KKTC Başkanı Ersin Tatar: Siyasete babam sayesinde girdim

- Güncelleme:
KKTC Başkanı Ersin Tatar: Siyasete babam sayesinde girdim

Dünya Haberleri

KKTC’nin var olma mücadelesinin her anına tanık olan Ersin Tatar, siyasetle ilgilenmesine en büyük etkinin, Kıbrıs Türk halkının ulusal mücadelesinin her aşamasında büyük görevler üstlenen babası Rüstem Tatar olduğunu belirtti.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Kuruluşunun 40. yılını kutlamaya hazırlanan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 5. Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bayramda konuğumuz oldu. Geçmiş bayramlarda büyüklerinin ellerini öptüğünü ve aile ziyaretleri gerçekleştirdiğini ifade eden Tatar “Şimdi aile içerisinde en yaşlılardan biri hâline geldim” dedi. Hayvanseverliğiyle bilinen Tatar, her fırsatta köpeği Şiva ile yürüyüşler yapıyor. Fırsat buldukça Ada halkı ile bir araya gelen Tatar, genç-yaşlı her kesim ile sohbet etmeyi seviyor. KKTC’nin var olma mücadelesinin her anına tanık olan Tatar, siyasetle ilgilenmesine en büyük etkinin, Kıbrıs Türk halkının ulusal mücadelesinin her aşamasında büyük görevler üstlenen babası Rüstem Tatar olduğunu belirtti. Bir süre Türkiye’de çalışan Tatar, sık sık eşi Sibel Hanım’ın fedakârlığına da değindi. KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’ın sorularımıza verdiği samimi cevaplar şöyle:

ACISI HÂLÂ YÜREĞİMİZDE

> Bayram için neler söylemek istersiniz?

KKTC’deki, ana vatanımız Türkiye’deki, kadim bağlarımızın olduğu Türk dünyasındaki kardeşlerimizin ve İslam âleminin bayramını en içten dileklerimle kutluyorum. Özellikle deprem felaketinde kaybettiğimiz çocuklarımızın, yakınlarımızın, kardeşlerimizin acısı hâlâ daha yüreğimizde. Onların acısı bizim de acımızdır. Onlara Allah’tan rahmet dilerken, hüzünlü ailelerine de sabırlar diliyorum. Onları unutmayacağız.

KKTC Başkanı Ersin Tatar: Siyasete babam sayesinde girdim
Tatar “Sayın Erdoğan, KKTC’nin haklarını açık bir şekilde ortaya koyuyor” dedi.

> Nasıl bir ailede büyüdünüz? Babanız da siyasetçi bir isim galiba...

Dedem Cemal Müftüzade, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kuruluşundan itibaren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Doktor Fazıl Küçük’ün müsteşarlığını yapmıştı. Babam Rüstem Tatar ise Kıbrıs Türk siyasetinin önde gelen isimlerinden biridir. 1960’ta Türk ve Rumların ortaklaşa kurduğu Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Sayıştay Başkanlığı, 1967’den KKTC’nin ilan edildiği 1983’e kadar da Maliye Bakanlığı yaptı. Siyasetin içine doğan biriyim. Rahmetli babamın siyasetle ilgilenmem de elbette etkisi büyük. Biz Kıbrıs’ta millî davamızı bilerek, bu sorumlulukla büyüdük. Dolayısıyla çok erken yaşlardan itibaren Kıbrıs davasına kendini adamış, o düşüncelerle yetiştirilmiş biri olarak gerek eğitim gerekse iş yaşantımda temel amacım KKTC’ye nasıl daha iyi hizmet edebilirim düşünceleriyle geçti. Bugün de değişen bir şey yok, yaptığımız bütün çalışmalar Kıbrıs millî davasına hizmetimizdir.

> Bayramlara ilişkin unutamadığınız anınız var mı?

Geçmişteki bayramlar genellikle büyüklerimizin ellerini öper, aile ziyaretleri yapardık. Şimdi aile içerisinde yaşlılardan biriyim. Çocukken bayramlarda gidip elini öptüğüm büyüklerimin hepsi Hakk’ın rahmetine kavuştu. Bayramlarda onların hatırlarını, onlarla yaşadığım o günleri, başta annem Canev Tatar, babam Rüstem Tatar olmak üzere nice isimlerin kabirlerini ziyaret edip, çiçek bırakıp, dua okuyarak onları yâd ediyorum.

