Libya'da sel isyanı! Derne'de belediye başkanının evini ateşe verdiler

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

DÜNYA Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Daniel Kasırgası nedeniyle binlerce kişinin hayatını kaybettiği Libya'nın Derne kentinde halk sokaklara döküldü. Felaket nedeniyle yetkililerden hesap soran Libyalılar, Derne Belediye Başkanı'nın evini ateşe verdi.

Libya’nın doğusunu vuran Daniel Kasırgası 11 binden fazla kişinin ölmesine, 10 binden fazla kişinin de kaybolmasına neden oldu. Doğal afet sonrasında uzun süredir yas tutan Libyalılar, felaketin sorumlusu olduklarını düşündükleri yerel yöneticilere tepki göstermeye başladı. Sel felaketi nedeniyle barajların çöktüğü ve yerleşim alanlarının önemli bir kısmının Akdeniz’e sürüklendiği Derne halkı, Belediye Başkanı Abdulmenam al-Ghaithi'nin evini basarak ateşe verdi.

Derne şehrindeki Al Sahaba Cami önünde toplanan kalabalık grup, sorumlu oldukları ifade edilen yöneticilerden hesap verilmesi istendi. Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih dahil olmak üzere yetkililerin istifasını istedi. Ülkenin siyasi bölünmüşlüğüne rağmen ulusal birlik çağrısında bulunan göstericiler, "Akile seni istemiyoruz." ve "Libyalılar kardeştir" sloganları attılar.

Göstericiler, Derne'de meydana gelen iki barajın çökmesi ile ilgili uluslararası bir soruşturma çağrısı yaparken, ülkedeki iki hükümetin de krizi etkili bir şekilde yönetemediğini ifade ettiler. Ayrıca, Derne Belediye Başkanı Abdulmenam al-Ghaithi'nin evine girip yangın çıkardılar.

Libya'da sel isyanı! Derne'de belediye başkanının evini ateşe verdiler

İKİYE AYRILMIŞ ÜLKE

Libya, 2011 yılında Muammer Kaddafi'nin devrilmesinin ardından doğu ve batı olmak üzere iki ayrı yönetim arasında bölünmüş durumda. Batıda Birleşmiş Milletler tarafından tanınan Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe görev yaparken, doğudaki Derne gibi bölgeleri "Başbakan" Ossama Hamad yönetiyor. Bu iki hükümet arasındaki bölünme, sel felaketine hızlı ve koordineli bir şekilde müdahale etmeyi zorlaştırıyor.

LİBYA’DA YÜZYILIN FELAKETİ

Libya’daki sel felaketinde 11 bin 300 kişi hayatını kaybederken, 10 binden fazla kişi ise kayboldu. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) ise çoğu Derne kentinde olmak üzere 38 bin 640'tan fazla kişinin evsiz kaldığını tahmin ediyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...