Libya'nın Derne kentinde bilanço ağırlaşıyor! Yetkili isim açıkladı: 20 bin kişi hayatını kaybetmesi olası...

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Libya'nın Derne kentinde bilanço ağırlaşıyor! Yetkili isim açıkladı: 20 bin kişi hayatını kaybetmesi olası...

DÜNYA Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Daniel fırtınasının vurduğu Libya'nın Derne kentinde bilanço ağırlaşıyor. Sel sularının Akdeniz'e döktüğü Derne şehrinin Belediye Başkanı Ghaithi, uluslararası basına yaptığı açıklamada ölü sayısının 18-20 bin civarında olabileceğini belirtti.

Yunanistan’da 10’dan fazla kişinin hayatını kaybetmesine ve milyonlarca avroluk zarara neden olan Daniel Kasırgası Türkiye’yi es geçerek Libya’nın doğusunu vurdu. Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne şehirlerinde aşırı yağış sele neden olurken, sadece Derne’de şu ana kadar 7 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Kuzey Afrika ülkesinde etkili olan son 40 yılın en şiddetli yağışları Derne’de barajları yıkılmasına ve şehrin önemli bir kısmının Akdeniz’e dökülmesine neden oldu. Doğal felaket sonrasında yapılan ilk açıklamalarda, binlerce ölü ve 10 bin civarında insana ulaşılamadığı bilgisi paylaşılırken, dün Derne Belediye Başkanı Abdulmenam al-Ghaithi yaptığı açıklamada ölü sayısının 18-20 bin arasında olabileceğini ifade etti.

TOPLU DEFİNLER YAPILIYOR

Suudi Arabistan merkezli Al Arabiya konuşan Ghaithi, şehrin sel suları nedeniyle yok olan yerleşim alanlarını göz önünde bulundurduklarında ölü sayısının şu anda açıklananın çok üstünde olacağını belirtti.

Akdeniz kıyısındaki şehri vuran selle ilgili açıklamalarda bulunan Libya’nın doğusundaki hükümetin İçişleri Bakanı Tarek al-Kharraz, şu ana kadar 3 bin 840 kişinin daha öldüğünü doğruladıklarını belirterek, daha önce toplu bir şekilde defnedilen 3 bin 190 kişiyle birlikte ölü sayısının 7 bin 30 kişinin öldüğünü açıkladı.

Libya'nın Derne kentinde bilanço ağırlaşıyor! Yetkili isim açıkladı: 20 bin kişi hayatını kaybetmesi olası...

CESETLER KIYIYA VURUYOR

Derne şehrinin sokakları yıkılmış binalar, yerlerinde sökülmüş ağaçlarla kaplıyken, ulusal basına yansıyan haberlere göre Libya kıyılarına da Derne’de çok sayıda ceset ve bir zamanlar şehrin parçası olan enkazın vurduğu bildiriliyor.

Libya, Birleşimiş Milletler tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (GNA) ve Libya Ulusal Ordusu (LNA) arasında ikiye ayrılmış durumda. Felaketin vurduğu ülkenin doğusu GNA kontrolündeyken, ülkenin meşru hükümeti GNA, “dost ve kardeş ülkelerden” yardım talebinde bulundu.

TÜRKİYE’DEN EKİPLER LİBYA’DA

Türkiye, tarihi bağlara sahip olduğu Libya’daki felakete yardım gönderen ilk ülkelerden biri oldu. Türk Hava Kuvvetleri’ne ait 3 adet A400M askeri kargo uçağının Libya’da arama kurtarma çalışmalarına katılmak için ekipleri ve çok miktarda tıbbı ve insani yardımı taşımak için hazırlandığı duyurulmuştu. Yardım için hazırlanan ilk uçak felaketin vurduğu ülkeye ulaşırken AFAD, emniyet, jandarma, Sağlık Bakanlığına bağlı UMKE ve sivil toplum kuruluşlarına bağlı ekipler çalışmaya başladı.

UMKE ve UMKE ATAK ekipleri tarafından Derna’da kurulan Sahra hastanesinde yaralılara müdahalenin edilirken, aynı zamanda sahada sağlık taraması yapılıyor. Türkiye’nin yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır’dan da ekiplerin ülkede çalışmaya başladığı ifade ediliyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...