EŞİM HEP DESTEK OLDU

> Türkiye’de de geçmişte çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalıştınız... 

1982 yılında Cambridge Üniversitesinden mezun olduktan sonra İngiltere’de çalıştım. 1990 yılında Ankara’da FMC-Nurol Savunma Sanayii’nde finansman müdürü olarak iş teklifi alınca eşimle Ankara’ya yerleştik. Bir süre sonra beni İngiltere’den tanıyan Erol Aksoy aradı. Bir televizyon kanalı kurmayı planladığını ve benim gibi finans ve ekonomi bilgisinin yanı sıra yurt dışı iş tecrübesi olan, İngilizce diline hâkim, dış dünya ile iyi iletişim kurabilecek ve anlaşmalar yapabilecek üst düzey bir yönetici aradığını söyledi. Her zaman olduğu gibi aklımda ülkeme katkı sağlamak olduğu için bu teklifi hiç düşünmeden kabul ettim. Medyaya karşı da özel bir ilgim vardı. Kıbrıs’taki ilk özel televizyon kanalı olan Kanal T’yi kurdum. Eşim Sibel Tatar büyük özverilerde bulunarak hep yanımda bana destek olmuştur. Ancak, İngiltere’den gelip tam Ankara’ya alışmaya başlayıp düzenimizi kurmuşken, bu teklifi hiç düşünmeden kabul ettiğim için o gün evde sıkıntı yaşadım. Elbette sonrasında durum tatlıya bağlandı, ancak o günü unutamam.

KKTC Başkanı Ersin Tatar: Siyasete babam sayesinde girdim
Rüstem Tatar, iki sene önce hayatını kaybetti. Ersin Tatar “Ben Rüstem Tatar’ın oğlu olmaktan her zaman gurur duydum. O iyi bir maliyeci, iyi bir aile babası, vatanperver ve iyi bir insandı” dedi.

KKTC'DE YATIRIMA KAPILARIMIZ AÇIK

> Türkiye Yüzyılı hedefleri doğrultusunda yeni dönemde KKTC ile iş birliği nasıl ilerleyecek?

Açıkça dile getirildiği üzere, Kıbrıs meselesinde Türkiye’nin KKTC’ye desteğini her daim sürdüreceğine ve her türlü haksızlığa son verilmesini sağlamak üzere bir an önce resmen tanınması için çalışmaya devam edileceğine hiç kuşkumuz yoktur. KKTC, sadece Kıbrıs Türk halkının değil, aynı zamanda yüce Türk ulusunun güvenliği ve bekası için olmazsa olmazdır. Türkiye’deki yatırımcıların atacakları adımlar bizim için çok önemli, KKTC’de yatırım yapılacak pek çok sektör ve fırsat fazlasıyla mevcut. Anadolu’dan KKTC’ye denizden boru hattı ile geçirilerek getirilen su, büyük bir nimet olarak Ada’daki her eve ulaştı. Türkiye’den kablo ile elektrik projesi ise asrın ikinci projesi olacak. Bu yeni bir müjdedir.

BU BİR MİLATTIR

> Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olarak kabul edildiniz. Bir sonraki adım ne olacak?

Bunu bir milat olarak kabul ediyoruz. Kıbrıs Türk halkının yarım asrı aşkın bir süredir kanıyla ve canıyla verdiği onurlu mücadelenin ulaşması gereken noktanın uluslararası tanınmış egemen ve bağımsız bir devlet olduğu artık bütün dünyaya ilan edildi. KKTC aşama aşama uluslararası camiadan kabul görmekte. Cumhuriyetimizin 40. yılını kutlamaya hazırlandığımız bu dönemde statümüzü ileriye taşıyan bu olumlu gelişmeden daha da cesaret alarak başta KKTC ile aynı değerleri paylaşan Türk dünyası ve dost ülkelerle ile Türkiye’nin liderliğinde güçlü bir koalisyon oluşturularak KKTC’nin egemen eşitlik ve eşit uluslararası statüsünün tanınması en büyük temennimiz. Haklarımız teyit edilmeden müzakere şartlarının oluşması mümkün değildir. Bunun içinde Kıbrıs Türk halkının kendi geleceğinde sadece kendisinin söz sahibi olabileceği ve egemen olacağı bir çözüm modeli olmazsa olmazdır. 

Düzenleyen:  - Dünya
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...