İklim değişikliği konusunda korkutan açıklama: Etkileri binlerce yıl sürecek

Düzenleyen:
- Güncelleme:
İklim değişikliği konusunda korkutan açıklama: Etkileri binlerce yıl sürecek

DÜNYA Haberleri

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, "buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesinin neredeyse kaybedilen ve önümüzdeki binlerce yıl boyunca devam edecek bir oyun olduğunu" söyleyerek iklim değişikliği konusunun ciddiyetine değindi. Taalas, Akdeniz ve Türkiye konusunda da önemli açıklamalar da bulundu.

Başarılı iklim değişikliğini azaltma çabalarına rağmen, iklimdeki olumsuz eğilimin önümüzdeki yıllarda da devam edeceği tahmin ediliyor.

Dünya Meteoroloji Örgütü Genel Sekreteri Petteri Taalas, bu durumu hala etkileyebileceğimiz konusunda uyarıda bulundu ancak iklimdeki olumsuz gidişatın 2060'lara kadar devam edeceğini belirtti.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE ZORLU DÖNEM

Anadolu Ajansı’na konuşan Taalas, “İklim değişikliğiyle mücadelede başarılı olursak bu olumsuz gidişatı aşamalı olarak ortadan kaldırabiliriz ancak buzulların erimesi ve deniz seviyesinin yükselmesinin neredeyse kaybettiğimiz ve önümüzdeki binlerce yıl boyunca devam edecek bir oyun olduğunu” söyledi.

Başta kıyı bölgeleri ve Akdeniz bölgesi olmak üzere küresel olarak birçok alanda uzun vadeli bir tehdit olacağının altını çizerek, “İyi haber şu ki, dünya artık iklim değişikliği azaltımı konusunda başarılı olmak için teknolojik araçlara sahip” dedi.

İklim değişikliği konusunda korkutan açıklama: Etkileri binlerce yıl sürecek

PARİS ANLAŞMASI HEDEFLERİNE ULAŞILABİLECEK Mİ?

Ülkelerin iklim değişikliğine karşı harekete geçtiğini ifade eden Taalas, ekonomik bir geçiş sürecinden geçen ülkelerin de çabalarına ihtiyaç duyulduğunu savundu.

Dünya, güneş ve rüzgar enerjisi fiyatlarının düşmesi ve artan elektrikli araç miktarı ile iklim değişikliğini hafifletmede başarılı olmak için iyi araçlara sahip olsa da Taalas, “Paris Anlaşması'nın ısınmayı 1,5 santigrat derecenin altında tutma hedefine ulaşmasının pek olası olmadığını” söyledi.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ İKİ BÖLGEYİ ÇOK DAHA FAZLA ETKİLEYECEK

Taalas, küresel ısınmanın ve iklim değişikliğinin dünyanın başka yerlerinden "daha etkili" olduğu iki sıcak noktayı da açıkladı.

"Bir numara Kuzey Kutbu ve gördüğümüz en büyük ikinci ısınma Akdeniz bölgesinde" dedi. "Ve bu olumsuz eğilim önümüzdeki yıllarda da bir şekilde devam edecek."

Bu, Akdeniz bölgesinin "hem daha sıcak hem de daha kurak" olacağı anlamına geliyor ve kıyı bölgelerinde deniz seviyesinin yükselmesi de tahminler arasında.

İklim değişikliği konusunda korkutan açıklama: Etkileri binlerce yıl sürecek

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ TÜRKİYE'Yİ NASIL ETKİLEYECEK?

Taalas, iklim değişikliğinin etkisini daha güçlü hissedecek ülkeler arasında yer alması beklenen Türkiye'deki duruma ilişkin olarak, "Gelecekte, özellikle yılın yaz aylarında çok daha yüksek sıcaklıklar göreceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris Anlaşması çerçevesinde Türkiye'nin 2053 yılı için "net sıfır emisyon" hedefi ilan etmişti.

Kaynak: AA

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...