İtalya Başbakanı Meloni: İnsan kaçakçılar turizm acentesi gibi çalışıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İtalya Başbakanı Meloni: İnsan kaçakçılar turizm acentesi gibi çalışıyor

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

İtalya Başbakanı Meloni, BM Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada düzensiz göç sürecini eleştirdi. Meloni, insan kaçakçılarının turizm acentesi gibi çalıştığını belirterek, "Avrupa'ya seyahat için binlerce dolar ödetiyorlar." dedi. Meloni mücadele için küresel çaba gerektiğini vurguladı.

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, 78. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na hitap etti. Konuşmasında Güney Avrupa ülkesine son dönemde yapılan düzensiz göç akınına değinen Meloni, insan kaçakçılarını turizm acentesi gibi hareket ettiğini ifade ederek, bu işi ticaret haline getirenlerle küresel mücadele çağrısında bulundu.

Meloni, BM'ye insan kaçakçılığıyla küresel boyutta mücadele edilmesi çağrısı yaparak, "Kuruluş belgesinde 'insanın onuruna ve değerine olan inancı' beyan eden böyle bir kurum, bu kargaşaya yüzünü çevirebilir mi? Bu konudaki her türlü iki yüzlülüğü reddetmenin ve insan tacirlerine karşı hiçbir taviz vermeden küresel bir savaş ilan etmenin bu kurumun bir görevi olduğuna inanıyorum. Bunu yapmak için her düzeyde birlikte çalışmalıyız. İtalya ön safta yer almak niyetinde." dedi.

TURİZM ACENTESİ GİBİ HAREKET EDİYORLAR

İnsan kaçakçılarının göç etmek isteyenleri daha iyi bir hayat bulacağı vaadiyle kandırdığına işaret eden Meloni, "Avrupa'ya seyahat için binlerce dolar ödetiyorlar. Normal turizm acentesi gibi sattıkları o seyahatin, Akdeniz'in dibinde ölümle sonuçlandığını söylemiyorlar. Çünkü teknenin öyle bir seyahate uygun olup olmadığı umurlarında değil, onlar için önemli olan kâr marjıdır." diye konuştu.

Karmaşık bir dönemden geçtiklerini dile getiren Meloni, "Rusya'nın Ukrayna'yı işgali bize şunu anlatıyor: Geçen yüzyılda kendimizi kurtardığımız egemenlik savaşları ve neo-emperyalist döneme bizi geri götürmek isteyenler karşısında, vatan sevgisinin, millet olma değerinin halen savunabileceğini gösterdi. Tarihin hangi tarafında olduğumuza karar vermek vicdanen bize kalmış. İtalya hangi tarafı tutacağını net şekilde seçti." ifadelerini kullandı.

İtalya'nın hangi tarafta olacağı seçimini adalet duygusuyla yaptığını vurgulayan Meloni, "İtalya, halkı soğuk ve karanlıkta bırakarak boyun eğdirmek ümidiyle sivil altyapıları bombalayanların, enerjiyi silah olarak kullananların, milyonlarca insanın beslenmesi için temel ham madde olan tahılın ihracatını önleyerek kalkınmakta olan milletlere şantaj yapanların olduğu bir dünyayı yönetmenin ne kadar zor olacağını bildiği için bunu yaptı." diye konuştu.

İtalya Başbakanı Meloni: İnsan kaçakçılar turizm acentesi gibi çalışıyor

İTALYA, BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDE REFORMDAN YANA

Meloni, konuşmasında BM Güvenlik Konseyi'ne yönelik reform tartışmalarına da değinerek, şunları kaydetti:

"İtalya, Güvenlik Konseyi’nde temsili daha arttıracak, daha şeffaf ve etkili hale getirecek bir reform yapılması ihtiyacını destekliyor. Reform, koltukların daha adil bir coğrafi dağılımını garanti ederken, aynı zamanda bölgesel temsili güçlendirecektir. Dolayısıyla, 80 yıl önce başka bir yüzyılda, başka bir milenyumda sona eren bir çatışmanın sonucunda ortaya çıkan kristalleşmiş yapıdan çıkıp, herkese şimdiki değerini gösterme fırsatı verecek bir reforma ihtiyacımız var."

MELONİ, YAPAY ZEKANIN RİSKLERİ KONUSUNDA UYARDI

Konuşmasında yapay zekanın risklerine de dikkati çeken Giorgia Meloni, "Yapay zeka uygulamaları, birçok alanda büyük bir fırsat sunuyor ancak bunların beraberinde getirdiği muazzam riskleri anlamamış gibi yapamayız. İnsan yeteneklerini, en iyi şekilde kullanmayı amaçlayan ilerlemelere alışmıştık, bugün ise insan yeteneklerinin yerini alma riski taşıyan ilerlemelerle karşı karşıyayız." değerlendirmesinde bulundu.

Meloni, yapay zekanın geçmişte insanın daha çok organizasyonel çalışmalara ağırlık vermesi için fiziksel iş gücüne odaklandığını ama bugün özellikle iş piyasasında insanın yerini alma riskine yol açtığını ifade ederek, "Bu teknolojilerin etik bariyerlere saygı duymasına, teknolojinin, evrimin insanın hizmetinde kalmasına ve bunun tersinin olmamasına yönelik küresel yönetişim mekanizmalarına ihtiyacımız var." dedi.

İtalya Başbakanı Meloni: İnsan kaçakçılar turizm acentesi gibi çalışıyor

İTALYA G7 DÖNEM BAŞKANLIĞINI ALDI

İtalya Başbakanı, ülkesinin gelecek yıl üstleneceği G7 Dönem Başkanlığı'nın merkezinde göç, Afrika, yapay zeka ve barış konularının olacağı bilgisini de verdi.

Bu arada, İtalya Başbakanı Meloni'nin dün BM Güvenlik Konseyi'nde Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un katıldığı oturuma katılmaması ve ABD Başkanı Joe Biden'ın verdiği resepsiyona gitmemesi, İtalyan basınında eleştiri konusu oldu. Başbakanlık kaynaklarının, Meloni'nin söz konusu etkinlikler sırasında Afrikalı liderlerle ikili görüşmeler yaptığını ve Genel Kurul'daki konuşmaya hazırlandığını aktardığı belirtildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...