Karabağ’da 30 yıllık işgalin sonlandırılması Fransa’ya dokundu: Azerbaycan’a karşı bütün silahların kullanmalıyız

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Karabağ’da 30 yıllık işgalin sonlandırılması Fransa’ya dokundu: Azerbaycan’a karşı bütün silahların kullanmalıyız

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Azerbaycan'ın Karabağ'daki askeri zaferi, Fransa'dan provokatif tepkilere neden oldu. Fransız Meclis Başkanı Pivet, Azerbaycan’a karşı yaptırım çağrısında bulunarak, “elimizdeki bütün silahları kullanmalıyız” dedi

Azerbaycan’ın Dağlık Karabağ’da düzenlediği terörle mücadele operasyonu Ermenistan’ın 30 yıllık işgalini sonlandırdı. Bölgedeki yasadışı silahlı güçler, silahlarını bırakma kararı alırken, Azerbaycan ve Ermenistan arasında görüşmeler gerçekleştiriliyor.

Söz konusu görüşmelerin en önemlisinin bugün İspanya’nın Granada kentinde yapılması bekleniyordu. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın görüşeceği toplantıya, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve AB başkanı Charles Michel'in de katılacağı duyurulmuştu.

Azerbaycan, Erivan ile yaşadıkları gerilimde taraflı olduklarını ifade ettiği Fransa’yı dengelemek amacıyla Türkiye’nin de toplantıda yer almasını talep etti. Bakü’nün teklifi kabul edilmeyince, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev’in toplantıya katılmayacağı duyuruldu. Aliyev’in kararı uluslararası basın kuruluşları tarafından son dakika gelişmesi olarak abonelere duyurulurken Fransa’dan daha önce de şahit olunan şekilde çirkin ve provokatif bir dille açıklamalar yapıldı.

Karabağ’da 30 yıllık işgalin sonlandırılması Fransa’ya dokundu: Azerbaycan’a karşı bütün silahların kullanmalıyız

FRANSA’DAN PROVOKATİF AZERBAYCAN ÇAĞRISI

Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Figaro, Fransa Ulusal Meclis Başkanı Yaël Braun-Pivet’in skandal açıklamalarına yer verdi. Azerbaycan’ı Karabağ’da “etnik temizlikyapmakla suçlayan Pivet, Azerbaycan’a ekonomik yaptırım çağrısında bulundu. Bununla da yetinmeyen Meclis Başkanı, Aliyev ve ailesi için de kişisel yaptırımların hayata geçirilmesi için destek çağrısı yaptı.

Ermenistan diasporasının oldukça etkili olduğu Fransa’da çirkin açıklamalarına devam eden Pivet, "Olan bitene dur demek ve Ermenistan'ın bütünlüğünü korumak için elimizdeki tüm silahları kullanmalıyız." ifadelerini kullandı.

Karabağ’da 30 yıllık işgalin sonlandırılması Fransa’ya dokundu: Azerbaycan’a karşı bütün silahların kullanmalıyız

AZERBAYCAN’IN ŞARTI AÇIKLANDI

Fransa’dan Azerbaycan’ın işgali sonlandıran operasyonu sonrasında provokatif açıklamalar gelmeye devam ederken Bakü, toplantıya katılmak için şartını açıkladı. Azerbaycan haber ajansı APA, Almanya ve Fransa'nın toplantıya Türkiye'nin katılmaması için "özel bir gayret" gösterdiğine dikkat çekip önerilen 5'li formatta (Ermenistan-Azerbaycan-Fransa-Almanya-Avrupa Birliği) “Azerbaycan karşıtı” bir atmosfer oluşturulduğunu yazdı.

Azerbaycan'ın böyle bir formata ihtiyacı olmadığını belirten APA, "Bakü bölgenin sorunlarını bölgeye uzak ülkelerle tartışmaya gerek görmüyor. Bakü bu konuların bölgesel çerçevede tartışılıp çözülebileceğine inanıyor." ifadelerini kullandı.

AB-Azerbaycan-Ermenistan üçlü formatının yeniden canlandırılması halinde Azerbaycan toplantıya katılabileceğini yazan ajans Fransa'nın katıldığı herhangi bir formatın Azerbaycan için kabul edilemez olduğunu vurguladı.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...