İsrail’de Filistinlilere yönelik en küçük destek, Hamas yanlısı olmakla suçlanmak için yeterli

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İsrail’de Filistinlilere yönelik en küçük destek, Hamas yanlısı olmakla suçlanmak için yeterli

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail ordusunun Gazze’ye yönelik saldırılarında 5 bin 797 kişi hayatını kaybetti. İsrail’de söz konusu saldırıları eleştirmek, Netanyahu hükümeti yönetimindeki ülkede Hamas destekçisi olarak suçlanıp işini kaybetmek ya da mahkemeye sevk edilmek için yeterli.

Yahudiler ve Araplar arasında barış temin edilmesi için faaliyetlerde bulunan Standing Together (Birlikte Kalmak) kuruluşunun iki üyesi, bir afiş astıkları için gözaltına alındı. Polis, afişi “saldırgan” buldu. Afişteki mesaj ise sadece şundan ibaretti: “Yahudiler ve Araplar, bunu birlikte aşacağız.

Aktivistlerin afişlerine, üzerinde İbranice ve Arapça barış ibarelerinin bulunduğu tişörtlere el konuldu. Bu, ülkede münferit bir olay değil. Ülkede barış çağrıları yapılması, katledilen Filistinli çocukların ölümüne dair üzüntü ifade edilmesi Hamas yanlısı olma suçlamalarına yol açıyor ve sıklıkla gözaltılar, işten atılmalar ve hatta saldırıya uğramalarla neticeleniyor.

Mesela, Petah Tikva hastanesinde 15 yıl kalp yoğun bakım ünitesi başkanı olarak görev yapan doktor Abed Samara geçen hafta görevden uzaklaştırıldı. Samara’nın suçu(!), sosyal medyadaki profil fotoğrafıydı: Zeytin dalı taşıyan bir güvercin ve üzerinde kelime-i şehadet yazılı yeşil bir bayrak. Resmi geçen sene yerleştirilmişti, Hamas’ın 7 Ekim’deki saldırılarıyla hiçbir alakası yoktu ama bunlar görevden alınmasını önlemeye yetmedi.

İsrail’de Filistinlilere yönelik en küçük destek, Hamas yanlısı olmakla suçlanmak için yeterli

BASKILARIN KAYNAĞI NETANYAHU HÜKÜMETİ

Baskılar, doğrudan Binyamin Netanyahu hükümetinden geliyor. Hükümet, neyin teröre destek olarak değerlendirileceğine karar verme konusunda polise geniş takdir yetkisi verdi. Artık devlet savcılarına başvurmak zorunda değiller. İnsan hakları avukatı Michael Sfard bunun bireysel ifade özgürlüğüne yönelik yasal korumayı ortadan kaldırdığını söyledi.

Sfard, "Polis soruşturmalarında bir tsunami görüyoruz. Hedef alınan insanlar çok korkutucu bir deneyim yaşıyor ve bu süreç hiçbir suçlama olmadan sonuçlansa bile insanlar üzerinde korkunç etkiler bırakıyor” dedi.

GAZZE’YLE ÖZDEŞLEŞMEK SUÇ

İsrail Emniyet Genel Müdürü Yaakov Şabtai de geçen hafta Filistinlileri destek protestolarını “Gazze'yle özdeşleşmek” isteyenler olarak nitelemiş ve onları otobüslerle Gazze’ye göndermekle tehdit etmişti. İnsan hakları kuruluşu Adalah da üniversitelerde yaklaşık 50 Filistinli öğrencinin sosyal medya paylaşımları sebebiyle disiplin kurullarına çağrıldığını ve bazılarının okuldan uzaklaştırıldığını bildirdi.

Aşırı solcu gazeteci Israel Frey de Hamas katliamının kurbanları ve Gazze'de ateş altındaki Filistinli siviller için dua okunan bir video yayınladıktan sonra saldırıya uğradı ve ailesiyle birlikte evinden kaçtı. Frey halen saklanıyor.

İsrail’de Filistinlilere yönelik en küçük destek, Hamas yanlısı olmakla suçlanmak için yeterli

GAZZE’YE DESTEK VERDİKLERİ İÇİN İŞLERİNDEN OLUYORLAR

Standing Together'ın baş yöneticisi Alon-Lee Green, “Yardım hattımıza her gün özellikle işini kaybeden insanlardan yüzlerce telefon alıyoruz. Bunların ezici çoğunluğu savaşın durdurulması yönünde çağrılar yapan insanlar” diye konuştu.

FakeReporter kuruluşunun genel müdürü Achiya Schatz da son zamanlarda ülkede yeni bir moda başladığını, fanatiklerin hedef aldıkları kişilerin bilgilerini, telefon numarası ve kimlik numarasını sızdırdıklarını ve akabinde bunların tacizlere maruz kaldığını ifade etti.

Schaltz, “Bizim için çok rahatsız edici olan şey, burada ve Batı Şeria'da vatandaşlar arasında başka bir savaş alanıyla, bir iç savaşla karşı karşıya olacağımızı bilmek” ifadesini kullandı.

Çevir: Emin Arvas

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...