Japonya'daki saldırı, G7 zirvesi öncesi güvenlik sorunlarını açığa çıkardı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Japonya'daki saldırı, G7 zirvesi öncesi güvenlik sorunlarını açığa çıkardı

DÜNYA Haberleri

Japonya Başbakanı Fumio Kişida, haftasonu yapılan saldırıdan yara almadan kurtuldu. Geçtiğimiz yıl eski Başbakan Şinzo Abe'nin suikast sonucu öldürülmesinin ardından güvenlik planlarının gözden geçirileceği sözü verilmişti ancak yapılan son saldırı ülkedeki güvenlik durumu hakkında soru işaretleri oluşturuyor.

Cumartesi günü bir seçim mitinginde Japonya Başbakanı Fumio Kişida’ya atılan bir patlayıcı, Japonya'nın G7 liderlerine ev sahipliği yapmasına haftalar kala, VIP güvenliğinin durumu hakkında endişe verici soruları gündeme getirdi.

Kishida, Japonya'nın batısındaki Wakayama şehrindeki bir balıkçı limanındaki bir ara seçim kampanyası etkinliğinde konuşmak üzereyken, dumanı tüten metal bir silindir bir metre yakınına düştü.

Polis ve görgü tanıkları bir şüpheliyi etkisiz hale getirirken Kişida, olay yerinden apar topar uzaklaştırıldı.

Saniyeler sonra küçük cihaz patladı.

JAPONYA'NIN GÜVENLİK DURUMU ALARM MI VERİYOR?

Olay, Japonya'nın güvenlik sistemindeki güvenlik açıklarını ve eski başbakan Şinzo Abe'nin geçen yıl bir seçim kampanyası sırasında öldürülmesinin ardından değişiklik yapmak konusundaki başarısızlığını ortaya koyuyor.

Abe'nin vurulmasının ardından polis, güvenlik planlarının gözden geçirilip revize edileceğini söylemişti, ancak uzmanlar bu önlemlerin hiçbirinin uygulanmadığını düşünüyor.

Reuters haber ajansına konuşan Nihon Üniversitesi'nde kriz yönetimi ve terörizm konusunda uzmanlaşmış bir profesör olan Mitsuru Fukuda, “Hiç şüphe yok ki bu bir güvenlik zafiyetiydi çünkü başbakan konuşmasını muhtemelen korunamayacağı en kötü yerde yapıyordu” dedi.

Japonya'daki saldırı, G7 zirvesi öncesi güvenlik sorunlarını açığa çıkardı

HÜKÜMET GÜVENLİK ÖNLEMLERİNİ ARTIRMA SÖZÜ VERDİ

Abe'nin ev yapımı silahla bir saldırgan tarafından öldürülmesi, silahlı suçların son derece nadir olduğu Japonya'da şok etkisi oluşturmuş ve insanlarla rutin olarak yakın temas halinde olan politikacılar için güvenlik protokollerinin gözden geçirilmesine yol açmıştı.

Wakayama patlamasının nedeni bilinmemekle birlikte, bu hafta G7 bakanlar toplantısına ve Mayıs ayında Hiroşima şehrinde G7 liderler zirvesine ev sahipliği yapan Japonya için en son yaşanan olay kritik bir zamana denk geldi.

Hükümet, yetkililere güvenlik önlemlerini güçlendirme ve VIP toplantılarında güvenlik önlemlerini sağlama talimatını yineledi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...