NATO'dan Çin'e tehdit gibi Rusya uyarısı: 'Tarihi hata' olur

Düzenleyen:
- Güncelleme:
NATO'dan Çin'e tehdit gibi Rusya uyarısı: 'Tarihi hata' olur

DÜNYA Haberleri

Rusya’nın Çin’le arasındaki ilişkilerin, "benzeri görülmemiş" bir seviyeye ulaştığını duyurmasının ardından Çin ve Rusya arasındaki örtülü ittifak, gün yüzüne çıkmış oldu. Bu ittifakı tehdit olarak algılayan batı ülkeleri ve NATO’dan Çin’e sert uyarı geldi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, müttefiklerin, Çin'in Rusya'ya silah yardımı sağlamasının "tarihi hata" olacağı konusunda hemfikir olduklarını söyledi.

Çin-Rusya  ittifakı, en çok Rusya'nın işgali altındaki Ukrayna'da korkuya neden olurken Rusya, Çin ile arasındaki ilişkilerin, "benzeri görülmemiş" yüksek seviyeye ulaştığını açıklamış, iki ülkenin eski dost ve müttefik olduğunu duyurmuştu. "Ortak sınır ile tarih ve uzun yıllara dayanan dostluk, halklarımızı ve ülkelerimizi birbirine sıkı sıkıya bağladı. İkili ilişkiler, benzeri görülmemiş yüksek seviyeye ulaştı ve dünyada jeopolitik gerilimin arttığı koşullarda küresel istikrarın sağlam destekleyicileri oldu." diyen Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklaması iki ülkenin bağlarını güçlendirdiğine yorumlandı. 

ÇİN'E 'TARİHİ HATA' UYARISI

İki ülke arasında güçlenen ittifakı değerlendiren  NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, Çin'in Rusya'nın saldırganlığını kınamayı reddettiğini, ekonomisini desteklediğini, Rus propagandasını yansıttığını ve ikilinin Asya-Pasifik bölgesindeki ortak askeri faaliyetlerini hızlandırdığını dile getirerek, müttefiklerin, Çin'in Rusya'ya askeri yardım sağlamasının derin sonuçlarıyla "tarihi bir hata" olacağı konusunda net olduğunu belirtti.

İki günlük NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın sonunda basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, Asya-Pasifik bölgesinden ortak ülkelerin de katıldığı toplantıda Çin'in Rusya ile giderek artan işbirliğini ele aldıklarını bildirdi.

'ÇİN'İ DÜŞMAN OLARAK GÖRMÜYORUZ'

Stoltenberg, "Çin'i düşman olarak görmüyoruz ancak Çin'in iddialı davranışının çıkarlarımıza, değerlerimize ve güvenliğimize meydan okuduğunu Stratejik Konsept belgesinde açıkça belirttik." diye konuştu.

Stoltenberg, toplantıda Ukrayna'ya verilecek kısa ve uzun dönemli askeri desteğin etraflıca ele alındığını ifade ederek, söz konusu ülkenin "geleceğinin NATO'da olduğunu" söyledi.

NATO'dan Çin'e tehdit gibi Rusya uyarısı: 'Tarihi hata' olur

Ukrayna'nın ne zaman üye olacağıyla ilgili soru üzerine Stoltenberg, bunun ülkenin bağımsız ve demokratik olmasına bağlı olduğunu, şimdi ise Rus saldırısı altında olduğu için bu kriterlerin karşılanmadığını kaydetti.

BU VİDEODA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...