İsrail, 49 günde Gazze'yi kuruttu! Ekili tarım arazilerini bile yok ettiler

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İsrail, 49 günde Gazze'yi kuruttu! Ekili tarım arazilerini bile yok ettiler

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Gazze’ye havadan, karadan ve denizden yapılan saldırılarla ilgili 60 sayfalık rapor hazırlandı. Gazze yönetimi, yaklaşık 25 milyar dolarlık yıkım için uluslararası mahkemelerde tazminat davası açacak.

YILMAZ BİLGEN'İN HABERİ - İsrail’in 49 gün boyunca hava, kara ve denizden bombalamak suretiyle harabeye çevirdiği Gazze’de maliyet tablosu da netleşiyor. Filistinli yetkililer, 20 bin kişinin acımasızca katledildiği şehrin mali kayıplara dair 60 sayfalık bir rapor hazırladı. Gazze yönetimi, tarihin en acımasız soykırımı ile ilgili İsrail’e uluslararası mahkemelerde tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

Türkiye gazetesi, tahribat raporu ile ilgili Hamas yönetiminden bazı isimlerle konuştu. Yıkımın boyutunu ortaya koyan Gazze raporunda sadece yıkılan resmî kurum ve konut maliyetinin 25 milyar dolar olduğu belirtiliyor. İsrail’in bu süreçte 45 bin dönüm bütün ekili alan ve zeytin bahçelerini özel bombalarla yaktığı ve bunun da ciddi bir kayba yol açtığı kaydedildi. Bununla birlikte 450 kilometrede bütün altyapı tamamen felç edildi. Ağır yara alan 300 bin binadan 55 binden fazlası tamamen harabeye dönüşürken 26 hastane ve 55 tıp merkezi, 288 okul, 174 cami, 266 okul, 306 su deposu, 700’den fazla fırın ve 26 bin otomobil İsrail bombalarının hedefi oldu.

Gazze yönetiminin sahada yürüttüğü tahribat analizinde 25 milyar dolarlık bina ve altyapı maliyetinden bahsediliyor. Ekili alan kaybı ile birlikte yeniden inşa sürecinde geçici barınak-konteyner ve benzeri maliyetlerle birlikte yeniden inşa bedelinin 32 milyar doları bulacağı kaydedildi.

YİNE ESKİ GÜNLERİNE DÖNECEK

Hamas yöneticilerinden Talâl en-Nassar, gazetemize yaptığı açıklamada Gazze’nin eski günlerine yeniden döneceğini ve bu süreçte Gazze halkının olağanüstü direniş örneği sergilediğini söyledi. En-Nassar, şu ifadeleri kullandı:

“Son 49 günde siyonist nefrete binlerce şehit verdik. Bizim ölülerimiz vatanları için can verdiler ve hepsi cennettedir. Siyonist emeller için ölen işgalciler ise cehenneme gitti. Gazze’de sadece silahlı direniş değil bütün bu korkunç bombardımana rağmen şehrini terk etmeyen iki buçuk milyona yakın halk da gazi oldu. İsrail bu vahşete giriştiği gün açıkladığı hiçbir hedefe ulaşamadı.

Bizi Sina’ya sürme planı halkın vatan topraklarını terk etmeme ısrarı sebebiyle sonuçsuz kaldı. Bu nokta Filistin’e destek veren bütün dünya halklarına şükran borçluyuz. Türk halkı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu süreçteki büyük fedakârlıkları için teşekkür ediyoruz.”

İsrail, 49 günde Gazze'yi kuruttu! Ekili tarım arazilerini bile yok ettiler

1 MİLYON 750 BİN KİŞİ SOKAKTA

Gazze’de işgal edilen ateşkesi savaşın bitişi olarak nitelendiren Talal en-Nassar, hâlihazırda 1 milyon 750 bin kişinin sokakta olduğu bilgisini paylaşarak “Kış ve soğuğa rağmen bu insanlar harabelerde hayatlarını geçirmeye devam ediyor. Bir de ailesini tamamen kaybetmiş kimsesiz çocuklar var. Bu dehşet tablosundan elbette sıyrılıp dostlarımızla birlikte özgür Gazze’yi yeniden inşa edeceğiz” dedi.

Savaşın ilk ateşkesle birlikte bittiğine inanan en-Nassar “İsrail bu denli tepki beklemiyordu. Kurduğu komplo kendi aleyhine döndü. İnsanlık vicdanına ve Gazze’deki sarsılmaz direniş iradesine yenildiler. Şu an şahsi ve kurumsal savaş tazminatı davaları başladı. Bu yıkımın bedelini işgal güçleri mutlaka ödeyecek. Burada tek sorun BM ve diğer mahkemelerin hükmettiği tazminatların Abbas yönetimine ödenme eğilimi bizi düşündürüyor. Bu durumda Gazze halkı hiçbir kazanım elde etmez. Türkiye, Katar ve Kuveyt gibi dost ülkeler bu konuda mutlaka uluslararası düzeyde inisiyatif almalı” uyarısında bulundu.

İsrail’in Filistinlileri Sina’ya sürme planının çöktüğünü savunan en-Nassar, İsrail’in bundan sonraki süreci müzakere adı altında sürdüreceğini anlattı.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Bekir Karadeniz 30 Kasım 2023 16:14

Savaş dursa da bitse de izi her zaman kalacak

Ayşe Özyılmaz 30 Kasım 2023 16:13

Yıkılan yerlerin yerine bina dikilir ama alınan canlar ne olacak

Sonraki Haber Yükleniyor...