İsrail sığınakları hazırlıyor: İran İsrail'i vuracak mı?

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
İsrail sığınakları hazırlıyor: İran İsrail'i vuracak mı?

Dünya Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney'in sosyal medya sitesi X üzerinden İbranice yaptığı açıklamada "Siyonistleri pişman edeceğiz." demesi İsrail'de paniğe yol açtı.

İsrail'in 1 Nisan'da Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Konsolosluğu'na düzenlediği saldırı İran'ın tepkisini çekerken, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell gerilimi azaltma çağrısı yaptı. 

Şam saldırısının yankıları devam ederken 3 Nisan'da İran'ın Sistan-Belucistan eyaletindeki bir askeri tesise ve iki karakola silahlı saldırılar düzenlendi. Orta Doğu'da can pazarı! İsrail-İran savaşı başlayabilir - 1. Resim

Sistan-Belucistan eyaletindeki saldırıları terör örgütü Ceyşu'l Adl üstlense de İranlı yetkililer saldırının arkasında İsrail'in olduğunu düşünüyor.

HAMANEY: SİYONİSTLERİ PİŞMAN EDECEĞİZ

Ceyşu'l Adl'in düzenlediği terör saldırısı sonrası sosyal medya sitesi X üzerinden İbranice açıklama yapan İran Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney, "Siyonistleri pişman edeceğiz." dedi. 

Hamaney'in açıklamaları İsrail'de paniğe neden oldu. İsrail, güvenlik tedbirlerini artırırken İsrailliler için sığınakların hazırlandığı iddia edildi. 

İRAN NASIL BİR YANIT VERECEK?

İran, Filistin'e destek veren açıklamalarına rağmen 7 Ekim'den bu yana İsrail'i doğrudan hedef almadı. Hatta İran, Devrim Muhafızları Ordusu komutanlarına düzenlenen saldırılara da sessiz kaldı. Ancak İran destekli milis yapılar, İsrail'i hedef alıyor. 

İran destekli Husiler, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini ve İsrail ile ticaret yapan ülkelerin gemilerini vururken, Irak merkezli milis grup Ketaib Hizbullah da İsrail'e destek veren ABD'yi hedef almış ve Ürdün'deki Amerikan üssüne saldırmıştı. İran destekli Lübnan Hizbullahı da İsrail ile düşük yoğunluklu çatışma halinde.

VEKİL UNSURLAR İRAN'IN ADIM ATMASINI İSTİYOR

7 Ekim'den bu yana çatışmalara dahil olan Husiler başta olmak üzere İran destekli gruplar, Tahran'ın çatışmalara dahil olmasını istiyor. 

Cevap hakkını saklı tutmanın İsrail'e yanıt vermemek anlamına geleceğini düşünen Şii milis gruplar, İran'ın kendilerini ateşe atıp olan biteni izleyemeyeceğini dillendirmeye başladı. 

Uzmanlar, İran'ın Şii milisler üzerindeki etkisini korumak için İsrail'e doğrudan saldırabileceğini iddia ediyor. 

İran'ın vekil aktörler aracılığıyla yanıt vereceğini belirtenler ise Golan Tepeleri'ndeki Şii milis grupların ve Lübnan Hizbullahı'nın İsrail'i vurabileceğini ifade ediyor.

Düzenleyen:  - Dünya
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...