Nükleer programla bağlantılı bir İsrail üssüne füze isabet etti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Nükleer programla bağlantılı bir İsrail üssüne füze isabet etti

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail'in sır gibi sakladığı ve nükleer füzelerin bulunduğu tesisin 7 Ekim'de vurulduğu ortaya çıktı. Tesisin vurulmasının ardından başlayan yangın ve bölgedeki panik uydu görüntüleri ile de kanıtlandı. Öte yandan bu saldırı, Hamas'ın nükleer tesisi hedef aldığı ilk örnek olarak kayıtlara geçti.

The New York Times'ın saldırı sonrasındaki görsel analizine göre, İsrail'e 7 Ekim'de düzenlenen saldırı sırasında Hamas tarafından ateşlenen bir roket, İsrail'in gizli askeri üssünü vurdu.

GİZZLİ ÜSSE SALDIRI YANGINLA ORTAYA ÇIKTI

İsrail'in merkezindeki Sdot Micha üssüne çarpan roket, füze depolama tesislerini ve nükleer olabileceği düşünülen hassas silahları tehdit eden bir yangına yol açtı. Alevler son 19 yıldır bölgedeki en büyük yangına yol açarken, Hamas’ın gizli üsse saldırısını da ortaya çıkardı.

İSRAİL SALDIRI SONRASI PANİĞE KAPILDI

Uyarı sistemi verilerine göre, Sdot Micha çevresine bir dizi roket ateşlenmiş ve saldırı birkaç saat sürmüştü. The New York Times'ın tespit ettiği roketin yanı sıra kaç roketin daha Demir Kubbe hava savunma sistemini delip üsse ulaştığı ise belli değil. Ancak uydu görüntüleri, tesisin yakınındaki yangının bölgedeki tek yangın olduğunu gösteriyor.

Saldırıdan sonra ise uydu görüntülerine İsrail itfaiyecilerinin yangını söndürme çabaları, yangın söndürme uçakları ve parlak kırmızı yangın geciktirici şeritler takıldı. Ertesi gün ise bir uydu görüntüsü, söndürülmüş gibi görünen alevleri kontrol altına almak için ormanda yeni yollar ve yangın bariyerlerinin kesildiğini ortaya çıkardı. İddiaya göre bu yollar yangının nükleer başlıklı Jericho füzelerine ulaşmasını engellemek için açılmıştı. 

NÜKLEER SİLAH İDDİALARI YALANLANDI

Ancak İsrail ise nükleer cephaneliğinin varlığını hiçbir zaman kabul etmedi. İsmi açıklanmayan İsrailli ve ABD'li yetkililer ile uydu görüntüsü analistleri ise ülkenin en azından az sayıda nükleer silaha sahip olduğu konusunda hemfikir.

Amerikan Bilim Adamları Federasyonu Nükleer Bilgi Projesi Direktörü Hans Kristensen da gizli üste büyük olasılıkla 25 ila 50 adet İsrail'in elindeki en önemli balistik harp gücüne sahip Jericho füze rampası bulunduğunu söyledi. Uzmanlara ve ABD tarafından açıklanan belgelere göre, İsrail'in Jericho füzeleri nükleer savaş başlığı taşıyacak donanıma sahip.

Nükleer programla bağlantılı bir İsrail üssüne füze isabet ettiİsrail'in en önemli balistik füzesi Jericho 29 ton ağırlığa ve 4 bin 800 kilometre menzile sahip.

HAMAS NÜKLEER TESİSİ İLK KEZ HEDEF ALDI 

Öte yandan bu saldırı Hamas’ın İsrail nükleer silahlarının bulunduğu tesisi vurduğu ilk örnek oldu.

Şu ana kadar dünya çapında nükleer silahlara sahip üslere bilinen yalnızca beş saldırı gerçekleşti. Ancak nükleer silahların gizliliği nedeniyle kesin sayı hiçbir zaman net değil. Yine de 7 Ekim saldırısının benzersiz olduğunu söylüyor. 

Ancak İsrail'deki en hassas askeri konumlardan birinin vurulması, 7 Ekim saldırılarının bilinenden çok daha büyük olabileceğini ve İsrail'in böylesi bir stratejik tesisi korumakta zayıf kaldığını gösteriyor.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Aydın'lı 6 Aralık 2023 15:10

Allah HAMAS'IN yar ve yardımcısı olsun. Allah HAMAS'A İsrail'e karşı zaferler nasip etsin inşallah amin amin amin

Sonraki Haber Yükleniyor...