Mahmud Abbas anlaşmadan memnun: 'Daha geniş çaplı çözümler gerekiyor'

Düzenleyen: / Kaynak: Ajanslar
- Güncelleme:
Mahmud Abbas anlaşmadan memnun: 'Daha geniş çaplı çözümler gerekiyor'

DÜNYA Haberleri  / Ajanslar

Hamas ile İsrail, Katar'ın arabuluculuğuyla rehine takası ve 4 günlük ateşkes içeren bir anlaşmayı duyurdu. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas anlaşmayı memnuniyetle karşıladı. Abbasi, İsrail-Filistin çatışmasına daha geniş çözümler getirilmesi çağrısında bulundu.

Filistin direniş hareketi Hamas, İsrail ile varılan anlaşma kapsamında 4 günlük geçici ateşkes ilan edileceğini ve bu sürede serbest bırakılacak 50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest kalacağını duyurdu.

Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Katar ve Mısır'ın ara buluculuğundaki uzun müzakere süreci sonunda İsrail ile geçici ateşkes anlaşmasına varıldığı belirtildi. Anlaşmaya göre, "50 İsrailli esire karşılık İsrail hapishanelerindeki 150 Filistinlinin serbest bırakılacağı", bunların her iki taraftan 19 yaş altı kadın ve çocuklardan oluşacağı belirtildi. Anlaşmaya göre, ateşkesin 4 gün süreceği ve insani yardım malzemesi ve yakıt taşıyan yüzlerce tırın Gazze Şeridi'ne gireceği, kuzey ve güneyi fark etmeksizin Gazze Şeridi'nin istisnasız her bölgesine yakıt ve yardım malzemesi taşınacağı ifade edildi.

Ayrıca ateşkes sürecinde Gazze Şeridi'nin güneyindeki hava trafiğinin tüm gün, kuzeyinde ise 10.00 ile 16.00 saatleri arasında günlük 6 saat durdurulacağı ifade edilen açıklamada, İsrail güçlerinin tüm Gazze Şeridi'nde kimseyi alıkoymama ve kimseye saldırmama esasına bağlı kalacağı kaydedildi.

Açıklamada, kuzeyden güneye Salahaddin Yolu boyunca insanların hareket özgürlüğünün güvenceye alınacağı vurgulandı.

Mahmud Abbas anlaşmadan memnun: 'Daha geniş çaplı çözümler gerekiyor'

MAHMUD ABBAS ATEŞKES KARARINDAN MEMNUN

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın, İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara verecek uzlaşıdan memnuniyet duyduğu bildirildi.

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Genel Sekreteri Hasan eş-Şeyh, yaptığı yazılı açıklamada, Abbas ve Filistin yönetiminin, İsrail ile Hamas arasında çatışmalara insani ara verilmesi için sağlanan uzlaşı karşısında memnuniyet duyduğunu, Katar ve Mısır'ın anlaşma konusunda gösterdiği çabayı takdir ettiğini kaydetti.

Şeyh, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarının kapsamlı şekilde durması, insani yardımların bölgeye girişi, uluslararası meşruiyete dayalı siyasi çözümün hayata geçirilmesi, işgalin sona ermesi ve Filistin halkının özgürlüğünü, bağımsızlığını ve egemenliğini kazanması yolunun açılması konularındaki çağrılarını yinelediklerini ifade etti.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Ajanslar
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...