Kazakistan, dış politika hedeflerini yeniden tanımlamak istiyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Kazakistan, dış politika hedeflerini yeniden tanımlamak istiyor

DÜNYA Haberleri

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başkent Astana'da sosyo-ekonomik kalkınma konulu genişletilmiş bir hükümet toplantısına katıldı. Tokayev, ülkesinin orta vadeli amaç ve hedeflerinin "yeni jeopolitik ortam" bağlamında gözden geçirilmesi gerektiğini savundu.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ülkesinin dış politikasının ve ulusal güvenlik stratejisinin "güncellenmesi" gerektiğini söyledi.

Başkent Astana'da sosyo-ekonomik kalkınma konulu genişletilmiş bir hükümet toplantısında konuşan Tokayev, “Ulusal güvenliği sağlamak için yeni yollara ihtiyacımız var. Bunun için ilgili strateji çağın ihtiyaçlarına göre revize edilmelidir. Dış politika kavramı da güncellenmelidir” dedi.

"JEOPOLİTİK ORTAM DEĞİŞTİ"

Önceki belgelerin "tamamen farklı bir jeopolitik bağlamda" kabul edildiğini ifade eden Tokayev, o zamandan bu yana çok şeyin değiştiğini belirterek, "Kazakistan'ın ve tüm Orta Asya bölgesinin iç güvenliğinin sağlanması, savunma kabiliyetlerinin güçlendirilmesi, uluslararası itibarının artırılması ülkemizin öncelikleri olmalı” dedi.

Tokayev ayrıca hükümetine ülkenin resmi 2050 stratejisini "son küresel eğilimleri dikkate alarak" güncellemesi talimatını verdiğini ve bunun uzun vadeli sosyo-ekonomik ve sosyo-politik hedefleri tanımlaması gerektiğini söyledi.

Petrol ve gaz üreten bir ülke olarak Kazakistan yeni jeo-ekonomik duruma uyum sağlamalı. Ekonominin çeşitlendirilmesi stratejik bir görevdir” dedi.

Kazakistan, dış politika hedeflerini yeniden tanımlamak istiyor

ORTA VADELİ AMAÇ VE HEDEFLER YENİDEN TANIMLANACAK

2012 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Kazakistan'ın siyasi, ekonomik ve sosyal alanlardaki politikalarla ilgili yedi uzun vadeli önceliği aracılığıyla dünyanın en gelişmiş ilk 30 ülkesi arasında yer almasını öngören "2050 Stratejisini" açıklamıştı.

Kazakistan'ın 2025 Kalkınma Planının "geçerliliğini kaybettiğine" inandığını, bunun da ülkenin orta vadeli amaç ve hedeflerinin tanımlanması gereken yeni bir belge geliştirme gerekliliğini beraberinde getirdiğini sözlerine ekledi.

Ülkenin orta vadeli önceliklerini ve kalkınma hedeflerini özetleyen Kazakistan'ın 2025 Kalkınma Planı, "2050 Stratejisini" tamamlamak üzere Mart 2021'de kabul edilmişti.

Kaynak: AA

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...