İsrail'in bomba yağdırdığı Şucaiyye enkaz altında! Can kaybı artıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İsrail'in bomba yağdırdığı Şucaiyye enkaz altında! Can kaybı artıyor

Dünya Haberleri  / Anadolu Ajansı

İsrail 7 günlük ateşkesin ardından dün Gazze'deki katliamlara yeniden başlarken, henüz 48 saat dolmadan can kaybı 200'ü aştı. Korkunç saldırılarda 50'den fazla evin yıkıldığı Şucaiyye'de enkazlardan en az 300 kişi ölü ve yaralı olarak çıkıldı. Can kaybının artmasından endişelenilirken, Gazze Hükümeti katliamın sorumlusunun İsrail'in hamisi ABD olduğunu söyledi.

İsrail ordusu, 7 günlük "insani ara" süresinin sona ermesinin ardından dün sabah Gazze'de yeniden katliama başladı. 1 Aralık'taki saldırılarda 178 kişi öldü, 589 kişi yaralandı.

İsrail ordusunun saldırısında, Şucaiyye Mahallesinde 50'den fazla ev ve bina yıkılırken, enkaz altından en az 300 kişi ölü ve yaralı olarak çıkarıldı.

Yıkımın geniş bir alanda gerçekleşmesi ve enkaz altındakileri kurtarma işlemlerinin kısıtlı imkanlarla yapılması nedeniyle ölü sayısının artabileceği ifade edildi.

Şucaiyye'de bölge sakinleri ile beraber yerinden edilmişlerin de olduğu yüzlerce kişi yaşıyordu.

İsrail'in bomba yağdırdığı Şucaiyye enkaz altında! Can kaybı artıyor

Gazze'deki Hükümet, İsrail'in Gazze'de işlediği soykırımdan, ABD Başkanı Joe Biden ve Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in temsil ettiği ABD yönetimin sorumlu olduğunu ifade etti. 

İSRAİL-FİLİSTİN SAVAŞINDA DAKİKA DAKİKA SON DURUM:

İsrail'in 57 gündür bombalamaya devam ettiği Gazze'de yaşananlar ve sıcak gelişmeler dakika dakika şöyle:  

01:03 İsrailliler, Hamas'ın elindeki esirlerin serbest bırakılması talebiyle Tel Aviv'de gösteri düzenledi.

01:00 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'nde sivil savunma araçları ve kurtarma ekipmanlarının yüzde 80'ini imha ettiği bildirildi.

00:53 İngiltere, esirlerin kurtarılmasına destek olmak gerekçesiyle İsrail'e istihbarat sağlamak için Gazze üzerinde gözetleme uçuşları yapacağını bildirdi.

00:43  İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrailli fanatik Yahudi yerleşimcilerin, Salfit kentine düzenlediği saldırıda bir Filistinliyi daha öldürdüğü bildirildi.

00:29 Filistin Kızılayı, İsrail ile Hamas arasında varılan "insanı ara"nın dün sona ermesiyle saldırıların yeniden başladığı Gazze Şeridi'ne insani yardım taşıyan 100 tırın girdiğini duyurdu.

00:18 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, koşullar ne olursa olsun 1948'deki "Nekbe"nin (Büyük Felaket) tekrarlanmasına müsaade etmeyeceklerini vurguladı.

00:15 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, aralarında soğuk rüzgarlar estiği söylenen Savunma Bakanı Yoav Gallant'a ortak basın toplantısı yapmayı önerdiğini, ancak Gallant'ın bunu reddettiğini belirtti.

00:03  İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, İsrail’in Gazze ve Batı Şeria'da işlediği savaş suçları durdurulmadığı takdirde bölgedeki savaşın kapsamının genişlemesi ihtimali olduğunu belirtti.

23:47 Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris, ülkelerinin Filistinlilerin zorla göç ettirilmesine karşı olduğunu belirtti.

23:43 Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen’in sosyal medya hesabından yaptığı paylaşıma tepki göstererek, "İşgalci bir gücün, sivil nüfusa yönelik hunharca saldırıları hiçbir şekilde meşru müdafaa olarak kabul edilemez” dedi.

23:23 Hamas Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri, İsrail Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına son vermeden ve kalıcı ateşkes sağlanmadan esir takası olmayacağını belirtti.

22:38 İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine düzenlediği hava saldırısında 3 çocuk öldü, 12 kişi yaralandı.

22:20 İsrail için Filistinlilerin hayatı pahasına elde edilecek bir güvenliğin kalıcı olmayacağını vurgulayan Fransa Cumhurbaşkanı Macron "Hamas'ın tamamen yok edilmesinin mümkün olduğuna inanan kimse var mı? Eğer (hedef) böyleyse savaş 10 yıl sürer" dedi.

21: 58 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, "insani ara"nın sona erdiği dün sabahtan bu yana İsrail’in düzenlediği saldırılarda 193 kişinin öldürüldüğünü, 652 kişinin yaralandığını duyurdu.

