Libya'da bir yıl süreli OHAL ilan edildi! 9 bin kişi kayıp

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Analdolu Ajansı
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı - Analdolu Ajansı

Libya'da binlerce kişinin ölümüne yol açan sel felaketinin ardından, selden etkilenen bölgelerde bir yıllık OHAL ilan edildi. DSÖ, Derne'de 9 bin kişinini kayıp olduğunu açıklarken, hükümet iki barajın çökmesine yönelik soruşturma başlattı.

Orta Akdeniz'de etkili olan ve 10 Eylül'de Libya'nın doğusunu vuran "Daniel" fırtınası, Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerinde sel felaketine neden olmuştu. Binlerce kişinin ölümüne yol açan sel felaketinde başlatılan arama çalışmaları 6 gündür sürerken, sel yüzünden zarar gören tüm bölgelerde bir yıl süreyle OHAL ilan edildi.

9 BİN KİŞİ KAYIP

Yerli ve yabancı ekipler, iki barajın çökmesi sonucu harabeye dönen Derne'de aramalarını sürdürürken Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), kentte hala 9 bin kişinin kayıp olduğunu duyurdu.

Libya'da bir yıl süreli OHAL ilan edildi! 9 bin kişi kayıp

CENAZELERİ DEFNETMEKTE ZORLUK YAŞIYORLAR

"Sınır Tanımayan Doktorlar" adlı yardım grubunun acil durum departmanı lideri Claire Nicolet, ekiplerin çok sayıda cansız beden bulduğunu ve hala arama yaptıklarını belirtti. Nicolet, çalışmaların koordinasyonunda ve yardım dağıtımında ilerleme kaydedilmesine rağmen cenaze işlemlerinde hala büyük bir zorluk yaşandığını aktardı.

150 KİŞİ İÇE SUYUNDAN ZEHİRLENDİ

Ulusal Birlik Hükümetine bağlı Hastalıklarla Mücadele Merkezi Müdürü Haydar es-Sayih, yaptığı yazılı açıklamada, gelişmelerle ilgili bilgi verdi.

Ülkenin doğusundaki Derne kentinde, içme suyuna kanalizasyon suyu karıştığını aktaran Sayih, bu nedenle 150 kişinin içme suyundan zehirlendiğini kaydetti.

Kentte içme suyunun tüketime uygun olmadığını, başka kaynaklara yönelmek gerektiği ifade eden Sayih, sel yüzünden zarar gören tüm bölgelerde bir yıl süreyle OHAL ilan etme kararı aldıklarını bildirdi.

Libya'da bir yıl süreli OHAL ilan edildi! 9 bin kişi kayıp

PATLAYAN BARAJLARA SORUŞTURMA

Libya Başsavcısı Sıddık es-Sur, Derna’da 1970’lerde inşa edilen iki barajın çökmesine yönelik soruşturma başlatıldığını duyurdu. Es-Sur, ayrıca baraj için ayrılan bakım fonlarının araştırılacağını, şehir yetkililerinin yanı sıra önceki hükümetlerin de soruşturulacağını aktardı. Es-Sur, “Halka, kim hata veya ihmal yaparsa savcıların mutlaka sert önlemler alacağına, haklarında ceza davası açıp mahkemeye göndereceğine dair güvence veriyorum” ifadelerini kullandı.

Libya'da bir yıl süreli OHAL ilan edildi! 9 bin kişi kayıp

LİBYA'DAKİ SEL FELAKETİ

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, sel felaketi nedeniyle 11 Eylül'de ülke genelinde 3 günlük yas ilan etmiş, Libya Başkanlık Konseyi de kardeş ülkelere ve uluslararası kurumlara sel felaketinden zarar gören bölgeler için yardım çağrısında bulunmuştu.

Libya’nın doğu bölgelerindeki yağış miktarının son "40 yılın en yüksek seviyesinde" olduğu ifade ediliyor.

ÜLKE DOĞU VE BATI OLMAK ÜZERE İKİYE AYRILDI

2011 yılında Muammer Kaddafi'nin devrilip öldürülmesinden bu yana yönetimin doğu ve batı olmak üzere ikiye bölündüğü ülkede soruşturmanın nasıl yürütüleceği ise bilinmiyor. Ülkenin batısında Birleşmiş Milletler (BM) tarafından tanınan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe görev yaparken, Derna'nın bulunduğu doğu kesimini ise "Başbakan" Ossama Hamad yönetiyor. Ülkede iki yönetimin bulunması, sel felaketine hızlı ve koordineli bir şekilde müdahale edilmesini de zorlaştırıyor.
Libya Kızılay’ına göre sel felaketinde 11 bin 300 kişi hayatını kaybederken, 10 binden fazla kişi kayboldu. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise çoğu Derna kentinde olmak üzere 38 bin 640'tan fazla kişinin evsiz kaldığını tahmin ediyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı - Analdolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...