Polonya, 2. Lampedusa olmak istemiyor!

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Polonya, 2. Lampedusa olmak istemiyor!

DÜNYA Haberleri  / Anadolu Ajansı

Polonya, AB'nin pakedi kapsamındaki, göçmenler için düzenlenen 'zorunlu dayanışma mekanizması'na tepki göstererek '2. Lampedusa olmak istemiyoruz' sözlerini kullandı.

Polonya Başbakanı Mateusz  Morawiecki, düzenlediği basın toplantısında, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Polonya'da hükümet ve cumhurbaşkanlığının birlikte etkili şekilde çalıştıklarına dikkati çeken Morawiecki, "Bu olmasa uluslararası alanda bu kadar net bir karar almak mümkün olmazdı. Uluslararası arenada etkili olmamızı sağlayan şey tutarlı duruşumuz ve işbirliğimizdir." ifadelerini kullandı.

"POLONYA'DA İKİNCİ BİR LAMPEDUSA İSTEMİYORUZ"

Morawiecki, "zorunlu dayanışma mekanizması" gereğince göçmenlerin her AB ülkesine zorunlu dağıtımını öngören göç yasasını veto edeceğinin altını çizerek, "Polonya'da ikinci bir Lampedusa istemiyoruz." dedi.

"Brüksel'den gelen bu dikteyi neden kabul etmeliyiz?" sorusunu soran Morawiecki, "Biz bunu kabul etmiyoruz. Giderek büyüyen bir sorun oluşturuluyor ve bu, yasa dışı göçmenlerle dolu yüzlerce teknenin daha davet edilmesi anlamına geliyor." diye konuştu.

AB ÜLKELERİNİN GÖÇ ANLAŞMASI

AB, 2015'teki göç krizinden bu yana sığınmacıların üye ülkeler arasında nasıl dağıtılacağına ve iltica başvuruları reddedilenlerin nasıl geri gönderileceğine çözüm arıyor. AB Komisyonunun bu hedefle hazırladığı "göç ve iltica paketi", üye ülkelerin farklı tutumları nedeniyle kabul edilemiyor.

Fransa'nın AB dönem başkanlığı sürecinde paket üzerinde ilerleme sağlanabilmesi için "adım adım yaklaşımı"nı benimsemesi üzerine, 8-9 Haziran'daki AB içişleri bakanları toplantısında paketteki "zorunlu dayanışma mekanizması" unsurunda nitelikli çoğunlukla anlaşmaya varılmıştı.

KABUL EDİLMEYEN GÖÇMEN BAŞINA 20 BİN AVRO

Polonya, söz konusu mekanizma gereğince göçmenlerin her AB ülkesine zorunlu dağıtımı, aksi halde ise üye ülkelerin kabul etmedikleri her göçmen başına 20 bin avro ödemesini öngören kurallara itiraz etmişti.

İktidarının başından beri AB'nin göçmen yerleştirme planına karşı olduğunu belirten Başbakan Morawiecki, 15 Ekim'de yapılacak genel seçimlerle referandum düzenleyeceğini, vatandaşlara yöneltilecek 4 sorudan birinin "Avrupa bürokrasisi tarafından dayatılan zorunlu göç mekanizmasına uygun olarak binlerce yasa dışı göçmenin kabul edilmesini destekliyor musunuz?" olacağını bildirmişti.

1 HAFTA'DA 11 BİNDEN FAZLA GÖÇMEN 

İtalya'nın Akdeniz'de düzensiz göç akınına uğrayan adası Lampedusa'ya sadece 11-17 Eylül haftasında 11 binden fazla düzensiz göçmen geldi.

İtalya İçişleri Bakanlığı verilerine göre, ülkeye 1 Ocak-3 Ekim tarihlerinde 134 bin 578 düzensiz göçmen teknelerle ulaştı. Bu kişilerden yaklaşık yüzde 70'inin, Avrupa'da ilk ayak bastığı yerin Lampedusa olduğu belirtiliyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - DÜNYA
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...