Irak haritasına işlenen kaosun şifreleri: Yeşil Bölge'den Türkiye'nin kırmızı çizgisine uzanan oyun

Düzenleyen: / Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
Irak haritasına işlenen kaosun şifreleri: Yeşil Bölge'den Türkiye'nin kırmızı çizgisine uzanan oyun

DÜNYA Haberleri  / turkiyegazetesi.com.tr

Şii lider Mukteda es Sadr’ın siyasetten çekildiğini açıklamasının ardından destekçileri güvenlik güçleri ve diğer şii gruplar arasında çıkan çatışmalarlarda en az 30 kişi hayatını kaybetti. Ülkede yaşanan kaosun nedenlerini anlamak için geçmişe bakıldığında bu tablonun temellerinin eskiden atıldığı görülüyor.

Irak’ta Şii lider Muteda es-Sadr’ın siyasetten çekilmesinin ardından ülkede kaos çıktı. Güvenlik güçleri ve diğer şii gruplar arasında çıkan çatışmalarda 30 kişi hayatını kaybetti.

Şii lider Mukteda es-Sadr, İran’a ve eski Başbakan Maliki’ye yakın aday olarak Sudani’nin gösterilmesine isyan etti ve destekçilerine sokağa çıkma çağrısı yaptı.

Bölgede tansiyonun yükselmesi üzerine televizyonda canlı yayınlanan konuşmasında Irak halkından özür dileyen Sadr, 'Bu olaylardan tek zarar gören Irak halkından özür diliyorum. Vatanım, şiddet ve yolsuzluk esareti altında. Barışçıl bir protesto umuyordum, kurşunlu, roketli ve sefil bir devrim değil. Madem devrime şiddet olayları karıştı o zaman bu bir devrim değildir. Bundan böyle devrim demeyeceğim.' dedi.

Irak’ta Ekim 2021 seçimlerinden sonra hiçbir partinin gereken oy oranına ulaşamadığı için hala hükümet kurulamadı. Ülkede yaşanan ayaklanmanın geçmişine bakıldığında bu haritanın 19 yıl öncesine kadar gittiği görülüyor.

Irak’ta yaşanan olaylarda Türkiye’yi ilgilendiren birçok başlık bulunuyor. Irak haritasına işlenen kaosun şifrelerini ve Yeşil Bölge’den Türkiye’nin kırmızı çizgisine uzanan oyunu Türkiye Gazetesi editörü Gülcan Ayboğan sizin için araştırdı…

 


Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...