İsrail, Hamas'ın tünellerine çare arıyor: Yeni yöntemler deniyoruz

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsrail, Hamas'ın tünellerine çare arıyor: Yeni yöntemler deniyoruz

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Gazze'de İsrail ordusu ile Hamas arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor. Hamas'ın tünelleri, İsrail ordusuna korku saçıyor. İsrail Silahlı Kuvvetleri Bakanı Yoav Gallant, bu durumla başa çıkmak için “yeni yöntemler kullanmaya başladıklarını” söyledi. Gallant "Bu soruna çözüm bulmaya çalışıyoruz" dedi.

İsrail abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana aralıksız olarak saldırılar düzenliyor. İşgal güçleri, okul, cami, kilise, mülteci kampı hatta hastaneler de dahil sivillerin sığındığı pek çok noktayı bomba yağmuruna tuttu. Katlialarına her geçen gün bir yenisini ekleyen İsrail ordusu çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 10 binden fazla insanın ölümüne sebep oldu. İsrail Silahlı Kuvvetleri Bakanı Yoav Gallant'tan yeni bir açıklama geldi. 

"TÜNELLER İÇİN YENİ YÖNTEMLER ARIYORUZ"

Hamas’ın Gazze’deki tünellerde olabilecek İsrailli esirlere zarar vermeden bu noktalara girme veya tünelleri yok etme meselesiyle güvenli bir şekilde başa çıkmanın zorluğuna dikkat çeken Gallant, "İsrail ordusu, tünellerle başa çıkmak için yeni yöntemler kullanmaya başladı. Bu soruna çözüm bulmaya çalışıyorlar ve başarıyorlar." dedi.

Gallant, 7 Ekim’de İsrail’e kapsamlı saldırılar düzenleyen Hamas mensuplarını yok edeceklerini savunarak, bunun “bir ay, bir yıl, hatta yıllar alabileceğini” kaydetti.

İSRAİL TÜNELLERLE BAŞA ÇIKAMIYOR

İsrail, "demir duvar" olarak adlandırdığı sensör donanımlı bir yeraltı bariyeri de dahil olmak üzere tünel tespitine büyük yatırım yaptı; ancak Hamas'ın tünellerini etkisiz hale getiremedi.

SERBEST KALAN REHİNE: ÖRÜMCEK AĞINA BENZİYORDU

Hamas'ın serbest bıraktığı İsrailli rehinelerden 85 yaşındaki Yocheved Lifshitz, "Bir örümcek ağına benziyordu, çok sayıda tünel vardı. Yerin kilometrelerce altında yürüdük." dedi. 

"TÜNELLER KİLOMETRELERCE UZUNLUĞUNDA"

İsrailli bir askeri sözcü, "Kilometrelerce uzunluktaki tünellerin sayısı hakkında ayrıntılı bilgi vermeyeceğim ama okulların ve yerleşim alanlarının altına inşa edilmiş çok sayıda tünel var." diye konuştu. 

HAMAS TÜNELLERİ NE ZAMAN YAPTI?

Hamas'ın tünel kazmaya 1990'ların ortalarında, İsrail'in Yaser Arafat'ın Filistin Kurtuluş Örgütü'ne Gazze'de bir dereceye kadar özerklik tanıdığı dönemde başladığı iddia ediliyor. İsrail'in 2005'te askerlerini ve yerleşimcilerini Gazze'den çekmesi ve Hamas'ın 2006 seçimlerinde iktidarı kazanmasıyla tünel kazmanın kolaylaştığı belirtiliyor. 

O dönemde El Kassam Tugayları, Gazze sınırındaki Kerem Şalom üssüne baskın düzenlemek için 600 metre tünel kazdıktan sonra Gilad Şalit'i esir almıştı. 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...