21:08 Hamas, Gazze Şeridi'nde "insani ara"nın uzatılamamasının sorumlusu olarak İsrail'i gösterdi.

20:53 Lübnan'daki Hizbullah Hareketi, İsrail ordusuna ait sınırdaki 7 askeri noktaya saldırı düzenlediğini duyurdu.

20:08 İsrail ordusu, Güney Tugayı Gazze Tümeni Komutanı Albay Asaf Hamami'nin 7 Ekim'de öldürüldüğünü ve cesedinin Hamas'ın elinde olduğunu bildirdi.

20:04 Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani, ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ile Gazze'deki gelişmeleri ele aldı.

19:14 İsrail'in, Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki El-Bureyc Mülteci Kampına düzenlediği hava saldırısında ölü ve yaralılar olduğu belirtildi.

18:58 İsrail güçleri, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyinde "bıçaklı saldırı girişiminde bulunduğu" iddiasıyla bir Filistinliyi öldürdü.

18:43 İsrail'in dün gece Gazze Şeridi'ndeki Han Yunus ile Refah arasındaki yolları vurması sonucu, Refah kentine ulaşan su şebekesi kullanılmaz hale geldi, bölge sakinlerinin ve çiftçilerin suya erişimi olumsuz etkilendi.

18:13 İsrail'in Şucaiyye Mahallesine düzenlediği saldırılarda enkaz altından 300 ölü ve yaralı çıkarıldı

17:43 Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze Şeridi'ne insani yardım taşıyan 55 tır girdi

17:29 İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nde Katar finansmanıyla inşa edilen toplu konutları hedef aldı. İsrail'in 2012'deki saldırılarının ardından Gazze Şeridi'nin yeniden imarındaki projelerde kullanılmak üzere yaklaşık 407 milyon dolar bağış yapan Katar, eski Katar Emirinin ismini taşıyan ve yaklaşık 2 bin 500 adet konuttan oluşan "Şeyh Hamed bin Halife Al Sani Şehri"nin inşasını finanse etmişti. 

17:10  İsrail savaş uçakları, Gazze'nin Han Yunus kentine şiddetli hava saldırısı düzenledi.

17:00 İsrail ordusu, üzerinde "bölgeyi derhal boşaltın" yazılı ilanları havadan Gazze'ye attı.

16:37  İsrail savaş uçaklarının, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde bir eve düzenlediği saldırıda 9 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

16:33  İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı 15 bin 207'ye yükseldi. 

İsrail'in bomba yağdırdığı Şucaiyye enkaz altında! Can kaybı artıyor

16:04 İsrail, Hamas ile yapılan müzakerelerin “çıkmaza” girdiğini duyurdu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, Hamas ile yapılan Katar’daki dolaylı müzakerelerin “çıkmaza girmesi” nedeniyle İsrail Dış istihbarat Servisi Mossad Başkanı David Barnea’nın ülkesine geri dönmesi talimatı verdiği bildirildi.

15:43 Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, İsrail'in Gazze'ye saldırılarında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) kararlarına "saygı duyulmadığını" ifade ederek BMGK'yi eleştirdi.

14.45 Filistin resmi ajansı WAFA, İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'na bombalı saldırı düzenlediğini duyurdu. Saldırıda 100'den fazla kişi öldü.

13:24 Avustralya Dışişleri Bakanı Penny Wong, Gazze'ye insani yardımların girişine ve esirlerin takasına izin veren "insani ara"nın devam etmesi çağrısında bulundu.

13:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan BAE dönüşü "İki devletli çözümü merkeze alırsak Gazze ve karşılıklı tehdit konuları zaten ortadan kalkar. Hamas'ın dışlanması, yok edilmesi gerçekçi bir senaryo değil. (Uluslararası Ceza Mahkemesi) Beklentimiz, Netanyahu başta olmak üzere suçüstü yakalanan bu soykırımcıların bu Gazze kasaplarının gereken cezayı almalarıdır"

12:32 İsrail ordusu, yoğun bombardıman altında tuttuğu Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki bazı bölgelerde, Filistinli sivilleri güneye göç etmeye zorluyor. Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, X sosyal medya platformundan yaptığı Arapça açıklamada, İsrail’in saldırılarını yoğunlaştırdığı Gazze’nin kuzeyindeki Cibaliye, Şucaiyye, Zeytun ve Eski Şehir bölgelerinde yaşayan Filistinli sivillerden evlerini terk etmelerini istedi.

11:00 İsrail-Hamas arasında 7 günlük geçici ateşkesin sora ermesinin ardından Han Yunus'ta sivillere daha güneye gitmeleri konusunda uyaran QR kodlu el ilanları atıldı. İlanda yer alan ve Gazze'yi yüzlerce küçük bölgeye ayıran haritanın olması İsrail'in bölgedeki saldırısını genişleteceği ve daha da şiddetlendireceği şeklinde yorumlandı.

