Bireh kentine ulaştığı bilgisi verildi. Serbest bırakılan rehineler yüzlerce kişi tarafından coşkuyla karşılandı.

İsrail ile Hamas arasındaki üçüncü esir takası tamamlandı: 13 İsrailliye karşı 39 Filistinli serbest bırakıldı

00:12 Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, çatışmalara insani ara kapsamında 13 İsrailli rehine ile 7 yabancı uyruklunun Uluslararası Kızılhaç Örgütüne teslim edildiği belirtildi.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada ise rehinelerle birlikte Uluslararası Kızılhaç Örgütüne teslim edilen yabancı uyruklu sayısının 4 olduğu bildirildi.

İsrail ile Hamas arasındaki üçüncü esir takası tamamlandı: 13 İsrailliye karşı 39 Filistinli serbest bırakıldı

İsrail ordusundan yapılan açıklamada da Uluslararası Kızılhaç Örgütünden alınan bilgiye göre İsrailli rehinelerin Refah Sınır Kapısı'na doğru hareket ettiği belirtildi. Açıklamada, Gazze'den yola çıkan rehinelerin 13'ü İsrailli ve 4'ü Tayland vatandaşı 17 kişi olduğu ifade edildi.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün insani ara verilmesine ilişkin uzlaşma, 24 Kasım Cuma günü saat 07.00'de (TSİ 08.00) uygulamaya girdi. Uzlaşıya göre Hamas'ın elindeki 50 İsrailli rehineye karşılık, İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinli serbest bırakılacak.

Hamas önce 7 Ekim'de rehin aldığı 11 Taylandlı işçiyi serbest bıraktı. Taylandlıların serbest bırakılmasının ardından söz verildiği üzere 13 İsrailli de Kızılhaç'a teslim edildi. Hamas'ın bıraktığı 13 İsrailliye karşılık İsrail tarafı da, hapishanede tutulan 39 Filistinliyi serbest bıraktı. Dün gece de insani yardım kuruluşu Kızılhaç'tan edinilen bilgilere göre, Hamas'ın 13 İsrailli ve 4 Taylandlı rehineyi serbest bıraktığı bildirildi. Filistin Kurtuluş Örgütü'ne bağlı Esirler ve Serbest Bırakılanlar Heyeti'nden yapılan açıklamada ise İsrail'in 39 Filistinli mahkumu serbest bıraktığı kaydedildi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi, İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...