Netanyahu'nun uykularını kaçıran senaryo: İsrail'in kabusu 'pusu taktikleri'

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Netanyahu'nun uykularını kaçıran senaryo: İsrail'in kabusu 'pusu taktikleri'

DÜNYA Haberleri  / HABER MERKEZİ

İsrail ablukası altında bulunan Gazze'de her geçen dakika can kaybı artmaya devam ederken, İsrail ordusu ise verilen sürenin dolması ile birlikte kara harekatına hazırlanıyor. Hazırlıklara rağmen harekatın başlamamasının arkasındaki ihtimaller gündem olurken, askeri uzmanlar ise Hamas'ın İsrail'e karşı geliştirdiği taktiğe dikkat çekti.

Son dakika haberi: Hamas'ın silahlı kanadı tarafından İsrail'e yönelik başlatılan 'Aksa Tufanı' operasyonu sonrası, İsrail Gazze Şeridi için 'abluka' kararı aldı. Bu kararın ardından İsrail ordusu kara harekatı için hazırlıklara başladı. Sınıra asker yığılırken, harekatın başlamamasının arkasında bir 'kabus senaryosu' olduğu iddia edildi. İsrail'de ise Netanyahu'ya tepkiler büyüyor. İşte son dakika gelişmeleri...

KARA HAREKATI NEDEN ERTELENDİ?

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu Gazze sınırına giderek, incelemelerde bulundu. Netanyahu, askerlerle sohbeti sırasında, "Bir sonraki aşamaya hazır mısınız? Bir sonraki aşama geliyor" ifadelerini kullandı. Daha sonra açıklamalarda bulunan Başbakan Netanyahu "İsrail bu dönemde muazzam uluslararası destek topladı. Düşmanlarımız bedel ödemeye başladı. Sırada ne var, detay vermeyeceğim ama şunu söyleyeyim bu sadece başlangıç" sözleriyle savaşın daha da şiddetleneceğini aktardı.

Ancak New York Times'a konuşan İsrailli yetkililer 'olumsuz hava koşulları' nedeniyle harekatın ertelendiğini açıklarken, kara harekatının ertelenmesiyle birlikte söz konusu operasyonun riskleri bir kez daha gündeme geldi.

Netanyahu'nun uykularını kaçıran senaryo: İsrail'in kabusu 'pusu taktikleri'

'PUSU TAKTİKLERİ' 2014'TE GÖRÜLMÜŞTÜ

Hamas'ın silahlı kanadı olan ve Aksa Tufanı operasyonunu başlatan İzzeddin El Kassam Tugayları'nın, İsrail'in olası saldırısına hazırlandığı biliniyor. Tugayın geniş tünel ağı ile sıkça başvurduğu pusu taktiklerinin İsrail ordusunda ciddi kayıplara yol açabileceği ise 2014 yılında net bir şekilde görülmüştü.

2014 yılında İsrail piyade taburları, tanksavar mayınları, keskin nişancılar ve pusular nedeniyle ağır kayıplara uğrarken, Gazze Şehri'nin kuzey mahallesindeki çatışmalarda yüzlerce sivil hayatını kaybetmişti.

Hamas'ın Gazze'nin altındaki tünelleri de İsrail güçleri için büyük bir zorluk teşkil ediyor. Uzmanlar, kara saldırısı başlatılması halinde İsrail'in ateş gücü üstünlüğünü kaybedeceği ve düşmanla yakın çatışmaya girmek zorunda kalacağı konusunda uyarıyor.

Bir Hamas yetkilisinin New York Times'a yaptığı 'İsrail birliklerini Gazze'ye girer girmez gizli tüneller ile arkadan pusuya düşürmeyi planlıyoruz' açıklaması da bunu kanıtlar nitelikte. Operasyonun uzamasının ise uluslararası kamuoyunun İsrail karşıtı bir tutum alması ile sonuçlanabileceği belirtiliyor.

İSRAİLLİLERİN HEDEFİNDEKİ İSİM NETANYAHU

Yargı reformları ve yolsuzluk skandalları nedeniyle aylardır protestolarla karşı karşıya olan Netanyahu, yeniden öfkenin adresi oldu. İsrailliler, Cumartesi günü Netanyahu'nun Hamas rehine krizini ele alış biçimini protesto etmek için toplandı. Protestocular, Netanyahu'yu 1.300 kişinin ölümüne yol açan Hamas saldırılarını engelleyememekle suçladı.

Başkent Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı önünde yüzlerce İsrailli toplanırken, Gazze Şeridi'ndeki Filistinli silahlı grupların esir aldığı İsraillilerin yakınları hükümetten sevdiklerini geri getirmesini istedi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Türkiye 15 Ekim 2023 15:48

Bu savaşa göz yumanlar inanın sizede sıra gelecek. Bundan daha beter olacaksınız.

Sonraki Haber Yükleniyor...