10:35 İsrail ordusu, son 24 saatte abluka altındaki Gazze Şeridi’nde 400’den fazla yerin hedef alındığını açıkladı. Ayrıca İsrail savaş uçaklarının daha önce “güvenli yer olduğu” iddia edilen ve kuzeydeki Filistinlilerin sığındığı Han Yunus’a 50’den fazla hava saldırısı düzenlendiği kaydedildi. 

10:25 ABD'nin Vermont Senatörü Bernie Sanders, "İsrail'in Gazze'ye saldırılarını yeniden başlatmasının kabul edilemez olduğunu" söyledi. 

10:18 İsrail'in bu gece düzenlediği saldırılarda hayatını kaybeden ve kefenlenen Gazzelilerin cenazeleri "En-Nasr" hastanesinin girişine dizildi. Hayatını kaybedenler için hastane önünde cenaze namazı kılındı .

06:55 Japonya Başbakanı Kişida Fumio, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'a Gazze'de gerilimin en kısa sürede yatıştırılmasını ümit ettiğini belirtti.

03:19 İsrail savaş uçaklarının ve savaş gemilerinin Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus ve orta kesiminde yer alan Deyr el-Belah kentine şiddetli saldırı düzenlediği bildirildi.

02:40 Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'ye temel malzemelerin sevkiyatının acilen yeniden başlaması gerektiğini açıkladı 

02:25 Gazze Şeridi'ndeki hükümetin medya ofisi, Refah Sınır Kapısı'nın bugün "normal" şekilde çalıştığını belirterek, sınır kapısının kapatıldığı yönündeki söylentileri yalanladı.

01:32 Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, Gazze halkının gidebileceği güvenli hiçbir yerin olmadığını belirterek, insanların "ölüm, yıkım ve hastalık çemberinde" yaşadığını bildirdi.

01:28 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ve Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ile Gazze'de sona eren "insani ara" ve bölgedeki gelişmelerin ele alındığı görüşmeler gerçekleştirdi.

00:47 Gazze'deki hükümet, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında yaklaşık 6 bin 500 kişiden haber alınamadığını duyurdu.

00:31 İsrail'in, Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye yardım tırlarının girişini engellediği belirtildi.

00:29 İtalya'da, Gazze'ye yönelik saldırıları nedeniyle İsrail'in ürünleri ile bu ülkeye destek verdiği belirtilen bazı çok uluslu şirketlerin ürün ve hizmetlerinin boykot edilmesi çağrısında bulunuldu.

00:22 Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Sözcüsü James Elder, Gazze'deki savaşın çocuklara karşı yürütüldüğünü ifade etti.

00:20 ABD, İsrail'in kuşatması altındaki Gazze Şeridi'nde "insani ara"nın en kısa sürede yeniden başlaması için yoğun çaba sarf ettiklerini açıkladı.

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, İsrail'in Filistinlilere yönelik ihlallerine karşı misilleme olarak 7 Ekim'de kapsamlı bir saldırı düzenledi. İsrail ordusu da bu saldırılara yoğun hava bombardımanı ile karşılık verdi. 

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısı 7 günlük geçici ateşkesin ardından 57'inci günde de devam ediyor. 

İsrail'in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, X sosyal medya platformunda yaptığı açıklamada, Gazze saldırılarının durmamasını ve buna devam edilmesini talep etti.

"HAMAS'I YOK ETMELİYİZ"

Ben-Gvir, açıklamasında Gazze'nin işgal edilmesi gerektiğini savunarak, "Gazze'yi tüm gücümüzle ezmeli, Hamas'ı yok etmeli ve Gazze Şeridi'ne dönmeliyiz" ifadelerini kullandı.

İsrail ile Hamas arasında varılan "insani ara" anlaşmasına tepki gösteren Ben-Gvir, Gazze'ye yönelik saldırılara ara verilmemesi durumunda, Binyamin Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetini dağıtma tehdidinde bulunmuştu. İsrail ordusu, 7 günlük "insani ara"nın ardından Gazze'ye yönelik saldırılara bugün yeniden başladı.

CAN KAYBI 

Saldırılar sonucunda İsrail'de 7 Ekim'den bu yana 310'dan fazla asker olmak üzere 1200 kişinin öldüğü, 5 bin 132 kişinin yaralandığı açıklandı. İsrail ordusuna göre, Gazze'deki çatışmalarda 70, Lübnan sınırında da 6 İsrail askeri hayatını kaybetti.

Gazze hükümetine göre, aynı dönemde Gazze'de ölen Filistinlilerin sayısı 6 bin 150'den fazlası çocuk ve 4 binden fazlası kadın olmak üzere 15 bini geçti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs'te de İsrail güçleri ve yerleşimcilerin saldırılarında 248 Filistinli hayatını kaybetti.

 

 

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...