Pakistan’da ekonomik kriz: Poşetle doğalgaz alıyorlar

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Pakistan’da ekonomik kriz: Poşetle doğalgaz alıyorlar

DÜNYA Haberleri

Ekonomik zorluk içindeki Pakistan’da her yıl olduğu gibi bu kış da doğalgaz sıkıntısı yaşanıyor. Mutfak tüplerini pahalı bulanlar ise mecburen plastik torbalarda doğalgaz satın alıyor. Daha sonra gaz elektrikli pompa aracılığıyla mutfaklarda kullanılabiliyor. 

Pakistan'ın Hayber Pahtunhva eyaletinin çeşitli bölgelerinde halk, mutfak tüpleri pahalı olduğu gerekçesiyle gazı plastik torbalarda satın almayı tercih ediyor.Mutfak tüpü fiyatının yaklaşık 10 bin Pakistan rupisi (825 TL) olduğu eyalette gazın fiyatı ise yüzde 70-80 daha ucuz.

ÖLÜMLE OYNUYORLAR

Söz konusu gaz, doğalgaz boru hattına bağlı dükkanlardan satın alınıyor. İşletmeciler, gaz kaçağını engellemek için plastik torbaların ağzına vana yerleştiriyor. Torbadaki gaz da elektrikli pompa aracılığıyla mutfaklarda kullanılabiliyor.

GAZ SATAN 16 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Halkın son birkaç yıldır bu tür plastik torbalara yöneldiği belirtiliyor. Sosyal medyaya yansıyan görüntülerde gaz dolu büyük plastik torbaları taşıyan kişiler görülüyor. Yetkililer, geçen ay Peşaver'de gaz alışverişinde kullanılan plastik torbaları satan 16 kişiyi gözaltına almıştı.

HER KIŞ AYNI KRİZ

Ülkede her yıl kış mevsiminde doğalgaz arzında sıkıntı yaşanıyor. Birçok şehirde günün belirli saatlerinde hanelere yönelik gaz kesintileri uygulanıyor. Son olarak enerji tasarrufu için iş yerlerinin en geç saat 20.30'da kapatılması kararlaştırılmıştı.

İTHALATI KARŞILAYACAK BİR AYLIK DÖVİZ KALDI

Pakistan, ekonomik olarak zor bir dönemden geçiyor. Pakistan Merkez Bankasının 2 Aralık 2022'de 6 milyar 715 milyon dolar olan döviz rezervi, 29 Aralık'ta 5,8 milyar dolara gerilemişti. Ülkenin yaklaşık bir aylık ithalatı karşılayabilecek dövizi bulunuyor. Pakistan, borç yükümlülüklerini karşılamak ve cari açığı kapatmak için acil fona ihtiyaç duyuyor. İslamabad yönetiminin bu mali yılda 31-32 milyar dolar dış borç ödemesi bulunuyor. Bu borcun 8,3 milyar dolarının ocak-mart döneminde ödenmesi gerekiyor.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...