İsrail'in Refah katliamına tepkiler büyüyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsrail'in Refah katliamına tepkiler büyüyor

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail sabah saatlerinde 1,5 milyondan fazla yerinden edilmiş Filistinlinin sığındığı Refah'ı vurdu. 100'den fazla masumun öldüğü saldırıya tepkiler peş peşe geldi.

İsrail çatışmaların 5. ayında, Gazze'deki katliamdan kaçan 1,5 milyon Filistinli'nin sığındığı Refah'ı kana buladı. Saldırıda 100'ü aşkın sivil hayatını kaybederken, katliama birçok ülke ve uluslararası kuruluştan  tepkiler geldi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Han Yunus ve Gazze'nin diğer taraflarında gördüğümüz korkunç trajedi, Refah'ta da olmadan insani ateşkes sağlanmalıdır." ifadesini kullandı.

ABD 

Beyaz Saray, "Orada yerlerinden edilmiş çok sayıda insan var. Refah'taki bu insanlara yönelik askeri operasyonlar bir felaket olur ve bu bizim destekleyeceğimiz bir şey değil." açıklamasında bulundu.

ORTA DOĞU'DAN TEPKİLER 

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, İsrail'in, sivilleri tehcir ettikten sonra Refah'a saldırma planından büyük endişe duyulduğunu ifade etti.

Katar olası kara saldırısının, yüz binlerce kişinin son sığınağı olan Refah'ta insani bir felakete yol açacağı uyarısını yaptı.

Ürdün'den yapılan açıklamada "İsrail işgal ordusunun, Gazze Şeridi'ne yönelik devam eden saldırganlığına karşı güvenli bir sığınak olan ve çok sayıda yerlerinden edilen Filistinli kardeşin sığındığı Refah kentine askeri operasyon düzenlemesi tehlikesi konusunda uyarıda bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından, "İsrailli yetkililerin Refah kentine kara saldırısı düzenleme" söylemlerine ilişkin yapılan yazılı açıklamada, İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alan Refah kentine yönelik saldırıların son derece tehlikeli yansımalarının olacağına işaret edildi.

Mısır Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail hükümetindeki üst düzey yetkililerin Gazze'nin güneyindeki Refah kentine askeri operasyon yapılacağı yönündeki açıklamalarının kesin bir şekilde reddedildiği kaydedildi.

Umman Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'i kibrinden vazgeçirmek ve saldırılarını durdurmaya zorlamak için uluslararası topluma, yapılan açıklamalar ve siyasi duruşların içeriğini doldurmak için somut önlemler alma çağrısında bulunuyoruz." ifadeleri kullanıldı.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in, Gazze'nin güneyindeki Refah'a olası kara saldırısı planından ve bunun insani yansımalarından derin endişe duyulduğuna işaret edildi.

İran İsrail’in, Filistin’in Refah kentine yönelik saldırısının “Tel Aviv için ciddi sonuçlar” doğuracağını belirterek, “İsrail’in Refah'a saldırısının ve buraya kara saldırısı tehdidinin insani bir felakete ve savunmasız Filistin halkına karşı yeni bir savaş suçuna neden olabileceği” uyarısında bulundu.

AVRUPA'DAN TEPKİLER

Almanya'dan yapılan açıklamada"İsrail ordusunun Refah'a saldırması, anons edilmiş bir insani felaket olur. Gazze'deki insanlar buhar olamazlar." ifadelerini kullandı.

Danimarka'dan yapılan açıklamada Refah'a yönelik muhtemel saldırılarına dair endişelerin paylaşıldığı kaydedilerek, "Önemli olan sivillerin korunmasıdır." ifadesine yer verildi.

Hollanda'dan yapılan açıklamada "Gazze'deki birçok sivil güneye kaçtı. Bu kadar yoğun nüfuslu bir alanda büyük ölçekli askeri operasyonların çok sayıda sivil kaybına ve daha büyük bir insani faciaya yol açacağını görmemek zor. Bu meşrulaştırılamaz." denildi.

Fransa'dan yapılan açıklamada Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah şehrinin, bölge halkına insani yardım ulaştırılması için "hayati bir geçiş noktası" ve 1,3 milyondan fazla Filistinlinin sığındığı bir alan olduğu belirtildi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de X hesabından yaptığı açıklamada, "AB'ye üye birçok ülkenin, İsrail'in Refah'a yönelik saldırısının tarif edilemez bir insani felakete ve Mısır ile ciddi gerilimlere yol açacağı yönündeki uyarısını yineliyorum." ifadesini kullandı.

İngiltere'denyapılan açıklamada "Gazze nüfusunun yarısının sığındığı Refah'a bir askeri saldırı ihtimalinden derin kaygı duyuyorum." ifadesini kullanıldı.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares de X hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in saldırılarını devam ettirmesi ve genişletmesinin Filistinli mültecilerin hayatı için ciddi bir tehdit oluşturacağını ve insani felaketi büyüteceğini kaydetti.

Albares, "Askeri operasyonların Refah'a kadar genişletilmesi, bölgedeki 1 milyondan fazla Filistinli mültecinin hayatını ciddi şekilde tehdit edecek ve insani felaketi artıracaktır. Ateşkes, rehinelerin serbest bırakılması, uluslararası insancıl hukuka saygı ve yardımın girişini talep ediyoruz." paylaşımında bulundu.

JAPONYA, AVUSTRALYA, MALEZYA, PAKİSTAN VE YENİ ZELANDA'DAN TEPKİLER

Japonya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kobayaşi Maki, yaptığı açıklamada, Refah kentinde İsrail'in düzenlediği saldırılara yönelik haberlerden derin endişe duyduklarını bildirdi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, İsrail'in Refah'a yönelik saldırılarına ilişkin Sydney'de yayın yapan 2GB radyosuna verdiği demeçte, yerlerinden edilen Filistinlilere güvende olmaları için Refah kentine gitmelerinin söylendiğini hatırlatarak, "Bu sivillerin akıbetinden büyük endişe duyuyorum." dedi.

Malezya Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya platformundan yapılan açıklamada, İsrail'in, yerlerinden edilen Filistinlilere güvende olmaları için gitmelerini söylediği Refah kentine yönelik saldırıların, bölgedeki mevcut insani felaketi daha da kötüleştireceği kaydedilerek, söz konusu saldırılar şiddetle kınandı.

Pakistan Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya platformundan yapılan açıklamada da İsrail'in Refah'a saldırısının, Gazze halkını soykırımdan korumak için Uluslararası Adalet Divanının (UAD) 26 Ocak'ta açıkladığı tedbir kararlarını ihlal ettiği belirtilerek, saldırılar şiddetle kınandı.

Yeni Zelanda Başbakanı Christopher Luxon da kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, İsrail'in, Gazze'nin Mısır sınırındaki Refah kentine düzenlediği saldırılar nedeniyle kentteki siviller için "son derece endişeli" olduklarını belirtti.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...