İsrail-Filistin çatışmasının 16 yıllık acı bilançosu: Binlerce ölü, on binlerce yaralı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsrail-Filistin çatışmasının 16 yıllık acı bilançosu: Binlerce ölü, on binlerce yaralı

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

7 Ekim'de Hamas'a bağlı İzzeddin El Kassam tugaylarının İsrail'in güneyine düzenlendiği saldırı, iki ülke arasındaki gerilimi tırmandırdı. Yüzlerce kayıp veren İsrail, Başbakan Netanyahu'nun onayıyla resmen savaş hali ilan etti. Gazze'yi hedef gözetmeksizin bombardımana tutan İsrail ordusu yüzlerce sivilin hayatını kaybetmesine neden oldu. Son 16 yılda taraflar arasında çıkan çatışmalarda 6 bin 720 Filistinli hayatını kaybederken İsrail'in kaybı ise 653 oldu.

Hamas'ın İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği Aksa Tufanı operasyonu tarafların arasındaki çatışmayı yeniden alevlendirdi. 

Gazze'yi abluka altına alan İsrail güçleri, bölgeye havadan bomba yağdırdı. 

GAZZE İÇİN 'TAM ABLUKA' KARARI

İsrail, Gazze Şeridi'nin ablukaya alınacağını açıkladı. Bölgede elektrik, yiyecek ve yakıt olmayacak, her şey kapalı olacak.

Orduya talimat verdiğini belirten İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, "Gazze tamamen ablukaya alınacak. Elektrik, yiyecek ve yakıt sağlanmayacak" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, Filistinlilere 'hayvan' benzetmesinde bulunan İsrailli Bakan, "İnsansı hayvanlarla savaşıyoruz ve ona göre hareket edeceğiz" dedi.

Gallant'ın konuşmasının İbranice dilindeki aslında 'hayvanlar' ifadesine yer verilirken, konuşmanın İsrail ordusu tarafından yayınlanan İngilizce çevirisinde 'hayvanlar' yerine 'barbarlar' kelimesinin kullanılması dikkati çekti.

SON 16 YILDA FİLİSTİN-İSRAİL GERİLİMİN BİLANÇOSU

İsrail’in Gazze’ye yönelik 2008 Aralık-2009 Ocak aylarında düzenlediği “Dökme Kurşun” adını verdiği saldırılarda ise 355’i çocuk, 100’ü kadın olmak üzere bin 400 kişi hayatını kaybetmiş, 5 bin 400 Filistinli yaralanmıştı.

8 Kasım 2012’de İsrail güçleri açtığı ateşle futbol oynayan 13 yaşında bir çocuğu öldürdü.

Bunun ardından başlayan olaylar sonrasında İsrail “Bulut Sütunu” adı verilen saldırılarını başlamasına sebep oldu. Yaşanan saldırılarda kadın ve çocuklar olmak üzere 167 Filistinli hayatını kaybetti, bin 200’den fazla Filistinli yaralandı.

2014 yılındaki “Koruyucu Hat” adı verilen ve 51 gün süren saldırılarda ise Gazze adeta enkaz bölgesine döndü.

Bu saldırıların ardından 551’i çocuk 2 bin 158 Filistinli hayatını kaybetti, 11 binden fazla Filistinli yaralandı ve 60 binden fazla Filistinlinin evi ise kullanılamaz hale geldi.

İsrail-Filistin çatışmasının 16 yıllık acı bilançosu: Binlerce ölü, on binlerce yaralı

16 YILIN BİLANÇOSU: 7 BİN 378 KİŞİ ÖLDÜ

Öte yandan son günlerde etkisini gösteren olaylarda 2008 ve 2023 yılları arasında ölen sivillerin sayısı belli oldu.

İki yaşanan gerilimde bugüne kadar toplam 7 bin 378 kişi hayatını kaybetti. Bunların 6 bin 720'si Filistin kanadından olurken 658 kişi İsrail kanadından hayatını kaybetti.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...