İsviçre, "devletsiz" sayılan Afganlara özel pasaport verecek! Avrupa'da gezebilecekler

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsviçre, "devletsiz" sayılan Afganlara özel pasaport verecek! Avrupa'da gezebilecekler

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsviçre, ülkesinde yaşayan, geçerli resmi belgesi olmayan ve artık "devletsiz" sayılan Afganlara özel bir pasaport verecek. Bu pasaportu alan Afganlar birçok ülkeye seyahat edebilecek.

İsviçre Devlet Göç Sekreterliği (SEM) Sözcüsü Daniel Bach, ülkelerinde yaşayan ve geçerli bir resmi belgesi bulunmayan Afganlara özel bir İsviçre pasaportu (yeşil pasaport) alma hakkı tanıyacaklarını duyurdu. Bach, bu pasaportu alan Afganların birçok ülkeye seyahat edebileceğini ifade etti.

Göç Sekreterliği bu uygulamayı, temmuzda Afganların ülkelerinden belge almalarının imkansız olduğu ve bu nedenle "vatansız" sayılmaları gerektiğini belirten bir mahkeme kararının ardından başlattı. 

AFGAN GENÇ ÖN AYAK OLDU

Karara, 24 yaşındaki Afgan Farid Abdelhaq'in İsviçre'den ayrılmasına hiçbir şekilde izin verilmeyeceğini kabul etmemesi sebep oldu. 7 yıldır İsviçre'de yaşayan ve geçerli bir oturumu olan Abdelhaq, ülkesinden talep ettiği belgeleri Taliban'ın 2021'de yönetime gelmesinin ardından alamaması nedeniyle seyahat edemiyordu.

Konuya ilişkin konuşan Abdelhaq, 2021 itibarıyla birkaç defa Cenevre'deki Afganistan Büyükelçiliğine pasaport almak için gittiğini ancak bunun mümkün olmadığını öğrendiğini kaydetti. Bu sebeple seyahat belgeleri ve yeni bir pasaport için SEM'e başvuran ancak başvurusu reddedilen Abdelhaq yasal işlem başlattı.

İSVİÇRE'DE 30 BİNDEN FAZLA AFGAN VAR

Federal İdare Mahkeme, Farid Abdelhaq'a yeşil pasaport verilmesi yönünde karar aldı. Abdelhaq'ı mahkemede temsil eden İsviçreli avukat Sandra Gisler, kararın bir dönüm noktası olduğunu söyledi. Bundan etkilenen Afganların yabancılara özel yeşil pasaportu alabileceği de kaydedildi.

İsviçre'de yaşayan 30 binden fazla Afgan'ın, ülkesinden belge temin etme ve seyahat edememe gibi sorunlarla karşılaştığı ifade ediliyor.

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...