Son dakika... İsrail Gazze'de hastaneyi vurdu! Yüzlerce kişi hayatını kaybetti

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / Haber Merkezi

Son dakika... İsrail abluka altındaki Gazze Şeridi'nde El-Mamedani Hastanesi'ni vurdu. Çok sayıda yaralı Gazzeli'nin sığındağı hastanede saldırı sonrası en az 500 kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Katliam sonrası Batı Şeria'da camilerden intifada çağrıları yapıldı. Bölgeden korkunç görüntüler gelirken; ölenlerin çoğunun bebek, çocuk ve kadın olduğu belirtildi. Filistin 3 günlük yas ilan etti. İsrail ordusu, ise saldırıyı resmi olarak reddettiğini duyurdu.

İsrail abluka altındaki Gazze'de resmen katliam yaptı. Günlerdir süren bombardımanın ardından İsrail bugün binlerce sivilin sığındığı, yaralıların tedavi edildiği Gazze Şeridi'ndeki El-Mamedani Hastanesi'ni vurdu. 

500 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ 

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı korkunç saldırıda en az 500 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Ölenler arasında hastaların yanı sıra binaya sığınan yüzlerce kişinin de bulunduğu, hastanenin önceden bir uyarı yapılmadan vurulduğu belirtiliyor. 

El Ehli Hastanesi'nden gelen fotoğraflarda hastane koridorlarındaki yangın, parçalanmış camlar ve etrafa saçılmış ceset parçaları dehşetin boyutunu gözler önüne seriyor. 

Filistin hükümetinin Gazze’deki Medya Ofisi Başkanı Salam Marouf yaptığı açıklamada, saldırılarda evleri yıkılan Filistinlilerin hastaneye sığındıklarını belirterek, binlerce yerinden edilmiş Filistinlinin bulunduğu sırada İsrail savaş uçaklarının hastaneyi vurduğunu ifade etti.

Marouf, İsrail’in savaş suçu işlediğini belirterek, “Saldırı nedeniyle Şifa Tıp Kompleksi'ne onlarca ölü ve yaralı getirildi” dedi. Yetkililer, enkaz altında çok sayıda kişinin olduğunu açıkladı.

FİLİSTİN LİDERİ ABBAS: YENİ BİR NEKBE'Yİ ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas saldırı sonrası yaptığı açıklamada İsrail hükümetinin hesap vermesini ve Filistinli çocuklara uluslararası koruma sağlanmasını talep etti.

"Yeni bir Nekbe'yi asla kabul etmeyeceğiz, ayrılmayacağız ve halkımız, saldırılara karşı kararlı bir şekilde dimdik ayakta duracak." diyen Abbas, sivillerle dolu hastaneye saldırının affedilemez bir suç olduğunun altını çizdi.

Son dakika... İsrail Gazze'de hastaneyi vurdu! Yüzlerce kişi hayatını kaybetti

ULUSAL 'YAS' İLAN EDİLDİ

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail'in Gazze'deki el-Ehli Baptist Hastanesine düzenlediği saldırıdan dolayı 3 gün yas ilan etti.

NBC NEWS'TEN ÇARPICI İDDİA

NBC News'in iddasına göre, saldırı sonrası üst düzey bir Hamas yetkilisi İsrail'in Gazze'yi bombalamayı bırakması halinde grubun bir saat içinde tüm sivil rehineleri serbest bırakmaya hazır olduğunu söyledi.

İSRAİL SALDIRIYI RESMİ OLARAK 'REDDETTİ'

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari hastanenin bombalanmasına ilişkin “Saldırıyla ilgili elimizde detaylı bir bilgi yok” açıklamasında bulundu. 

Hagari, düzenlediği basın toplantısında, "Buraya gelmeden önce Gazze birimiyle olay hakkında görüştüm. Elimizde tüm detaylar yok. Olaya dair detaylara bakıp ne olduğunu öğrenecek ve kamuoyunu bilgilendireceğiz." dedi.

Ordu Sözcüsü, Gazze'ye birçok hava saldırısı düzenlendiğini belirterek "Hamas tarafından başarısız roket atma girişimleri ve yalan haber dolaşıma sokma çabaları olduğunu" savundu.

İSRAİL: ROKETİ FİLİSTİN İSLAMİ CİHAT ÖRGÜTÜ ATTI

Gazze'de hastaneye yönelik saldırıyı resmi olarak reddettiğini duyuran İsrail ordusu, hastenedeki patlamanın Filistin İslami Cihat Örgütü'nün attığı roketler nedeniyle olduğunu bildirdi.

