Mukaddes topraklara hüzünlü veda

- Güncelleme:
Mukaddes topraklara hüzünlü veda

DÜNYA Haberleri

Şeytan taşlamayı bitiren ve Kâbe’de ziyaret ve veda tavafını yapan milyonlarca hacı, memleketlerine dönüşe geçiyor.

ABDULHAKİM ARVAS'IN HABERİ - Hacı olan milyonlar, dünden itibaren memleketlerine dönmeye başladı. Terviye günü, Arafat’a çıkıp, Arefe günü vakfeye durarak haccın en önemli farzını yerine getiren hacılar, şeytan taşlama da son güne geldiler. Bayram sabahı cemeratta hacıların, büyük şeytana 7 taş atarak başladıkları, şeytan taşlama menâsiki, bayramın üçüncü gününde öğle ve akşam saatleri arasında küçük, orta ve büyük şeytana yedişer taş atılarak bitirildi. Cemerat (şeytan taşlama) bölgesinde yüz binlerin aynı anda şeytan taşlama noktalarına yönelmeleri görülmeye değer bir manzara oluşturdu. Dört katlı cemerat binasına farklı noktalardan, köprü ve viyadükler ile giriş ve çıkış yapan hacılar, uzun bir yürüyüşten sonra şeytanı taşlayabiliyorlar.

Müzdelife’de toplanan taşlardan, fazla kalanlar ise cemerat çıkışında ayak basılmayan bir yere bırakılıyor. Bayramın birinci ve ikinci günü, milyonların aktığı Kâbe’de fırsat bulup ziyaret tavafı ve sayini yapanlar, veda tavafını da gerçekleştirerek, haccın farz ve vaciplerini yerine getirmiş oldular. İslam âlimlerinin hac vazifesi bitince Mekke-i mükerreme şehrini terk etmeli düsturunca dönüş programı belli olanlar şehirden ayrılıyor. Öncelikle özel araçları ile ve kara yolu ile gelenler geri dönüşe geçiyor. Cidde’den hava yolu ve deniz yolu ile memleketlerine dönüş programı olanlar da şehirden transfer araçları ile programlı bir şekilde ayrılıyor. Birçok hacı da Peygamber Efendimiz sallalahü aleyhi ve sellemin kabrini ziyaret için Medine-i münevvereye hareket ediyor. Bayramın dördüncü günü Mekke şehrindeki 2,5 milyon hacının yarısının şehri terk etmiş olacağı tahmin ediliyor. Böylece üç gündür kilitlenen trafiğin normale dönmesi bekleniyor.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...