Norveç'te bir ilk! Muhafazakarlar 99 yıl aradan sonra seçimleri kazandı

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı - Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Norveç'te bir ilk! Muhafazakarlar 99 yıl aradan sonra seçimleri kazandı

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı - Türkiye Gazetesi

İskandinav ülkesindeki yerel seçimleri yüzde 25,9 oy oranıyla merkez-sağ muhafazakâr parti olan "Hoeyre" kazandı. Parti, 99 yıl sonra ilk defa seçim kazanmış oldu. İkinci sırayı ise yüzde 21,7 oyla Başbakan Jonas Gahr Store'un liderliğindeki "İşçi Partisi" aldı.

Avrupa’da son yıllarda görülen sağ partilerin yükseliş akımı Norveç’te de devam etti. Norveç’te düzenlenen yerel seçimleri, açıklanan ilk sonuçlara göre 99 yıl aradan sonra merkez-sağ muhafazakarlar kazandı.

İskandinav ülkesindeki seçime ilişkin açıklanan ilk resmi sonuçlara göre, seçimleri yüzde 25,9 oy oranıyla merkez-sağ muhafazakâr parti olan "Hoeyre" kazandı. İkinci sırayı ise yüzde 21,7 oyla Başbakan Jonas Gahr Store'un liderliğindeki "İşçi Partisi" aldı.

2019'da yapılan yerel seçimlere kıyasla yüzde 6 daha fazla oy aldığı belirtilirken, İşçi Partisi'nin ise yaklaşık yüzde 3'lük bir düşüş yaşadığı kaydedildi. İşçi Partisi'nin, yerel seçimlerde 1924'ten beri ilk defa en çok oy alan parti olmaması ise dikkati çekti.

Tekrar lider olmak istediğini belirten, Hoeyre Partili eski Norveç Başbakanı Erna Solberg, 99 yıllık geleneğin bozulduğunu söyleyerek, "Bu seçimdeki ilerlemeyi 2025'teki seçim kampanyası için büyük bir motivasyon olarak kullanalım" dedi.

Norveç'te bir ilk! Muhafazakarlar 99 yıl aradan sonra seçimleri kazandı

MÜLTECİ KARŞITI PARTİ ÜÇÜNCÜ OLDU

Norveç’teki seçimde son dönemde Avrupa’da oldukça yükseldikleri görülen mülteci karşıtı hareketler de oylarını arttırdı. İlerleme Partisi’nin yüzde 11.4 oy oranıyla seçimlerde üçüncü parti oldu. Partinin, bir önceki seçime göre oy oranını yüzde 3.2 artırdı.

İlerleme Partisi, Hristiyan Demokrat, Liberallerden oluşan mavi merkezi-sağ blok, önceki seçime göre oy oranının yüzde 10 artırırken, İşçi Partisi, Merkezciler, Sosyalistler, komünist Kırmızı Parti ve Yeşiller’den oluşan merkez-sol blok ise yüzde 11.6 oy kaybı yaşadı.

Toplam nüfusu yaklaşık 5,4 milyon olan Norveç'te, yerel seçimler her 4 yılda bir yapılıyor. Bu yılki seçimde, toplamda 4,3 milyon seçmenle yüzde 62'nin üstünde oy kullanım oranının olduğu belirtildi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı - Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...