İsrail Başbakanı Netahyahu da X hesabından yaptığı paylaşımda, saldırının İsrail ordusu tarafından yapılmadığını savundu.

PENTAGON'DAN İLK AÇIKLAMA

İsrail'in hastaneye saldırmasının ardından açıklama yapan Pentagon, İsrail'e güvenlik sistemlerinin Hamas'ı ortadan kaldırmak için verildiğini belirterek "Bu masum sivillerin öldürülmesi anlamına gelmiyor." ifadelerini kullandı.

Son dakika... İsrail Gazze'de hastaneyi vurdu! Yüzlerce kişi hayatını kaybetti

İSRAİLLİLERE 'TÜRKİYE'Yİ TERK EDİN' ÇAĞRISI

İsrail'in Gazze'de hastaneyi vurmasının ardından sivil toplum kuruluşları, İstanbul ve Ankara'da halkı İsrail konsolosluğu önünde eylem yapmaya çağırdı.

Bunun üzerine İsrail Ulusal Güvenlik Bürosu tüm İsraillileri mümkün olan en kısa sürede Türkiye'yi terk etmeye çağırdı. 

Son dakika... İsrail Gazze'de hastaneyi vurdu! Yüzlerce kişi hayatını kaybetti

BATI ŞERİA'DAKİ CAMİLERDEN İNTİFADA ÇAĞRISI

Hastane katliamının ardından Batı Şeria'daki camilerden intifada (ayaklanma) çağrıları yapılıyor.

HAMAS'TAN İLK AÇIKLAMA: SOYKIRIM SUÇU

Hamas tarafından yapılan açıklamada ise "Gazze Şeridi'ndeki hastane katliamı bir soykırım suçudur. Yüzlerce kişinin ölümüne neden olan korkunç katliam soykırım suçudur. Uluslararası toplum ile Arap ve İslam ülkeleri sorumlulukları üstlenmeli. Abluka altında olan bölgelerde derhal şimdi müdahele edilmelidir." denildi.

"'SALDIRIYI İSRAİL DEĞİL, HAMAS YAPTI' İDDİASI DOĞRU DEĞİL"

Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ise hastanenin vurulmasıyla ilgili, "Saldırıyı İsrail değil, Hamas yaptı" iddiasının doğru olmadığını duyurdu. 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi'nden yapılan açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:

"Gazze'nin El Zeytun Mahallesi'ndeki el-Ehli Baptist Hastanesi'nin vurulmasıyla ilgili, 'Saldırıyı İsrail değil, Hamas yaptı' iddiası doğru değildir. İsrail propagandası yapan hesaplar tarafından, 'Hastaneyi Hamas füzesi vurdu' iddiasıyla paylaşılan görüntülerin, 2022 yılına ait olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca İsrail ordusu tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklamada, hastanelerin sığınak olarak kullanıldığı iddia edilerek, 'Hastaneleri derhal boşaltın' tehdidinde bulunulmuştur."

RUSYA'DAN İLK TEPKİ: AÇIKÇA SAVAŞ SUÇU

Saldırıya ilişkin bir tepki de Rusya'dan geldi.  Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitri Medvedev, "Gazze Şeridi'nde bir hastaneye yapılan korkunç saldırı açıkça savaş suçudur." dedi.

Medvedev, İsrail’in Gazze'deki hastane saldırısının nihai sorumlusunun ABD olduğunu belirtti.

İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı.

Gazze'den İsrail yönüne binlerce roket atılırken, Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı'na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti.

Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi'ne saldırı başlatmıştı.

Gazze'den düzenlenen saldırılarda 299'u asker 1400 İsraillinin öldüğü, 3 bin 968 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 3 bin kişinin öldüğünü, 12 bin 500 kişinin yaralandığını duyurmuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 61 Filistinlinin öldüğü, yaklaşık 1250 kişinin yaralandığı belirtilmişti.

İsrail'in saldırılarında ayrıca 13 gazeteci yaşamını yitirmişti.

Lübnan sınırında 8 Ekim'de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında başlayan çatışmalarda 8 Hizbullah, 2 İslami Cihad üyesi, 1 gazeteci, 2 sivil hayatını kaybetti.

Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 2 İsrail askeri ve 1 İsrailli sivil yaşamını yitirdi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...