Japonya yaşlanıyor! 65 yaş üstü rekor düzeyde

Düzenleyen: / Kaynak: CNN International
- Güncelleme:
Japonya yaşlanıyor! 65 yaş üstü rekor düzeyde

DÜNYA Haberleri  / CNN International

Japonya'da yaşlı nüfusun artması ve doğum oranlarının azalması endişeye yol açtı. Ülkede 65 yaş üstü yaşlı sayısı bütün ülkeleri aşarak rekor düzeye ulaştı. Japonya, halkı çocuk sahibi olmaya teşvik edecek politikalar geliştiriyor.

Asya ülkelerinde süregelen nüfus artışına engel olmak için yıllarca doğum oranlarını sınırlandırma çalışmaları yapılmıştı. Bu kez yaşlı nüfusun artmasıyla ülkeler gençleri çocuk sahibi olmaya teşvik eden politikalar uyguluyor.

Hükümet Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Japonya nüfusunun %10'undan fazlasının şu anda 80 yaş veya üzerinde olduğunu söyledi; bu, hızla grileşen ülkenin demografik krizindeki son endişe verici dönüm noktasıydı.

65 YAŞ ÜSTÜ REKOR DÜZEYDE

İçişleri ve Haberleşme Bakanlığı'nın açıkladığı rakamlara göre, Japonya'da 65 yaş ve üzeri olarak tanımlanan yaşlıların oranı da rekor düzeyde; nüfusun %29,1'ini oluşturuyor; bu da dünyadaki en yüksek oran.

İŞ GÜCÜ AZALIYOR

Bakanlık, aynı zamanda hızla düşen doğum oranı ve azalan iş gücüyle karşı karşıya olan ve yaşlanan nüfusun talebi arttıkça emeklilik ve sağlık hizmetlerine yönelik finansmanı etkileyebilecek ülkede resmi tatil olan Yaşlılara Saygı Günü nedeniyle rakamları yayınladı, Japonya'nın kırsal toplulukları yok oluyor. Sorun şu ki şehirleri de öyle

Japonya'nın nüfusu 1980'lerdeki ekonomik patlamadan bu yana sürekli bir düşüş yaşıyor. On yılı aşkın süredir Japonya'da ölümler doğumları geride bırakarak dünyanın üçüncü büyük ekonomisinin liderleri için büyüyen bir sorun teşkil ediyor.

Ülke aynı zamanda dünyadaki en yüksek yaşam beklentisine sahip ülkelerden biri ve bu da yaşlı nüfusun hızla artmasına katkıda bulunuyor.

YAŞLILARI İŞ GÜCÜNE KATMAYA TEŞVİK EDİYOR

Artan iş gücü sıkıntısıyla başa çıkmak ve durgunlaşan ekonomiyi yeniden canlandırmak umuduyla Japon hükümeti, son on yılda daha fazla yaşlıyı ve evde oturan anneleri iş gücüne yeniden katılmaya teşvik etti.

Bu mesaj bir dereceye kadar işe yaradı: Japonya'da şu anda rekor düzeyde 9,12 milyon yaşlı işçi var ve bu sayı art arda 19 yıl boyunca arttı. İçişleri bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 65 yaş ve üzeri işçilerin artık ulusal iş gücünün %13'ünden fazlasını oluşturduğunu söyledi.

“DAHA FAZLA BEKLEYEMEYECEĞİM”

Ancak yaşlı işçileri teşvik etmek bile demografik krizin sosyal ve ekonomik etkilerini dengelemek için yeterli değil. Başbakan Fumio Kishida Ocak ayında Japonya'nın “sosyal işlevleri sürdürememenin eşiğinde” olduğu uyarısında bulundu.

Çocuk yetiştirme desteğinin hükümetin "en önemli politikası" olduğunu ve sorunun çözülmesinin "daha fazla bekleyemeyeceğini" ekledi.

Yakın çevredeki Çin, Güney Kore , Singapur ve Tayvan da benzer krizler yaşıyor ve artan yaşam maliyetleri ve toplumsal hoşnutsuzluk karşısında gençleri daha fazla çocuk sahibi olmaya teşvik etmeye çalışıyor.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: CNN International
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...