İsrail güvenli diye sürdüğü Filistinleri güneyde vurdu: Acımasız tuzağı BBC kanıtlarıyla ifşa etti

Düzenleyen: / Kaynak: BBC
- Güncelleme:
İsrail güvenli diye sürdüğü Filistinleri güneyde vurdu: Acımasız tuzağı BBC kanıtlarıyla ifşa etti

DÜNYA Haberleri  / BBC

Gazze’yi karadan komple işgal etmeyi planlayan İsrail, kentin kuzeyinden güvenli alan diyerek güneye sürdüğü Filistinleri orada da katletti. İngiliz BBC kuruluşu işgalci İsrail ordusunun acımasız tuzağını fotoğraflarla ifşa etti.

Dünyanın gündeminde İsrail'in 7 Ekim'den beri sivil hedef gözetmeksizinin Gazze'yi yerle bir ettiği saldırılar var... Gazze'de savaş suçları işlemekten imtina etmeyen İsrail ordusu binlerce Filistinliyi katletti. 

İsrail'in artan saldırılarıyla beraber bölgede tablo giderek ağırlaşırken İngiliz yayın kuruluşu BBC, işgal güçlerinin tuzağını kanıtlarıyla gün yüzüne çıkardı.

GÜVENLİ DİYE SÜRDÜĞÜ GÜNEYDE VURDU 

BBB, Gazze'de sivillerin göç etmelerini istediği güney bölgesindeki yerleri vurduğunu doğruladı. Gazze'de sivillere yönelik riski daha iyi anlayabilmek için İsrail'in dört spesifik saldırısını analiz etti, bazı uyarılarını ve tahliye talimatlarını da inceledi.

Uyarı ve talimatlardan bazılarının Gazze halkının güneydeki belirli bölgelere gitmeleri tavsiyesini içerdiğini belirten BBC ekibi, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinin boşaltılması için verdiği talimatların ilkinden bu yana yüz binlerce kişinin güneye taşındığını, ancak bu bölgede de İsrail bombardımanının sürdüğünü ortaya koydu.

İngiliz yayın kuruluşu , bu durumun, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer yardım kuruluşlarının, "Gazze'de hiçbir yerin siviller için güvenli olmadığı" uyarısında bulunmasına yol açtığına dikkati çekti.

RİMA VE HAN YUNUS'TA 200'DEN FAZLA HEDEFİ VURDU  

İsrail ordusu, 10 Ekim'de yaptığı açıklamada, savaş uçaklarının gece boyunca kuzeydeki Rimal ve güneydeki Han Yunus'ta 200'den fazla hedefi vurduğunu belirtmişti.

BBC, bu tarihte Han Yunus'un merkezine düzenlenen bir saldırının yerini ve hasarın boyutunu anlamak için incelemede bulundu. Saldırının ardından yayınlanan video görüntülerinde şehir merkezindeki enkaz ve yıkılmış binalar görüldü.

BBC ekibi, Han Yunus'taki caminin minaresi gibi görsel ipuçlarını da kullanarak saldırının yerini teyit etti. İsrail ordusunun, Refah'ın merkezindeki bir meydanı vurduğu doğrulandı.

İsrail güvenli diye sürdüğü Filistinleri güneyde vurdu: Acımasız tuzağı BBC kanıtlarıyla ifşa etti

REFAH'IN MERKEZİNE SALDIRI

İngiliz kuruluş, 11 Ekim'de güneyde Mısır sınırı yakınlarında bir başka saldırı daha olduğunu ve Refah'ın merkezindeki bir meydanın vurulduğunu da doğruladı.

BBC Doğrulama Ekibi, saldırının ardından meydandaki yıkımı gösteren ve sosyal medyada paylaşılan bir videoyu inceledi, saldırıdan önce meydanın mevcut görüntülerini kullanarak, binaların buraya ait olduğunu tespit etti.

İsrail güvenli diye sürdüğü Filistinleri güneyde vurdu: Acımasız tuzağı BBC kanıtlarıyla ifşa etti

İsrail ordusu, saldırıdan üç gün önce yayımladığı uyarıda, Refah sakinlerine yönelik bir talimata yer vermiş ve "güvenliğiniz için derhal Refah şehir merkezindeki sığınağa gidin" uyarısında bulunmuştu.

HAN YUNUS'TA CADDEYE SALDIRI

BBC Doğrulama Ekibi, İsrail'in 19 Ekim'de Han Yunus'ta şehrin ana caddelerinden birine düzenlediği saldırıyı da caddede yıkılan binaların videolarına bakarak doğruladı. Ekip, videodaki binaları, aynı yere ait diğer fotoğraflarla eşleştirerek buranın aynı yer olduğunu teyit etti.

İsrail ordusu, 16 Ekim'de Gazze şehri sakinlerine, Han Yunus'un güneyine taşınmaları yönünde uyarıda bulunmuştu.

BBC ekibi, ayrıca, Gazze'nin merkezinde dört mülteci kampından ikisine yapılan saldırıları da doğruladı. 

İsrail güvenli diye sürdüğü Filistinleri güneyde vurdu: Acımasız tuzağı BBC kanıtlarıyla ifşa etti

"GAZZE'NİN TÜM BÖLGELERİNDEKİ HEDEFLERİ VURMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

BBC, İsrail ordusuna, haberde incelenen yerlerin İsrail güçleri tarafından vurulup vurulmadığını ve saldırılardan önce uyarı yapılıp yapılmadığını sordu.

İsrail ordusu, BBC'nin sorusuna karşılık "belirli yerlere ilişkin daha fazla bilgi veremeyeceğini" belirtti.

Ordunun yanıtında, "İsrail ordusunun Gazze'deki sivillere güvenlikleri için güneye gitmeleri çağrısında bulunduğu, ancak Gazze'nin tüm bölgelerindeki terörist hedeflerin vurulmaya devam edileceği" ifadesi yer aldı.

Açıklamada, "Uluslararası hukuk uyarınca, İsrail ordusu sivil halkın zarar görmesini önlemek amacıyla ihtiyati tedbirler almaktadır. Bu tedbirler, mümkün olduğu durumlarda saldırılardan önce uyarıda bulunmayı da içermektedir." denildi.

İsrail güvenli diye sürdüğü Filistinleri güneyde vurdu: Acımasız tuzağı BBC kanıtlarıyla ifşa etti

İSRAİL'İN GAZZE'YE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail'in Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridi'ne yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrailli yetkililer, Gazze'den düzenlenen saldırılarda 315'i asker 1400'den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

31 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda öldürülen İsrail askeri sayısı 16'ya yükseldi.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, Gazze'de el-Kassam Tugaylarının elinde 240 İsrailli esir olduğunu kaydetti.

Gazze'deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırılarında 3 bin 648'i çocuk, 2 bin 290'ı kadın olmak üzere 8 bin 796 Filistinlinin öldürüldüğünü, 22 bin 219 kişinin yaralandığını bildirdi.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında ise 130 Filistinli öldü, yaklaşık 2 bin Filistinli yaralandı.

İsrail ordusu, Gazze'ye 26 Ekim'de karadan sınırlı operasyonları genişletmeye başlayıp hava saldırılarının dozunu daha da artırdı.

Gazze'de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesi de İsrail ordusu tarafından hedef gösterildi.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim'den bu yana yaşanan çatışmalarda 48 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: BBC
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...