İşgal bölgesinde PKK’ya isyan: Arap aşiretler teröristlerle çatışıyor

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
İşgal bölgesinde PKK’ya isyan: Arap aşiretler teröristlerle çatışıyor

Dünya Haberleri  / HABER MERKEZİ

Suriye’de terör örgütü PKK ile çatışmaya başlayan Arap aşiretler, başta Deyrizor olmak üzere Haseke ve Menbiç’te onlarca beldeyi teröristlerden temizledi.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - Terör örgütü PKK ile Arap aşiretler arasındaki çatışmalar şiddetlendi. Tamamına yakını Araplardan oluşan PKK güdümlü Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yapılanması parçalandı. Bazı sözde komutanlar cepheden kaçarken, aşiret ordusu 160 PKK’lıyı esir aldı, 80 terörist öldürüldü. PKK, ayaklanma bölgelerinde sivil yerleşim birimlerini ağır silahlarla vuruyor. Bu saldırılarda çoğu çocuk, yaşlı ve kadınlardan oluşan 40 sivil de hayatını kaybetti.

Deyrizor’da iki ay öncesinde başlayan gerginlik büyük bir çatışmaya evrilirken Deyrizor, Menbiç, Haseke ve Rakka’da aşiretlerin büyük çoğunluğu PKK karşıtı isyana destek verdi. Ageydat, Baggara, Cubur, Meşahide, Glayyin, Meamire, Bukhabur gibi Suriye’nin önde gelen Arap aşiret liderleri tüm Arapları isyana katılmaya çağırdı. Başta Deyrizor olmak üzere Haseke ve Menbiç’te onlarca belde, PKK’lı teröristlerden temizlendi. Suvvar, Ziben, İzbe, el Hüseyin, Tayyana, Havaic, Rubayda, Erbeda, Thaban, Siveydan ve Basira gibi yerleşkeler terörden arındırılan yerleşkelerden bazıları. Çatışmalarda, uluslararası koalisyon tarafından PKK’ya verilen çok sayıda tank, zırhlı, uçaksavar, insansız hava aracı, cephane de ele geçirildi ve bir kısmı ise imha edildi.

BU ATEŞİ SÖNDÜREMEZLER

Suriyeli Aşiretler Yüksek Konseyi Koordinatörü Mudar el-Esad, çatışmaların her dakika büyüdüğünü ve daha geniş alana yayıldığını söyledi. El-Esad “Bu ayaklanma şimdiye kadarki isyanların en büyüğü. Koalisyon dâhil birçok aracı, tarafları sakinleştirmek ve çatışmaları bitirmek istedi. Ancak halktaki PKK’ya karşı biriken nefret ve öfkeyi söndüremediler. SDG paravan yapılanması yüzde 80 Araplardan oluşuyordu. Ayrıca o bölge sakinleri yüzde 90 Arap. Bitmek bilmeyen baskı ve asimilasyon, yağma, din düşmanlığı sebebiyle insanların sabrı tükendi. Hatta Deyrizor Askerî Meclis Başkanı Ebu Havle şu an tutuklu ve örgütün elinde. Şu an ‘bırakalım, sulh olalım’ diyorlar. Ancak çok fazla kan aktı. Bu öfke dinmez, yanan ateşi söndüremezler. Ebu Havle’nin yerine de seçilen Ageydat aşiretinden Ebu Leys el-Hişam ayaklanmaya öncülük ediyor. Rakka’da da büyük huzursuzluk var. Önde gelenlere büyük servetler ödeyerek susturmaya çalışıyorlar. Ancak Rakka da patlar” dedi.

BÜYÜK FIRSAT

Aşiret Yüksek Konseyi Koordinatörü Mudar el-Esad, yaşanan çatışmalar ve geniş çaplı isyanın Suriye halkı için büyük fırsat olduğu görüşünde. PKK’nın gerçek yüzünü bir defa daha gösterdiğini, çocuk ve kadınlara silah doğrultarak acımasızca öldürdüğünü kaydeden el-Esad “Türkiye bu noktada isyan hareketine destek vermeli. Şu an Deyrizor’un doğusunda yoğun çatışma var. Şeddadi ve Haseke güneyine ilerleyen Arap Ordusu’na, Suriye Millî Ordusu’nun önünü açarak nefes aldırabilir. Menbiç, Haseke, Deyrizor ve Rakka’daki Arap ordusu bu sayede sahadan silinir. Batılılar ve İsrail, Suriye’de Araplardan kendi çıkarlarını koruyan bir ordu çıkarmaya çalışıyor. Arap aşiretlerin güvendiği ülke ise Türkiye ve bölgenin yüzde 70’i aşiretlerin kontrolünde. Ağır silahlarla saldıran PKK sürekli geriliyor, büyük kayıplar veriyor. Türkiye bu noktada etkin rol üstlenirse bölge yeniden gerçek sahiplerine döner” dedi.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...